Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 15:54

Головна » Архів матеріалів
« 1 2 3 4 ... 78 79 »

Літературний календар, 2018, листопад
 


На абонементі районної бібліотеки імені Лесі Українки оформлено Літературний календар, присвячений 155-річчю від дня народження О. Кобилянської, української письменниці: «Ольга Кобилянська-людина і царівна» та до 240-річчя від дня народження Г. Квітки-Основ’яненка, українського прозаїка: «Основоположник нової української прози».

В історії української літератури Ольга Юліанівна Кобилянська (1863-1942) належить до тих письменників демократичного напряму, які вели постійну боротьбу проти соціального і національного поневолення українського народу. Почавши літературну діяльність в кінці минулого століття, Кобилянська не припиняла її понад п’ятдесят років. За цей час з-під її пера вийшло чимало повістей, оповідань, новел, нарисів та статей. Кращі її твори пройняті палкою любов'ю до людей праці і лютою ненавистю до експлуататорів. Письменниця вірила в світле майбутнє свого народу і наполегливо, хоч і не завжди послідовно, шукала шляхів поліпшення умов його життя.
На виставці, присвяченій О. Кобилянській представлені твори такі, як: «Зібрання творів у 5-ти томах», «Зібрання творів у 3-х томах», «Зібрання творів у 2-х томах», «Вибрані твори», «Твори», «Новели», «Повісті і оповідання», окремі твори такі, як: «Земля», «Людина», «Царівна», «В неділю рано зілля копала».

Григорій Квітка-Основ'яненко (1778-1843) перший український прозаїк, таланови ... Читати далі »

Переглядів: 376 | Додав: Max7 | Дата: 30.11.2018 | Коментарі (0)

«Пам’ять крізь призму болю»


24 листопада 2018 року в Колодянській сільській бібліотеці проведено вечір-реквієм «Сльози Божої Матері» за жертвами Голодомору 1932-33 років. Захід відбувся за участі сільського бібліотекаря та небайдужих нащадків. Присутні згадали страшні події того часу та вшанували померлих хвилиною мовчання. Вічна та світла їм пам'ять!


 

Матеріал підготувала
Колодянський сільській бібліотекар
Оксана Онищук

Переглядів: 353 | Додав: Max7 | Дата: 29.11.2018 | Коментарі (0)

ОГОЛОШЕННЯ


24 листопада 2018 року о 10.00 год. біля Меморіалу Пам'яті (Новороманівська сільська рада) відбудеться мітинг реквієм до Дня пам’яті жертв голодоморів «На колінах стою перед вами, сповідаю жалобу сумну».
Запрошуємо усіх небайдужих долучитися до проведення меморіального заходу з ушанування пам'яті жертв голодоморів в Україні — жертв геноциду Українського народу.


Відділ культури райдержадміністрації

Переглядів: 316 | Додав: Max7 | Дата: 22.11.2018 | Коментарі (0)

«ГОЛОДОМОР – ЧОРНА СПОВІДЬ МОЄЇ ВІТЧИЗНИ»

 

«Ні труни, ні хрестів І ні тризни!
Прямо в яму, На віки-віків!
Чорна сповідь Моєї Вітчизни
І її затамований гнів»
А. Листопад



Голод… Це страшне слово повертає нас у далекі 1921-1923, 1932–1933 та 1946 1947 роки. Український народ у смутку і скорботі доземно схиляє голови, вшановуючи пам’ять мільйонів його жертв, засуджуючи творців цих чорних сторінок в історії України.
У районній бібліотеці імені Лесі Українки оформлено виставку-реквієм, присвячену Дню пам’яті жертв голодоморів. Ця дата припадає на четверту суботу листопада. Цьогоріч Україна відзначає 85-ту річницю національної трагедії. Голодомор 1932 1933 р.р. — акт геноциду українського народу.
На виставці представлено художні твори про голодомор та загальні матеріали. Першим художнім твором, який розповів світові про страшні 1932 1933 роки в Україні, їх причини і наслідки, став роман Уласа Самчука «Марія». Писали про голодомор також Іван Багряний та Михайло Стельмах.
Не оминула ця трагедія і Новоград-Волинщину. На виставці представлені краєзнавчі матеріали, а саме: «Національна книга пам’яті жертв голодомору 1932 1933 р.р.», «Книга пам’яті жертв голодомору 1932 1933 років у Житомирському районі», Тригуб І. Л. «Голгофа. Звягельщина 1933», «Боротьба українського народу у роки голодомору 1932 1933 р.р.», Степанов Є. ... Читати далі »

Переглядів: 307 | Додав: Max7 | Дата: 22.11.2018 | Коментарі (0)

«День Гідності і Свободи – крок у Європу»



День Гідності та Свободи відзначається щороку 21 листопада на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року).

22 листопада 2004 дата початку «помаранчевої» революції в Україні, компанії загальнонаціональних протестів, мітингів, пікетів, страйків і інших акцій громадянської непокори проти свавілля влади.
21 листопада 2013 року стало початком Революції Гідності – на Майдан Незалежності у Києві вийшли люди з мирним протестом проти скасування тодішньою владою підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.
Національна гідність є похідним поняттям від поняття особистісної гідності. Отже, українська Єврореволюція може з повним правом кваліфікуватись як Революція гідності нації та її громадян.

У районній бібліотеці імені Лесі Українки оформлено книжкову виставку «За Україну, за її волю, за життя», на якій представлена література, що висвітлює події тих часів.


 

Матеріал підготувала завідувач
відділу обслуговування користувачів
районної бібліотеки ім. Лесі Українки
Олена Боровська

Переглядів: 301 | Додав: Max7 | Дата: 22.11.2018 | Коментарі (0)

Український народ: випробування голодом


До Дня пам’яті жертв голодоморів у Пилиповицькій сільській бібліотеці було проведено інформаційну годину присвячену цій трагедії. До бібліотеки завітали учні 9-го та 10-го класів, а також вчителі Пилиповицької ЗОШ I-III ст. Бібліотекар Яна Єжова провела перегляд літератури біля книжкової виставки та ознайомила присутніх із зібраними матеріалами про ті страшні події, які відбувалися на території всієї України та, зокрема, Житомирщини. Учасники заходу запалили свічку пам`яті на знак вшанування померлих.
 

... Читати далі »

Переглядів: 323 | Додав: Max7 | Дата: 17.11.2018 | Коментарі (0)

З любов’ю до землі – з повагою до людей



Щорічно у третю неділю листопада в Україні відзначається День працівників сільського господарства. Свято було засноване у 1993 році.
Цей день присвячений трудівникам полів та ферм, завдяки яким на наших столах є хліб, м’ясо, молоко, овочі та фрукти. У День працівників сільського господарства України вітають усіх тих, хто від зорі до зорі, без вихідних і відпусток трудиться на землі.
У районній бібліотеці імені Лесі Українки оформлено виставку-перегляд «З любов’ю до землі – з повагою до людей». На виставці представлені книги з правового захисту аграріїв та література з різноманітних сфер сільського господарства.



Шановні працівники сільського господарства!
Щиро вітаємо Вас із професійним святом!

Бажаємо, щоб рясно колосились щедрими врожаями ваші ниви, щоб втілювались у життя ваші плани, задуми та сподівання на радість вашим рідним, на благо розквіту рідної України та піднесення добробуту всього українського народу.


 

Матеріал підготувала завідувач
відділу обслуговування користувачів
районної бібліотеки ім. Лесі Українки
Олена Боровська

Переглядів: 315 | Додав: Max7 | Дата: 16.11.2018 | Коментарі (0)

НЕТЛІННИЙ ЦВІТ ЧЕРВОНОЇ РУТИ


10 листопада в музичному училищі імені В. Косенка (м. Житомир) відбувся обласний відбірковий конкурс ХVI Всеукраїнського фестивалю «Червона Рута», в якому брала участь Марія Потайчук — жителька с. Пилиповичі, учасниця народного аматорського фольклорно-етнографічного колективу Будинку культури с. Червона Воля (художній керівник Леонід Потайчук).
Марія виступала у жанрі українського автентичного фольклору, бо саме цей складний жанр є для неї найціннішим з часу усвідомлення себе як особистості, як українки. За ці рідкісні набутки Марія Потайчук завдячує мамі Валентині Михайлівні та татові Леоніду Андрійовичу, які усе своє життя присвятили відродженню, збереженню та примноженню української національної культури.
Професійне журі відзначило Марію Потайчук як обдаровану співачку, а її виступ — успішним. Вона потрапила до п’ятірки кращих виконавців, які братимуть учать у Ювілейному ХVI Всеукраїнському фестивалі сучасної пісні та популярної музики «Червона рута». Уся культурна громадськість України святкуватиме 30-річчя фестивалю, який, починаючи з обласних відбіркових конкурсів 1988 року та фіналу 1989 року в Чернівцях, до нині формує українську національну музичну масову культуру. Заключні заходи Дирекція фестивалю проводитиме у Чернівцях у вересні 2019 року.

... Читати далі »

Переглядів: 341 | Додав: Max7 | Дата: 14.11.2018 | Коментарі (0)

«Мого життя свята основа – українська рідна мова»



9 листопада в Україні відзначають День української писемності та мови. Свято було встановлено Указом Президента України 1997-го року. Це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора Літописця. Саме він вважається послідовником творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що писемна українська мова починається з преподобного Нестора Літописця.
У районній бібліотеці імені Лесі Українки оформлено виставку-перегляд «Мого життя свята основа – українська рідна мова». Запрошуємо всіх бажаючих ознайомитись з історією нашої рідної мови.

 


Матеріал підготувала завідувач
відділу обслуговування користувачів
районної бібліотеки ім. Лесі Українки
Олена Боровська

Переглядів: 331 | Додав: Max7 | Дата: 13.11.2018 | Коментарі (0)

Літературний календар, 2018, листопад



На абонементі районної бібліотеки імені Лесі Українки, оформлено Літературний календар, присвячений 105-річчю від дня народження Альбера Камю, французького письменника: «Трагічний реалізм Альбера Камю», та 180-річчю від дня народження Івана Нечуя-Левицького, українського письменника: «Сіяч рідного слова».

В історію української літератури Іван Семенович Левицький (літературний псевдонім І. Нечуй-Левицький) (1838 1918) увійшов як визнаний майстер реалістичної прози, самобутній художник. Вдумливий спостерігач народного життя, він втілив у своїх творах характерні соціальні моменти тогочасної дійсності. Вперше в українській літературі письменник змалював широку панораму цілого суспільства, його класів і прошарків —селян, робітників, міщан, чиновників, поміщиків і дрібних шляхтичів, фабрикантів, старосвітських і «новомодних» попів та ченців, українських інтелігентів. Творчість І. С. Нечуя-Левицького завершує певний етап літературного процесу на Україні і є значним кроком у розвитку критичного реалізму. Його кращі твори, що їх знають і люблять мільйони читачів, назавжди увійшли до скарбниці вітчизняної літератури. На виставці, присвяченій І. Нечуй-Левицькому представлені твори такі, як: «Зібрання творів у 3-х томах», «Зібрання творів у 2-х томах», «Кайдашева сім’я», «Микола Джеря», «Бурлачка», «Князь Єремія Вишневецький», «Старосвітські батюшки та матушки», «Баба Параска та баба Палажка».
... Читати далі »

Переглядів: 322 | Додав: Max7 | Дата: 11.11.2018 | Коментарі (0)

Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz