Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 17.05.2024, 08:44

Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 6 7 8 9 10 ... 78 79 »

«Спасибі, солдате, за подвиг століть!»


Це свято не затьмариться в віках.
В цей день нестимуть завжди квіти,
Не обміліє пам’яті ріка –
В серцях нащадків буде вічно жити…


9 травня, у Яруні, біля пам’ятника воїнам-односельчанам відбувся урочистий мітинг з нагоди Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. 73 роки відділяє нас від буремних воєнних років, проте не згасає пам’ять про тих, хто ціною власного життя захистив та зберіг наше сьогодення.
Розпочався захід панахидою-відправою за полеглими воїнами, яку провів отець Сергій, настоятель Свято-Покровського храму в Яруні. З вітальним словом до присутніх звернулися: сільський голова Сергій Сергійович Жук, голова ради ветеранів Ярунської сільської ради Тетяна Аркадіївна Петько та колишній сільський голова Валентина Петрівна Кізяк. Почесним гостем свята був ветеран війни, учасник бойових дій Олександр Климович Ткачук. Світлу пам’ять загиблих воїнів вшанували хвилиною мовчання. Учні Ярунської школи привітали усіх присутніх та вручили квіти.


Пісні про війну. Скільки їх, прекрасних, незабутніх. Є у них все: гіркота втрат і радість перемог, розповіді про бойові подвиги й картини солдатського життя, заповітні мрії. Пісенні вітання линули від жіночої групи народного аматорського хорового колективу районного Будинку культури, керівни ... Читати далі »

Переглядів: 309 | Додав: Maksim | Дата: 13.05.2018 | Коментарі (0)

Зі сплаву геройства мертвих та живих писалося ім’я – Перемога


І живуть у пам’яті народу
Його вірні дочки і сини,
Ті, що не вернулися з походів
Грізної, великої війни.
Їх життя, їх помисли високі,
Котрим не судилось розцвісти,
Закликають мир ясний і спокій,
Як зіницю ока, берегти.
В. Симоненко



З цвітінням садів, буянням квітів і дерев, золотом і сріблом бойових нагород до нас приходить перемога. День перемоги назавжди залишиться символом героїчного минулого, величі духу нашого народу. Стійкість, мужність, самовідданість старшого покоління на полях битв і на трудовому фронті в ім'я перемоги над нацизмом – істинний приклад для нащадків. Подвиг героїв-переможців у цій жахливій війні непідвладний часу, як наша щира та безмежна вдячність їм – людям, які виявили нездоланну мужність та незламність духу в боях за рідну землю та свободу країн Європи.


У Новоград-Волинській районній бібліотеці імені Лесі Українки оформлено розгорнуту книжкову виставку «Немеркнуче світло великого Подвигу» до Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Представлені книги присвячені подіям воєнних днів, вшануванню пам'яті героїв, які полягли в боях за визволення нашого Новоград-Волинського району та всієї країни, ветеранам війни, які ціною неймовірних ... Читати далі »

Переглядів: 367 | Додав: Maksim | Дата: 08.05.2018 | Коментарі (0)

Літературний календар, 2018, травень



На абонементі районної бібліотеки імені Лесі Українки, оформлено літературний календар, присвячений:
- 110-річчю від дня народження Леоніда Первомайського, українського поета, письменника: «Все, чим живе моя душа тобі, Вкраїно»;
- 85-річчю від дня народження Романа Андріяшика, українського письменника, журналіста: «Спадкоємець класичних традицій».

Леонід Соломонович Первомайський (справжнє ім’я Ілля Шльомович Гуревич) (1908-1973) належить до тих багатогранно обдарованих і роботящих літераторів, які працювали в усіх сферах художнього письменства – поезії, прозі, драматургії, при цьому не обминаючи своєю увагою і літературно-художньої критики, і публіцистики, і журналістики загалом. В українській поезії ім’я Л. Первомайського стоїть поруч з іменами найвидатніших її творців. Леонід Первомайський був з тих митців слова, які не тільки на повну силу працюють в улюбленому мистецтві, але й зосереджено обдумують різноманітні його проблеми, цікавляться його минулим і майбутнім. Протягом майже усього життя він виступав як критик, автор історико-літературних статей, як умілий і охочий наставник молоді.
На виставці, присвяченій Л. С. Первомайському, представлені твори такі, як: «Твори в 7-ми томах», «Избранные произведения в 2-х томах», «Дикий мед», «Стихотворения и поэмы», «Материн солодкий хліб», «Оповідання не для розв ... Читати далі »

Переглядів: 367 | Додав: Maksim | Дата: 03.05.2018 | Коментарі (0)

Славлення прадавніх свят українського роду!


Закликання, зустріч, славлення весни у наших пращурів починалися від дня весняного рівнодення і завершувалися аж зеленими святами. Тож день (29 травня), коли в Наталівці проводилися славлення розмаю весни поєднав у собі цілу низку прадавніх обрядових дійств цього часового періоду, а саме: Ярила (тиждень Яра), Лади і Лада, богині краси та життя – Живи та Солов’їного Великодня. Після Солов’їного Великодня, який теж святкується цілий тиждень, весняний ряд обрядів завершується та починаються зелені свята і за народним календарем починається тиждень зелених свят.
Жителі Новоград-Волинського району дуже шанують народні звичаї, традиції, тому вони завжди із задоволенням беруть участь у святкуваннях розмаю Весни, а особливо свою любов до свят виявляють діти. Енергію, щирі непідробні емоції на цілий рік для святкуючих передали дитячі колективи, які завітали на свято, це: дитячий зразковий хореографічний колектив «Віночок» з села Пилиповичі (балетмейстр Світлана Кочубей), хореографічний колектив «Крістал» Городницького Будинку культури (художній керівник Ірина Курильчук), дитячий фольклорний колектив Будинку культури с. Піщів (художній керівник Людмила Татарчук), дитячий зразковий фольклорний колектив «Райце» районного Будинку культури, дитячий фольклорний колектив Будинку культури с. Пилиповичі (художній керівник Альона Янчук), дитячий вокальний колектив с. Наталівка (викладач Олена Кондратюк).
Святковий н ... Читати далі »

Переглядів: 390 | Додав: Maksim | Дата: 03.05.2018 | Коментарі (0)

«МАМИНА ВИШНЯ» У БАРАНІВЦІ


28 квітня, у суботу, погожої весняної днини, Баранівка радо приймала учасників VI обласного фестивалю-конкурсу хорової пісні пам’яті Анатолія Пашкевича «Мамина вишня». Фестиваль проходив у міському Палаці культури ім. А. Пашкевича і був приурочений до 80-річчя від дня народження композитора.
Варто відзначити, що фестиваль проводиться в Баранівці кожні два роки в чудову весняну пору, коли розквітають в садах вишні, оспівані Анатолієм Пашкевичем.
Близько тридцяти колективів цьогоріч прибули на фестиваль. І глядачі, і учасники змогли сповна насолодитися затишною творчою атмосферою, яка панувала у залі.
Учасники народного аматорського хорового колективу районного Будинку культури (с. Ярунь), разом зі своїм творчим наставником, заслуженим працівником культури України Юрієм Лагасюком, також взяли участь у фестивалі. Виконавши три пісні, одна серед яких А. Пашкевича (згідно з умовами фестивалю), колектив виборов І-ше призове місце у номінації «народні хори», розділивши його ще з трьома кращими колективами області, і був нагороджений дипломом та пам'ятною статуеткою.
Побувавши на фестивалі, відчуваєш себе заново окриленим піснею. Надзвичайно тішить те, що творчість Анатолія Пашкевича, яка свого часу так полюбилася українському виконавцю та слухачу, і зараз знаходить щирий відгук навіть у найвіддаленіших куточках нашого серця!

... Читати далі »

Переглядів: 440 | Додав: Maksim | Дата: 02.05.2018 | Коментарі (0)

Чорнобиля гіркий полин

 

26 квітня 2018 року у Пилиповицькій сільській бібліотеці проведено інформаційну годину до річниці трагедії на ЧАЕС.

Захід відвідали учні Пилиповицької ЗОШ І-ІІІст. 6-го, 7-го та 8-го класів, були присутні заступник з виховної роботи Дзюба Елла Володимирівна та класні керівники Філоненко Галина Олексіївна, Мамчуровська Наталія Василівна.

Бібліотекар Яна Єжова розповіла про ЧАЕС, аварію, яка сталася на 4-му енергоблоці станції, та про наслідки цієї трагедії. Під час розповіді на екрані демонструвались слайди світлин Чорнобильської АЕС. Поіменно згадали земляків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії.

< ... Читати далі »
Переглядів: 389 | Додав: Maksim | Дата: 27.04.2018 | Коментарі (0)

Чи знаєш ти, світе, як гірко плаче полин

(до Дня пам’яті Чорнобильської трагедії)

 

26 квітня 1986 року о 1 годині 24 хвилини у приміщенні четвертого енергоблока при виведенні його в плановий ремонт і проведенні випробувань турбогенератора стався вибух і виникла пожежа.

32 роки минуло відтоді, а пам’ять наша зберігає все до найменших подробиць. Надто вражаючими і болісними були ці подробиці…

Аварія на Чорнобильській АЕС – найбільша у світі техногенна катастрофа, яка за негативним впливом на довкілля перевищила руйнівну силу 300 атомних бомб, скинутих на Хіросіму.

... Читати далі »

Переглядів: 355 | Додав: Maksim | Дата: 27.04.2018 | Коментарі (0)

Був поет на землі, та в пам΄ять пішов

 

Юрій Ковальський був надзвичайно скромною людиною, поетом і журналістом, дійсно, від Бога. Коли згадують поета, то на думку спадають слова з його поезії «жив тихо й непомітно»… Кажуть, що великі таланти рідко бувають визнані за життя. І життя Юрія Ковальського нас ще раз і ще раз у тому переконує.

25 квітня у районній бібліотеці імені Лесі Українки було проведено районні літературні читання до 80-річчя від дня народження Ю. І. Ковальського, поета-земляка. Він народився 1 травня 1838 року. ... Читати далі »

Переглядів: 314 | Додав: Maksim | Дата: 25.04.2018 | Коментарі (0)

Краєзнавча робота сільської бібліотеки

 

25 квітня у районній бібліотеці імені Лесі Українки відбувся щорічний семінар для бібліотекарів району «Краєзнавча робота сільської бібліотеки».

Розпочала семінар директор районної бібліотеки Лариса Дмитрівна Ковалевська. Провідний методист районної бібліотеки Ніна Нюкало зробила повідомлення «Публічна бібліотека як краєзнавчий інформаційний центр». Олена Броніславівна Данюк – завідувач сектору по роботі з дітьми ‑ розповіла присутнім про форми і методи популяризації дитячої краєзнавчої літератури.

... Читати далі »

Переглядів: 331 | Додав: Maksim | Дата: 25.04.2018 | Коментарі (0)

«Повязані душею з лісом»

У кожного з нас слово «ліс» викликає багато приємних асоціацій: лісова прохолода, спів птахів, чисте повітря, смак ягід, грибне полювання. Як приємно завітати до лісу будь-якої пори. Про ліс можна говорити багато і без зупину. Він одягає і взуває, годує і оберігає, дає житло і тепло. В лісі людина відпочиває, чистим повітрям дихається на всі груди.

Вирощування лісів — складна і благодатна справа. Людина, яка присвятила цьому заняттю своє життя, відчуває гордість від того, що через роки подарує своїм нащадкам вирощений нею чудовий ліс.

Щорічно у третю неділю вересня відзначають своє професійне свято працівники лісової галузі. Новоград-Волинщина — край зелених лісів, які дарують людям силу, радість, натхнення. Дбайливі руки лісівників створюють цю красу, вони постійно насаджують нові покоління лісів, оберігають їх від кривдників.

До Дня працівника лісу, бібліограф районної бібліотеки для дорослих імені Лесі Українки Людмила Жинська та бібліотекар села Федорівка Альона Троцька провели краєзнавчу годину «Ліс — зелена перлина планети» у Федорівській сільській бібліотеці. Усі присутні на цьому заході з захопленням слухали розповідь бібліотекаря ... Читати далі »

Переглядів: 873 | Додав: ovdiychuk16 | Дата: 20.09.2016 | Коментарі (0)

Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz