Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 25.04.2024, 21:50

Головна » 2018 » Липень » 10 » Надання бібліотечних послуг в умовах об’єднаних територіальних громадах
14:06
Надання бібліотечних послуг в умовах об’єднаних територіальних громадах

Надання бібліотечних послуг в умовах об’єднаних територіальних громадах


Одним із критеріїв визначення спроможної територіальної громади є її здатність забезпечити належний рівень надання послуг у сфері культури. Саме цим завданням необхідно керуватися у процесі організації надання бібліотечних послуг населенню в новостворених об’єднаних територіальних громадах (ОТГ).
Сьогодні бібліотека є складовою частиною громади як центр задоволення потреб громадян у публічній інформації, як інформаційний посередник між владою та громадою, як центр формування інформаційних мотивів для громади, як соціокультурний центр тощо. Разом з тим, децентралізація створює нові виклики і ризики для публічних бібліотек, впливає як на їх внутрішню організацію, так і на організацію надання бібліотечних послуг в умовах об’єднаних територіальних громад, дає можливість створити бібліотеки, які б повністю відповідали потребам громади, адже мережа бібліотек у населених пунктах спроможної територіальної громади буде розвиватись так, як вирішить сама громада, і водночас громада нестиме відповідальність за їх організацію та діяльність.
У кожній країні публічні бібліотеки одні з найдемократичніших соціальних інститутів завжди були невід'ємною частиною соціуму.
Працівники Новоград-Волинської районної бібліотеки імені Лесі Українки директор Лариса Ковалевська, провідний методист Ніна Нюкало та бібліотекар І категорії з комплектування, обробки, обліку документів та роботи з обмінно-резервним фондом Марія Антонюк здійснили виїзди на території об’єднаних територіальних громад сіл Піщів, Романівка, Чижівка та смт Городниця. Бібліотекарі підготували та провели презентацію «Надання бібліотечних послуг в умовах об’єднаних територіальних громад». Під час презентації фахівцями бібліотечної справи районної бібліотеки була надана змістовна консультація щодо роботи сільських бібліотек в умовах децентралізації. Так як у жодній ОТГ іще не створено опорної бібліотеки і централізованої бібліотечної системи, Новоград-Волинська районна бібліотека імені Лесі Українки залишається методичним центром для усіх бібліотек району, включаючи і бібліотеки ОТГ.
На усіх зустрічах були присутні голови ОТГ, головні бухгалтери, відповідальні особи за сферу культури, бібліотекарі громади та усі бажаючі. Змістовні обговорення пройшли в конструктивній обстановці.
Зроблено лише перші кроки організації бібліотек в ОТГ, є багато питань правового характеру. Непрості реалії сьогодення змушують публічні бібліотеки ОТГ швидко вдосконалюватись і розвиватись відповідно до змін у потребах населення, постійно підтверджувати свою необхідність суспільству.


 


Директор Новоград-Волинської
районної бібліотеки імені лесі Українки
Лариса Ковалевська

Переглядів: 309 | Додав: Max7 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz