Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 19.04.2024, 03:22

Головна » Архів матеріалів
« 1 2 3 4 5 6 ... 78 79 »

Літературний календар, 2018, вересень



На абонементі районної бібліотеки імені Лесі Українки оформлено літературний календар, присвячений 95-річчю від дня народження Расула Гамзатова, аварського поета «Співак рідної землі», та 190-річчю від дня народження Льва Толстого, класика світової літератури «Великий геній слова».

Є поети, творчість яких і їхня особистість викликають у читача високе почуття любові до них самих і до народу, до яких вони належать. Расул Гамзатов (1923-2003) – відомий громадський діяч, публіцист, народний поет Дагестану. Своєю творчістю відкрив світові культуру своєї країни. Його поезія входить до найкращих культурних надбань народів, повноцінно висвітлює багато важливих питань, які сьогодні хвилюють людство. Расул Гамзатов писав про свою поезію: «Вона вже на тій суспільній вершині зросту, коли рідна гірська колиска стала їй затісна, вона розширила свій кругозір і знаходить глибокий духовний відгук у читачів на інших континентах». В наш час залишаються актуальними заклики Расула Гамзатова, які сповнені людяності й благородства – берегти матерів, берегти землю, берегти друзів, берегти мир! На виставці, присвяченій Расулу Гамзатову, представлені твори такі, як: «Собрание сочинений в 3-х томах», «Пісні гір», «Мій Дагестан», «Колесо жизни», «У очага», «Остров женщин», «Книга юмора и сатиры».
Лев Миколайович Толстой (1828-1910) – один з найбільш відомих російських письменників, родон ... Читати далі »

Переглядів: 326 | Додав: Max7 | Дата: 15.09.2018 | Коментарі (0)


«Вікі любить пам’ятки» сфотографуй пам’ятку для Вікіпедії і виграй у конкурсі!



Громадська організація «Вікімедіа Україна» інформує про проведення щорічного міжнародного фотоконкурсу об’єктів культурної спадщини «Вікі любить пам’ятки» (Wiki Loves Monuments), який триватиме з 1 по 30 вересня. Цей конкурс фотографії пам’яток культурної спадщини для Вікіпедії визнаний Книгою рекордів Гіннеса найбільшим фотоконкурсом у світі. Метою проекту є зібрати світлини всіх пам’яток культурної спадщини світу для ілюстрування статей у Вікіпедії. Цього року конкурс проходить у понад 50 країнах світу.
Кожна країна-учасниця проводить свій національний етап, і обирає десять найкращих світлин із зображенням своєї культурної спадщини. Ці світлини братимуть участь у міжнародному етапі конкурсу.

Українська частина проводиться усьоме, і до участі запрошуються всі охочі – і любителі, і професіонали. Конкурсний список складається з понад 81 тисячі пам’яток історико-культурної спадщини України з усіх областей України.
Для участі у конкурсі потрібно бути зареєстрованим у Вікісховищі – одному із сестринських проектів Вікіпедії, сфотографувати пам'ятку/и з конкурсних списків та завантажити ці фотографії до Вікісховища з 1 вересня по 30 вересня, а також обов'язково вказати їхній унікальний I D. Фотографії можуть бути зроблені в будь-який час: як протягом вересня, так і раніше, головне, щоб це були власні роботи. Також можна вантажити відеоматеріали, де зображені пам'ятки.
Призовий фонд буде розподілено між авторами найкращих фотографій конкурсу загалом, авторів найкращих фото кожного регіону, учасниками, які сфо ... Читати далі »

Переглядів: 372 | Додав: Max7 | Дата: 06.09.2018 | Коментарі (0)

Виставка одного журналу
«Економіка України»



Науковий журнал «Економіка України» видається з 1958 року. Його засновниками є Національна академія наук, Мінфін України, а також Міністерство економічного розвитку. Авторитетне видання вже з 60-річною історією пропонує своїм читачам наукові статті, що висвітлюють не лише фундаментальні питання головних напрямків економічної науки, але й гострі проблеми сьогодення:
– теоретичні питання в практиці управління;
– фінанси, податки, кредит;
– проблеми розвитку АПК;
– питання світового сучасного господарства;
– економіка зарубіжних країн;
– наукові дискусії з найактуальніших економічних проблем сьогодення;
– тематичні номери за матеріалами «круглих столів»;
– критика і бібліографія.

У районній бібліотеці імені Лесі Українки оформлено тематичну виставку журналу «Економіка України» (до 60-річчя виходу першого номера). Кожен, хто цікавиться станом економіки країни та шляхами її подальшого розвитку, має можливість, завітавши до нашої бібліотеки, ознайомитись і знайти необхідні матеріали. Журнал «Економіка України» орієнтований на керівників і фахівців усіх галузей господарства, управлінців, працівників науково-дослідних установ і викладачів ВНЗ, аспірантів і студентів, учених і практиків як з країн СНД, так і за кордоном.

 


... Читати далі »

Переглядів: 363 | Додав: Max7 | Дата: 05.09.2018 | Коментарі (0)

«Теоретик українського націоналізму»



Цього року виповнюється 120 років від дня народження та 77-ма річниця загибелі Миколи Орестовича Сціборського (28.03.1898 р.-30.08.1941 р.) – українського державного та військового діяча, учасника Першої світової війни, одного з фундаторів ОУН, підполковника Війська УНР, теоретика так званого солідаризму і корпоративного державного устрою, редактора офіційних видань ОУН, автора численних статей у націоналістичних виданнях.
Народився М. О. Сціборський у м. Житомирі 1898 року. Був співавтором розробки Конституції української держави за дорученням Андрія Мельника. Нагороджений орденами Святої Анни 3-го і 4-го ступенів та Святого Станіслава 3-го ступеня. Похований у м. Житомирі на території Свято-Преображенського собору.

У районній бібліотеці імені Лесі Українки оформлено краєзнавчу виставку-знайомство «Теоретик українського націоналізму». Читачі бібліотеки можуть ознайомитися з життям та діяльністю видатного земляка, автора книги «Націократія».


 

Матеріал підготувала завідувач
відділу обслуговування користувачів
районної бібліотеки ім. Лесі Українки
Олена Боровська

Переглядів: 359 | Додав: Max7 | Дата: 30.08.2018 | Коментарі (0)

Моя Земля - це незалежна Україна



Моя Україно! Ти сильна й багата,
У тебе мільйони найкращих синів,
І мова твоя, солов'їна й крилата,
Ще світу покаже величний мотив.

Я вірю, Вітчизно, ти станеш на ноги,
Махнуть золотистим крилом рушники,
І щастя затмить всі печалі й тривоги
На вічні роки і прийдешні віки!
Ігор Калиниченко



Україна – це наша земля, наш рідний нездоланний край з багатовіковою історією, з захоплюючою і дивовижною природою, чарівною та мелодійною українською піснею, мудрими, талановитими і багатою душею людьми. 24 серпня 1991 року Верховна Рада України прийняла історичний документ — Акт проголошення незалежності України. З нагоди Дня Державного Прапора України та 27-ї річниці незалежності України у районній бібліотеці імені Лесі Українки оформлено розгорнуті книжково-ілюстративні виставки «Живи Україно, живи для краси, для сили, для правди, для волі» і «Твоя країна – Україна», на яких представлена література про шлях нашої держави від давнини до сьогодення, про видатних діячів України. Біля виставок проводились бесіди «Моя Земля це незалежна Україна». Присутні з зацікавленістю та увагою дізналися про події, пов’язані з першими кроками становлення незалежної України, ознайомилися з державними символами України, з доленосними етапами державотворення та з надзвичайним інтересом розглянули представлені на виставках книги.
Україна – це наша і ... Читати далі »

Переглядів: 373 | Додав: Max7 | Дата: 23.08.2018 | Коментарі (0)

Новинки дитячої літератури



Не аби яке задоволення приносять нові книги, коли надходять до бібліотеки. Кожна нова книга – це завжди подія та нове знайомство. Нещодавно сектор по роботі з дітьми районної бібліотеки імені Лесі Українки поповнився широким асортиментом книг.
Наших читачів порадують пригоди детектива Нишпорки польського письменника Ґжеґожа Касдепке, також ви порините у дивовижну подорож М’якуша, Нетака та Непосидька від Юхима Чеповецького, познайомитесь з його шаховим солдатом Пєшкіним. Дівчинка – підліток Уда розкриє таємницю свого щоденника, у якому вона пише про себе, свою родину, шкільних друзів, і…про свої перші закоханості. Про це ви дізнаєтесь з книг норвезької письменниці Ніни Елізабет Ґрьонтведт «Привіт, це я!» і «Абсолютно не цілована».
Усі ми знаємо імена Северина Наливайка, Богдана Хмельницького, Івана Мазепи. А ким були найперші козаки? Звідкіля вони взялися? На ці запитання ти знайдеш відповідь у нових гостросюжетних історичних романах «Джури…» Володимира Рутківського – одного з найблискучіших сучасних українських дитячих письменників.
Для наймолодших читачів можемо запропонувати «Дивовижні пригоди в лісовій школі» від Всеволода Нестайка.
Серія «Енциклопедія – Казка – Гра» видавництва «Гамазин» представлена п’ятьма книгами: «Полісся», «Волинь», «Галичина», «Донбасс&r ... Читати далі »

Переглядів: 411 | Додав: Max7 | Дата: 16.08.2018 | Коментарі (0)

Три Спаса



Кажуть люди: «От і Спас,
Йде вже літечко від нас».
Та всього залишив Спас
Добрим людям про запас.
Мед, як сонце, золотий,
Дух від яблук запашний,
Мак, волошки, чорнобривці —
Все на Спаса пригодиться.
Хто працює, той і має,
І про того Спас подбає!
Літо красне, прощавай,
В душах нам тепло лишай.
О. Роговенко


З давніх давен в Україні з благоговінням і радістю святкували у другій половині серпня Три Спаси – Медовий, Яблучний та Горіховий.
Медовий Спас відзначають 14 серпня. Свято пов'язане з древньою візантійською традицією здійснювати хресний хід у Константинополі з Хрестом Господнім. У народі цей день називається Медовим Спасом, Спасом на воді та Мокрим, або Маккавея, так як цього дня освячують мед, і відзначають пам'ять святих мучеників Маккавеїв. У цей день віряни згадують сімох братів Маккавеїв, їхню матір Соломонію та учителя Єлеазара, які в далекому 166 році до нашої ери поплатилися життям, бо сповідували віру в Істинного Бога.
Другий Спас Преображення Господнє, одне з 12 головних православних свят, яке відзначається 19 серпня. Тоді Господь преобразився перед трьома своїми учнями на горі Фавор. У народі цей Спас називають «Яблучним», так як в цей день освячують перший урожай фруктів яблука, груші, виноград. Третій Спас називають не лише Горіховим, а й Полотняним, а також і Хлібним. Після свята Успіння Пресвятої Богородиці закінчувалася жнива, а значить, на Третій Спас пекли хліб з нового врожаю та пироги. Третій Спас по праву називали Горіховим Спасом. В це ... Читати далі »

Переглядів: 423 | Додав: Max7 | Дата: 16.08.2018 | Коментарі (0)

Літературний календар, 2018, серпень.



На абонементі районної бібліотеки імені Лесі Українки, оформлено літературний календар, присвячений 110–річчю від дня народження Якова Васильовича Баша, українського письменника, прозаїка, драматурга: «Навіки в пам’яті людській», 80–річчю від дня народження Олександра Кіндратовича Глушка, українського письменника, критика: «Літописець козацького братства» та 200–річчю від дня народження Емілі Бронте, англійської письменниці: «Захоплюючий світ романів Емілі Бронте».
Яків Васильович Баш (справжнє прізвище – Башмак) (1908-1986) народився в с.Милове Бериславського району в селянській родині. Дитинство бідняцького сина проминуло в нестатках і злиднях. Після закінчення початкової школи довелося заробляти на шматок хліба. Майбутній письменник активно займався громадсько-політичним життям, писав статті до газет. Досвід, набутий у боротьбі з фашизмом, враження від кривавої битви з ворожою навалою в роки Другої світової війни знайшли свій вияв у творах письменника. Твори Я.В.Баша викликають роздуми про історію нашого краю, про гучну славу минулого України, її сучасне й майбутнє.
Олександр Кіндратович Глушко(1938) прозаїк, журналіст, кандидат філологічних наук, доцент. Народився в с.Покровка Очаківського району Миколаївської області. В 1966 році закінчив факультет журналістики Київського державного університету імені Т.Г.Шевченка. В цьому ж університеті він з 1990 рокує викладачем в інституті журналістики. Також Олександр Глушко отримав звання доцента кафедри періодичної преси. Він автор чотирнадцяти книг художньої прози, л ... Читати далі »

Переглядів: 362 | Додав: Max7 | Дата: 10.08.2018 | Коментарі (0)

Поринь у світ пригод з героями популярного
мультсеріалу "Shopkins"!



Цікава новинка в світі дитячих розваг - кумедні іграшки Шопкінс, завоювали любов дітей у всьому світі. Shopkins - це сукупність крихітних, колекційних іграшок, створених директором австралійської компанії MooseToys Жаки Тобіас.
Ці барвисті персонажі, представлені у вигляді різних продуктів і товарів. У 2014 році проходив перший сезон однойменного серіалу про смішних чарівних осіб, які живуть у величезному торговому центрі, а в 2015 році випущено 6 сезонів улюбленого дитячого мультфільму.
У Новоград-Волинській районній бібліотеці імені Лесі Українки читачі початкової школи взяли участь у заході «Три Маркера Челендж «Поринь у світ пригод з героями популярного мультсеріалу "Shopkins"!». Діти з захопленням та азартом розмальовували своїх улюблених героїв, адже одну картинку потрібно розмалювати за одну хвилину трьома різнокольоровими маркерами. Перемогу здобула Марчук Ангеліна.


 


Матеріал підготувала бібліотекар районної бібліотеки
імені Лесі Укра ... Читати далі »

Переглядів: 400 | Додав: Max7 | Дата: 08.08.2018 | Коментарі (0)

Виставка одного журналу «Київ»


Художня література відіграє важливу роль у житті кожної людини. Цікаві твори та вірші можна знайти не лише у книгах, також є багатий вибір художньо-публіцистичних газет та журналів.
Журнал «Київ» — літературно-художній і громадсько-політичний журнал письменників України, який видається з 1983 року.
У Новоград-Волинській районній бібліотеці імені Лесі Українки оформлено виставку одного журналу «Київ». Це видання зберігається в нашій бібліотеці з 1992 року.
На виставці представлені головні розділи журналу: проза, поезія, публіцистика, мистецтво та критика.
Читачі бібліотеки можуть ознайомитись з творчими доробками українських письменників, завітавши до нашої бібліотеки.


 

Матеріал підготувала
завідувач відділу обслуговування користувачів
районної бібліотеки ім. Лесі Українки
Олена Боровська

Переглядів: 352 | Додав: Max7 | Дата: 03.08.2018 | Коментарі (0)

Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz