Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 02.05.2024, 09:57

Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 4 5 6 7 8 ... 78 79 »

Надання бібліотечних послуг в умовах об’єднаних територіальних громадах


Одним із критеріїв визначення спроможної територіальної громади є її здатність забезпечити належний рівень надання послуг у сфері культури. Саме цим завданням необхідно керуватися у процесі організації надання бібліотечних послуг населенню в новостворених об’єднаних територіальних громадах (ОТГ).
Сьогодні бібліотека є складовою частиною громади як центр задоволення потреб громадян у публічній інформації, як інформаційний посередник між владою та громадою, як центр формування інформаційних мотивів для громади, як соціокультурний центр тощо. Разом з тим, децентралізація створює нові виклики і ризики для публічних бібліотек, впливає як на їх внутрішню організацію, так і на організацію надання бібліотечних послуг в умовах об’єднаних територіальних громад, дає можливість створити бібліотеки, які б повністю відповідали потребам громади, адже мережа бібліотек у населених пунктах спроможної територіальної громади буде розвиватись так, як вирішить сама громада, і водночас громада нестиме відповідальність за їх організацію та діяльність.
У кожній країні публічні бібліотеки одні з найдемократичніших соціальних інститутів завжди були невід'ємною частиною соціуму.
Працівники Новоград-Волинської районної бібліотеки імені Лесі Українки директор Лариса Ковалевська, провідний методист Ніна Нюкало та бібліотекар І категорії з комплектування, обробки, обліку документів та роботи з обмін ... Читати далі »

Переглядів: 309 | Додав: Max7 | Дата: 10.07.2018 | Коментарі (0)

Літературний календар, 2018, липень



На абонементі районної бібліотеки імені Лесі Українки оформлено літературний календар, присвячений:
- 135-річчю від дня народження Франца Кафки, австрійського письменника: «Геніальний параноїк»;
- 110-річчю від дня народження Василя Барки, українського поета, прозаїка, критика: «Високий світоч віри».



Двадцяте століття породило небагато письменників, шанованих сьогодні так, як і Франц Германович Кафка (1883-1924). Одна з причин полягає в його абсолютній чесності, у безкомпромісності. Письменників робить великими не тільки літературний талант, а й здатність відчути життя. Важливо не лише відгадати його таємниці, а й відчути його, бо знання небагато варте, якщо ним володіє той, хто стоїть із зовні. Кафка ж завжди перебував усередині: був заглиблений у свій світ і вбирав у себе всю його тяжкість. Комплекс філософських ідей, порушених Кафкою, ввійшов у серцевину духовного життя сучасного людства; а кафківський світ з притаманним йому поєднанням буденного та фантастичного, трагічного та іронічного, абсурдного та закономірного, слугував за свого роду зразкову модель для багатьох митців ХХ століття.
На виставці, присвяченій Ф. Кафці, представлені твори такі, як: «Вибрані твори», «Замок», «Новеллы и притчи», «Письмо отцу», «Письма Милене», «Процес».

Василь Барка (справжнє ім’я – Василь Костянтинович Очерет) (1908-2003). Творчість українського письмен ... Читати далі »

Переглядів: 292 | Додав: Max7 | Дата: 06.07.2018 | Коментарі (0)

Липневий янгол – 2018



У неділю, 1 липня 2018 року, усі, хто пам’ятає і цінує Юрка Гудзя, зібралися у с. Немильня, щоб згадати його самого і його творчість. Як завжди, з різних куточків України прибувають у «таку милу» Немильню творчі особистості. Кожного року, на жаль, все менше стає тих, хто знали Юрія особисто. Та вони встигли прищепити любов до творчості поета молодому поколінню, які знайомі з ним хоча й заочно, але, слухаючи спогади про нього, не можуть залишатись байдужими до його світогляду, творів і його самого.
Цього року Юрку Гудзю виповнилося б 62 роки. Ідейним натхненником популяризації творчості поета є філолог-літературознавець, голова поетичного братства імені Юрка Гудзя Марія Андріївна Рудак. Вона організовує делегацію відомих письменників, професорів, поетів, літературних критиків, працівників культури та науковців з різних міст України. Від Новоград-Волинської райдержадміністрації делегацію представляли працівники районної бібліотеки імені Лесі Українки Ніна Нюкало, Олена Боровська, Марія Антонюк.
Традиційно захід розпочався з покладання квітів до меморіальної дошки Юрію Гудзю, встановленої на Немильнянській школі І-ІІ ступенів, та на могилу поета на кладовищі с. Немильня.


Після покладання квітів пройшли читання у приміщенні школи. Під час читань учасники згадують Юрія Гудзя, розпов ... Читати далі »

Переглядів: 333 | Додав: Max7 | Дата: 06.07.2018 | Коментарі (0)

Патріотичне виховання у бібліотеці: традиції минулого і сучасного досвіду



Патріоти́чне вихова́ння планомірна виховна діяльність, спрямована на формування у вихованців почуття патріотизму. Таке виховання включатиме розвиток любові до батьківщини, національної самосвідомості й гідності; дбайливе ставлення до рідної мови, культури, традицій; відповідальність за природу рідної країни; потребу зробити свій внесок у долю батьківщини; інтерес до міжнаціонального спілкування; прагнення праці на благо рідної країни, її народу. Має застосовування як у сім'ї та школі, так і в державних і громадських організаціях, у тому числі і в бібліотеках, засновуючись на впевненості в позитивному ефекті такого ж відношення.
26 червня 2018 року на базі бібліотеки с. Сусли було проведено семінар-практикум з національно-патріотичного виховання для бібліотекарів сільських бібліотек району. У заході брали участь бібліотекарі із сіл: Дідовичі, Борисівка, Колодянка, Великий Молодьків, Тупальці, Киянка, Кикова, Івашківка, Сусли, Піщів, Токарів, Наталівка, Кануни, Ярунь.


Розпочали семінар-практикум із покладання квітів до меморіальної дошки загиблому в АТО Аки Камбарову, яка встановлена на Суслівській ЗОШ І-ІІІ ступенів. Бібліотекар Суслівської сільської бібліотеки Ольшевська Майя Петрівна коротко розповіла біографію Камбарова. ЇЇ розповідь доповнювала тимчасово виконуюча обов’язки сільського голови Малиновська Тетяна Павлівна.


		<!-- ... Читати далі »

Переглядів: 299 | Додав: Max7 | Дата: 05.07.2018 | Коментарі (0)

ОГОЛОШЕННЯ! КОНКУРС!

До уваги видавництв і видавничих організацій, громадських організацій, творчих спілок, літературно-мистецьких об’єднань!

Державний комітет телебачення і радіомовлення України інформує про прийом заявок для участі у конкурсі на здобуття щорічної премії Президента України «Українська книжка року».
Заявка на участь у конкурсі, відповідно до Положення про щорічну премію Президента України «Українська книжка року», затвердженого Указом Президента України від 16 грудня 2009 року № 1058, подається Держкомтелерадіо України до 15 листопада 2018 року разом із виданням і повинна містити інформацію про видання, що висувається на здобуття премії, автора (співавторів) виданого твору, видавництво або видавничу організацію, рік видання, тираж, обґрунтування, висунення видання на здобуття премії, анотації на видання.
Премія присуджується у таких номінаціях:
за видатні досягнення у галузі художньої літератури – книжковому виданню творів класичної або сучасної української прози, поезії, українських перекладів художньої літератури;
за вагомий внесок у розвиток українознавства – книжковому виданню творів, які формують знання про Україну, її народ, історію, культуру, науку, довідковому, енциклопедичному, краєзнавчому або картографічному виданню, виданню іншого твору україністики;
за сприяння у вихованні підростаючого покоління – книжковому виданню творів дитячої літератури, посібнику або підручнику для дошкільників, учнів чи студентів.
Висунення видань на здобуття премії здійснюється з дотриманням законодавства про ... Читати далі »

Переглядів: 306 | Додав: Max7 | Дата: 26.06.2018 | Коментарі (0)

Подорож в країну Прав Молоді



Молодь – це наше майбутнє. Юність і молодість – це не тільки прекрасні періоди у житті кожної людини, але й особливий стан душі. Це час дерзань, пошуків, відкриттів і реалізації найсміливіших сподівань.
Відповідно до Указу Президента України День молоді відзначається щорічно в останню неділю червня. Це свято творчості, енергії і запалу, пізнання і самоствердження, любові і романтики.

У Новоград-Волинській районній бібліотеці імені Лесі Українки оформлено книжкову виставку «Подорож в країну Прав Молоді». Читачі можуть ознайомитись з літературою юридичного характеру, дізнатися про свої права та обов’язки. До послуг користувачів – офіційні, наукові, довідкові, науково-популярні видання, а також періодичні видання «Молодь України» та «КП в Україні».
Незабаром розпочнеться вступна кампанія. Для вступників оформлено інформаційно-довідкову розкладку «Для вас, абітурієнти». Корисну інформацію ви можете дізнатись, завітавши до нашої бібліотеки, а саме:
- документи, необхідні для вступу до ВНЗ;
- строки вступної кампанії 2018 року у ВНЗ України;
- порядок подання електронних заяв про вступ;
- розрахунок конкурсного бала при вступі до ВНЗ;
- сайти для абітурієнтів.
Будьте готові до активного навчання і професійного вдосконалення!

... Читати далі »

Переглядів: 333 | Додав: Max7 | Дата: 23.06.2018 | Коментарі (0)

І трагедія і подвиг



Знову скорбота вділа чорну шаль,
Знову скорбота запалила свічку!
Опам’ятайтесь, люди! І нехай
Настане мир! І буде тепер вічним!



Народ, який не пам’ятає своєї історії, не має права на майбутнє. З історії ми черпаємо досвід, вона робить нас мудрішими й застерігає від помилок. Біль від спогадів з часом не стає меншою і саме ми повинні зрозуміти, що війна, терор, нацизм, голокост – це вселюдська трагедія. У війні не може бути переможців: ще жодна країна не вийшла з війни без втрат. Скільки б не змінювалось поколінь на землі, вони повинні знати які втрати понесли учасники Другої світової війни, якою ціною була здобута перемога над фашистською Німеччиною.
У Новоград-Волинській районній бібліотеці імені Лесі Українки оформлено книжкову виставку, присвячену Дню скорботи і вшануванню пам’яті жертв війни в Україні «І трагедія і подвиг». На виставці представлено такі книги, як: Книга Пам’яті України. Житомирська область. В 12-ти томах. Житомир: Редакційно-видавниче державне підприємство «Льонок»; Книга Скорботи України. Житомирська область. 1-3 т. Редакційно-видавниче державне підприємство «Льонок»; Василенко Ж. І. Їхніми іменами названі вулиці (випуск І). м. Новоград-Волинський. Лесин край. 2007 р.; Вірили у визволення. ред. і упоряд.: Василенко Ж. І.; від. за випуск: Гембарський О. П. вид. «НОВОград». – 2008 р.
Хоч би скільки книжок було написано про Дру ... Читати далі »

Переглядів: 313 | Додав: Max7 | Дата: 22.06.2018 | Коментарі (0)

Концерт для військовозобов’язаних учасників навчальних зборів стрілецької роти батальйону територіальної оборони



13 червня 2018 року у концертній залі 12-го окремого полку оперативного забезпечення міста Новограда-Волинського відбувся святковий захід для учасників навчальних зборів військовозобов’язаних стрілецької роти батальйону територіальної оборони.
У вщент заповненій залі панувала по-справжньому затишна атмосфера, глядачі з цікавістю спостерігали за концертним дійством. Чоловіки, яких доля об’єднала за покликом обов’язку перед державою, мали можливість на мить відірватися від буденних військових справ та поринути в атмосферу сімейного затишку. Відчуття родинного тепла для присутніх у залі дарували творчі колективи району: народний аматорський вокальний ансамбль «Чарівниці» Будинку культури с. Пилиповичі на чолі з керівником заслуженим працівником культури України Валерієм Примаком, вокальний ансамбль «Берегиня» Будинку культури с. Кикова, керівник – Валентина Шавловська, а також ведучі заходу: Ольга Осипчук та Іванна Конончук. Виконання різнобарвних українських пісень викликало у присутніх синів українського народу безліч позитиву і гучних оплесків. Наприкінці заходу глядачі дякували працівникам культури за чудово організоване свято, яке принесло в серця присутніх захисників Батьківщини радість та гарний настрій.

 

... Читати далі »

Переглядів: 346 | Додав: Max7 | Дата: 18.06.2018 | Коментарі (0)

Талановита дитина сильна Україна



Талановиті діти – головний ресурс процвітання кожної нації. Талант одна з природжених якостей духовного складу особистості, але, щоб природні здібності стали справжнім талантом, обдарованій людині доводиться багато вчитися і працювати над собою.
Активним помічником дитини у пізнанні необмеженого світу духовних цінностей, розвитку художніх і творчих здібностей, підтримки інтересу до читання книжок є сектор по роботі з дітьми «Паросток» районної бібліотеки ім. Лесі Українки, який сьогодні створює дітям і підліткам комфортні умови для повноцінного інтелектуального спілкування, сприяє поповненню інформаційного багажу, надає творчий простір для проведення дозвілля.
Серед читачів бібліотеки є багато талановитих дітей, і одна з них – читачка Лавринович Яна, яка захоплюється малюванням у стилі Аніме (Аніме від англ. animation [анімейшн] анімація японська анімація). Головна відмінність від анімації інших країн полягає у тому, що аніме орієнтується не на дитячу, а переважно на підліткову аудиторію. Аніме це добре розвинений вид мистецтва і тому користується популярністю не лише в Японії, але і у світі. Аніме відрізняється характерною манерою зображення персонажів та фону. Її роботи представлені на індивідуальній виставці робіт «Світ моїх захоплень» у секторі по роботі з дітьми районної бібліотеки імені Лесі Українки.
Відвідувачі бібліотеки з цікавістю та захопленням знайомляться з творчістю ... Читати далі »

Переглядів: 351 | Додав: Max7 | Дата: 18.06.2018 | Коментарі (0)

Знайомтесь! Нова книга



Часто люди навіть не уявляють, що випадкова знахідка може кардинально вплинути на майбутнє. Молоді люди завжди цікаві та амбітні. Саме таким є сучасний український письменник Михаїл Гранд, який пише книги у різноманітних жанрах, включаючи сучасну прозу, детектив, трилер, фантастику. Роман «Завжди поруч» – відверта й прониклива розповідь про те, як в буремному морі життя знайти свій єдиний вірний шлях, усвідомити, що є важливим, а з чим назавжди розпрощатися. Головний герой відкриє нові грані своїх можливостей, а нитки долі приведуть його до коханої та допоможуть знайти дружбу.
Автор провів благодійну акцію та власноруч відправив до бібліотек України 1500 примірників книги «Завжди поруч».

Запрошуємо читачів відвідати району бібліотеку імені Лесі Українки та поринути в цікаву та інтригуючу історію життя.
Офіційний сайт письменника - www.mikhailgrand.com


 

Матеріал підготувала завідувач
відділу обслуговування користувачів
районної бібліотеки ім. Лесі Українки
Олена Боровська

Переглядів: 330 | Додав: Max7 | Дата: 18.06.2018 | Коментарі (0)

Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz