Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 20.04.2024, 03:30

Головна » 2018 » Липень » 6 » Липневий янгол – 2018
10:40
Липневий янгол – 2018

Липневий янгол – 2018



У неділю, 1 липня 2018 року, усі, хто пам’ятає і цінує Юрка Гудзя, зібралися у с. Немильня, щоб згадати його самого і його творчість. Як завжди, з різних куточків України прибувають у «таку милу» Немильню творчі особистості. Кожного року, на жаль, все менше стає тих, хто знали Юрія особисто. Та вони встигли прищепити любов до творчості поета молодому поколінню, які знайомі з ним хоча й заочно, але, слухаючи спогади про нього, не можуть залишатись байдужими до його світогляду, творів і його самого.
Цього року Юрку Гудзю виповнилося б 62 роки. Ідейним натхненником популяризації творчості поета є філолог-літературознавець, голова поетичного братства імені Юрка Гудзя Марія Андріївна Рудак. Вона організовує делегацію відомих письменників, професорів, поетів, літературних критиків, працівників культури та науковців з різних міст України. Від Новоград-Волинської райдержадміністрації делегацію представляли працівники районної бібліотеки імені Лесі Українки Ніна Нюкало, Олена Боровська, Марія Антонюк.
Традиційно захід розпочався з покладання квітів до меморіальної дошки Юрію Гудзю, встановленої на Немильнянській школі І-ІІ ступенів, та на могилу поета на кладовищі с. Немильня.


Після покладання квітів пройшли читання у приміщенні школи. Під час читань учасники згадують Юрія Гудзя, розповідають якою людиною і другом він був, як він жив і творив. Письменники презентують свої нові книги, дарують книги для шкільного музею Юрка Гудзя, сільської бібліотеки та районної бібліотеки імені Лесі Українки. Цьогоріч було презентовано книгу Юрія Гудзя «Знак білої крові». Ця книга унікальна тим, що її рукопис був втрачений 1992 року і перевидання цієї книги стало можливе лише у 2015 році.
Окрім віршів Юрка Гудзя на цьогорічних читаннях звучала його проза та спогади про нього. Леся Гудзь організувала флешмоб за творами Гудзя, до якого долучились бібліотекарі Новоград-Волинської районної бібліотеки імені Лесі Українки. Лариса Бойко виконала авторську пісню, присвячену Юрію Гудзю, а слова до цієї пісні написала наша землячка Валентина Ксендзук. Друг поета, народний художник України Юрій Камишний, як завжди, подарував шкільному музею репродукцію своєї картини.
У читальному залі районної бібліотеки імені Лесі Українки до 62-ї річниці від дня народження Юрка Гудзя оформлено книжкову виставку «Землі ласкавої куточок милий». На виставці представлені художні і поетичні твори Ю. Гудзя, літературознавчі розвідки Олега Левченка, Лесі Гудзь, Марії Рудак про його творчість, та добірки з періодичних видань, зібрані районною бібліотекою імені Лесі Українки.
Тільки на Новоград-Волинській землі, яка напоєна пахощами трав та квітів, ягідними килимами навколишніх лісів, міг народитися справжній поетичний талант Юрія Петровича Гудзя – поета, прозаїка, публіциста, критика, мистецтвознавця, художника та філософа.

 


Матеріал підготувала провідний методист
районної бібліотеки імені Лесі Українки
Ніна Нюкало

Переглядів: 332 | Додав: Max7 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz