Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 27.04.2024, 04:27

Головна » Архів матеріалів
« 1 2 3 4 5 6 7 ... 78 79 »

Знайомтесь, нові книги!



Для всіх, хто любить читати та завжди шукає щось нове, у Новоград-Волинській районній бібліотеці імені Лесі Українки оформлено книжкову виставку нових надходжень «Знайомтесь, нові книги».
До районної бібліотеки надійшло майже 170 примірників книг із різноманітної тематики. Найбільш цікавими для вас будуть книги українських авторів Марини та Сергія Дяченків «Варан», «Королівська обіцянка», «Магам можна все» та ін., цікавим є твір Василя Шкляра «Чорне сонце». Не залишать вас байдужими зарубіжні письменники Дж. Р. Р. Толкін і його трилогія «Володар Перснів» та цикл романів «Пісня льоду й полум'я» американського письменника Джорджа Мартіна.
Для дітей буде цікавим всесвітньовідомий комікс про пригоди мишеняти Джеронімо Стілтона. Читаючи цю книгу дитина також навчається, адже вона написана з історичними фактами.
Також є книги з різних галузей знань: про українське народне вбрання, українську драму, книги по менеджменту, словники та енциклопедії.
Бібліотекар читального залу Віталіна Артеменко склала інформаційний бюлетень нових надходжень за I півріччя 2018 року.
Запрошуємо всіх любителів книги ознайомитись з новинками літератури!

 


Матеріал підготувала

... Читати далі »

Переглядів: 351 | Додав: Max7 | Дата: 02.08.2018 | Коментарі (0)

«Животоки» — живило української національної ідентичності



Знаково, що під час відзначення Міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела», у місті Новограді-Волинському проходить Всеукраїнський конкурс автентичного співу «Животоки», адже народна культура є живилом Лесиної творчості. Тож, 28 липня, шанувальники української пісні 18-ий рік поспіль, тобто, уже традиційно, зібралися в міському Палаці культури імені Лесі Українки, аби проявити свої таланти, отримати наснагу для душі.

У конкурсі взяло участь 36 учасників з різних куточків України: Житомирської, Рівненської, Хмельницької, Київської, Черкаської, Чернігівської, Харківської областей та міста Севастополь.


Від Новоград-Волинського району в конкурсі брали участь: Леонід Потайчук, Олександра Потайчук, Анна Потайчук (с. Червона Воля Городницька ОТГ). Виступи учасників оцінювало професійне журі: голова журі – доцент кафедри музичного фольклору Рівненського державного гуманітарного університету Раїса Цапун; секретар журі – заступник директора Житомирського обласного Центру народної творчості Галина Шубіна; члени журі – начальник науково-дослідного відділу народного мистецтва та фольклору Національного музею народної архітектури та побуту України Інна Кукліна, старший науковий співробітник Національного музею на ... Читати далі »

Переглядів: 381 | Додав: Max7 | Дата: 31.07.2018 | Коментарі (0)

Лесині джерела – 2018


З 27 по 29 липня у місті Новоград-Волинський пройшло Міжнародне свято літератури та мистецтва «Лесині джерела». Працівники районної бібліотеки імені Лесі Українки, директор Лариса Ковалевська та завідувач сектору по роботі з дітьми Олена Данюк, представники від Новоград-Волинської районної державної адміністрації, відвідали мистецькі заходи з нагоди свята.
У Музеї родини Косачів пройшла презентація книги кандидата філологічних наук Лариси Мірошниченко «Михайло Косач». Про книгу розповіла директор музею Людмила Гамма.
Літературна зустріч за участю лауреатів премії імені Лесі Українки «Поезія Лесі Українки - то душа народу» та вручення премій імені Лесі Українки обласного відділення Українського фонду культури пройшла у Літературно-меморіальному музеї Лесі Українки. Під час заходу лунали вірші поетеси та власні поезії від аматорів-початківців. Новоград-Волинський район представляли: Лариса Волкова з с. Немильня, Марія Петльована з с. Вишківка та Олена Нагорна з с. Яворівка.

 

... Читати далі »

Переглядів: 370 | Додав: Max7 | Дата: 31.07.2018 | Коментарі (0)

1030 – річчя хрещення Київської Русі – України



День хрещення Київської Русі православні українці відзначають 28 липня¬- у день пам’яті великого князя Володимира.
Ця подія стала видатною не тільки в історії церкви, але й в історії нашого народу.
До 1030-ої річниці з Дня хрещення Київської Русі у Наталівській сільській бібліотеці було проведено історичну годину та оформлена виставка «День хрещення Київської Русі».


Бібліотекар Наталівської бібліотеки Ганна Кочук провела презентацію та розповіла дітям про передумови хрещення Київської Русі.
Завідувач відділом обслуговування користувачів районної бібліотеки ім. Лесі УкраїнкиОлена Боровська також підготувала та провела презентацію про собори та церкви України. Під час презентації було проведено вікторину. Діти з захопленням переглядали книги про собори України та «Повість минулих літ» 1989 року видання.


Присутні на заході були ознайомлені з життям Цариці Анни Візантійської і князя Володимира під час перегляду документального фільму.
Впродовж тижня користувачі ... Читати далі »

Переглядів: 443 | Додав: Max7 | Дата: 30.07.2018 | Коментарі (0)

Віддай людині крихітку себе



…Я слів його не можу повторити,
Але й забути їх не можу, ні!
Вони в душі, немов засохлі квіти.
То ж він сказав у найчорніші дні,
Доріг сибірських порохом укритий:
«А все-таки поперед нас огні!»…
М. Рильський «Володимир Короленко»



Володимир Галактіонович Короленко увійшов в історію літератури як літературний критик, історик літератури, кореспондент, редактор і публіцист. Народився Короленко 27 липня 1853 року у місті Житомир в родині повітового судді. В Житомирі майбутній письменник прожив лише 13 років, але саме Житомир відіграв велику роль у творчості письменника та відображений в оповіданнях «Ніччю», «Парадокс», «Моє перше знайомство з Діккенсом», в повісті «Історія мого сучасника». Володимир Короленко до кінця свого життя підтримував зв’язки зі своїми земляками-житомирянами.
Приваблювали письменника музика і мистецтво, історія, філософія, але ніщо не захоплювало так, як література. Його творчість, позначена рисами глибокої самобутності, складає своєрідний літопис цілої епохи російської та української дійсності. Серед найвідоміших творів письменника повісті «Діти підземелля» (1885), «Сліпий музикант» (1886), «Без язика» (1895).

У Новоград-Волинській районній бібліотеці імені Лесі Українки оформлено краєзнавчу книжкову виставку «Віддай людині крихітку себе», ... Читати далі »

Переглядів: 392 | Додав: Max7 | Дата: 20.07.2018 | Коментарі (0)

Гортаючи призабуті сторінки
(ретро-виставка)



Періодичні видання, тобто газети та журнали, відіграють значну роль у житті кожної людини, оскільки в них друкується найактуальніша інформація за найкоротший термін часу. Перші газети з’явились у Європі близько 1650 р. (після винайдення друкарського верстата).

У Новоград-Волинській районній бібліотеці імені Лесі Українки оформлено ретро–виставку «Гортаючи призабуті сторінки». Понад 20 найменувань періодичних видань різноманітної тематики (сільськогосподарської, літературознавчої, економічної, юридичної за 1985-2012 р.р.) представлено на виставці, це:
- «Початкова школа»;
- «Наука и жизнь»;
- «Українська мова і література в школі»;
- «Відродження»;
- «Сільський господар»;
- «Юридические консультации»;
- «Економіка України» та інші.

Періодичні видання − перші, найстаріші засоби масової інформації. Більше чотирьох століть вони залишалися незамінним джерелом інформації для багатьох мільйонів людей. Виставка розрахована на широке коло читачів.

 


Матеріал підготувала бібліотекар
районної бібліотеки імені Лесі Українки
Віталіна Артеменко

Переглядів: 331 | Додав: Max7 | Дата: 20.07.2018 | Коментарі (0)

«МАКІВКА ЛІТА - 2018»



Липень окраса року та маківка літа. Це пора не лише найбільш жарких днів, скороминущих грозових злив, буяння різнотрав'я, але й час вже традиційного обласного свята народної творчості – «Маківка літа».

І знову смт Городниця зустрічала численних гостей, щиросердно запрошуючи посмакувати найкращими стравами української кухні та долучитися до гучних народних гулянь на березі мальовничої річки Случ. Серед офіційних гостей свята – народний депутат України, керівництво району, депутати обласної та районної рад, сільські голови та голови об'єднаних територіальних громад, керівники підприємств та багато інших.


Неповторним театралізованим дійством «Містерія Літа» було відкрито свято. Після цього розпочався феєричний і дійсно неперевершений концерт за участю колективів художньої самодіяльності з різних куточків України.
Народний аматорський вокальний ансамбль «Мальви», народний аматорський фольклорний ансамб ... Читати далі »

Переглядів: 437 | Додав: Max7 | Дата: 18.07.2018 | Коментарі (0)

Диво у дитячих долонях
 


Літо – найулюбленіша пора, яку завжди з нетерпінням чекають діти. Адже це найдовший період відпочинку, нових пригод, подорожей, знайомств, розвитку творчих здібностей.
За останні декілька місяців великою популярністю у США і Європі користуються колекційні іграшки під назвою L.O.L. Читачка районної бібліотеки імені Лесі Українки Аліса Березюк власними руками виготовила цілу колекцію ляльок із серії «Блискучий сюрприз». Її персональну виставку робіт з кулькового і повітряного пластиліну «Диво у дитячих долонях» оформлено у бібліотеці. Усі ляльки неймовірно гарні і вкриті блискітками! Вироби на виставці створили справжню дивовижну гармонію – багатство барв, довершене споріднення кольорів.
Кожна дитина зможе знайти собі заняття для душі і випробувати себе у будь-якій справі під час веселої пори – канікул.


 


Матеріал підготувала бібліотекар
районної бібліотеки імені Лесі Українки
Віталіна Артеменко

Переглядів: 325 | Додав: Max7 | Дата: 13.07.2018 | Коментарі (0)

Свято Купала у Пилиповичах


Свято Купала це одне з наймістичніших свят українського обрядового календаря.
У мальовничому селі Пилиповичі не один рік проводяться народні Купальські гуляння. Не став виключенням і цей рік.
Поринути у містерію традиційного слов’янського свята завітало багато пилипівчан та гостей з навколишніх сіл. На присутніх чекала яскрава святкова програма, яка включала в себе купальські народні гуляння, театралізоване дійство з чудернацькими міфологічними істотами, ігри-забави, концертні номери. Дорослих та маленьких відвідувачів частували традиційною стравою – варениками та іншими смаколиками. На свято завітала і сільський голова Надія Панфелюк. Вона зауважила, що захід вже став доброю традицією для села, яка об’єднує сотні його жителів. Працівники Будинку культури доклали максимум зусиль для незабутнього святкування. Їм вдалося створити свято на славу!

 


Інформацію підготувала
методист РМЦНТ
Іванна Конончук

Переглядів: 323 | Додав: Max7 | Дата: 11.07.2018 | Коментарі (0)

Ой на Івана, ой на Купала
Яскраве багаття на щастя палало.
Тепло дарувало родимій землі,
Щоб щедрий врожай був на дружнім стеблі!



У районі відсвяткували одне з найулюбленіших та найбільш містичне свято року ­– Купала. Ніч напередодні цього прадавнього свята наповнена магією романтики, кохання та містики. За народним повір'ям, у цей день відбуваються різні дива: трави і квіти набувають магічної сили, земля відкриває свої скарби, сонечко спускається з неба, щоб викупатись у річці, а опівночі вогнистим цвітом розквітає папороть — хто знайде той цвіт, той здобуде багатство і здоров'я.
Ворожіння, танці, співи, хороводи, плетіння вінків та стрибки через багаття – давні забавки в купальську ніч , а ще ігри, конкурси та спортивні змагання.
Свято Купала традиційно провели в селах Пилиповичі, Орепи, Ярунь, Гульськ, Гірки, Броники, Романівка, Повчине, Колодянка та багатьох інших. Щедро, в радості та пісні зустріла і Рівненщина вокальний ансамбль «Берегиня» с.Кикова (керівник Шавловська В. Ф.) на обласному обласному відкритому фестивалі народного мистецтва «Зелене Купало в літо упало», що відбувся вихідними днями у місті Корець.
Фестиваль проводиться щорічно за участю фольклорних та фольклорно-етнографічних колективів, ансамблів української пісні, народних музик, ансамблів народного танцю, солістів-вокалістів та майстрів народного мистецтва. На свято прибули гості з Рівненської, Луганської, Житомирської областей, а також аматорський колектив з Республіки Польща.
Гуляння відбувалися на березі річки, що протікає через усе містечко. А поч ... Читати далі »

Переглядів: 426 | Додав: Max7 | Дата: 10.07.2018 | Коментарі (0)

Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz