Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 08.05.2024, 08:23

Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 5 6 7 8 9 ... 78 79 »

Літературний календар, 2018, червень


 


На абонементі районної бібліотеки імені Лесі Українки оформлено Літературний календар, присвячений:
- 115-річчю від дня народження Івана Андрійовича Багмута, українського прозаїка: «Досвідчений митець слова»;
- 120-річчю від дня народження Еріха Марії Ремарка, німецького прозаїка: «Перо прозаїка і серце поета»;
- 120-річчю від дня народження Федеріко Гарсіа Лорки, іспанського поета, драматурга: «Поет чарівних таємниць».

Іван Андрійович Багмут (1903-1975) різноманітний письменник. Він бачить глибоко життя в усій його неповторності та правдивості. Коли ми читаємо його повісті і оповідання, ніби відчуваємо, що доторкнулись до чогось живого, немовби до потоку чистої джерельної води. Майже всі твори письменника настільки багаті на життєвий матеріал, настільки продумані і талановито написані, що в них знаходить собі «поживу» читач будь-якого віку та культурного рівня. Той, хто прочитає твори Івана Багмута, стане багатшим на знання, мудрішим і вмілішим, бо в них є чому повчитися; стане уважнішим, лагіднішим, і добрішим, бо в цих творах б’ється чуйне серце автора, сповнене любові до людини, до життя.
На виставці, присвяченій І. Багмуту, представлені твори такі, як: «Вибрані твори», «Записки солдата».

Еріх Марія Ремарк (1898-1970) один з найвідоміших німецьких письменників ХХ століття. Він став одним з тих, хто першим відобразив жахи війни, що шокували тодішню публіку. Е ... Читати далі »

Переглядів: 367 | Додав: Max7 | Дата: 07.06.2018 | Коментарі (0)

«Поліський краю дорогий»



29 травня 2018 року у Будинку культури села Горбаків Гощанського району Рівненської області відбувся обласний фестиваль-конкурс «Поліський краю дорогий». Цей творчий форум дев’ять років тому започаткував уродженець Горохівщини, а сьогодні – директор навчально-методичного центру естетичного виховання учнів професійно-технічних навчальних закладів у Рівненській області Володимир Климюк.
Відтоді у с. Горбаків традиційно заспівати пісні волинських і рівненських авторів з’їжджаються у третій день Трійці виконавці та колективи Рівненщини і Волині.
Цього року у фестивалі взяли участь і колективи нашого краю народний аматорський вокальний ансамбль «Чарівниці» Будинку культури с. Пилиповичі (художній керівник – заслужений працівник культури України Валерій Примак) та народний аматорський ансамбль української пісні «Калинові зорі» Будинку культури с. Повчине (художній керівник – заслужений працівник культури України Віталій Сидорчук). Ці колективи були нагороджені дипломами та цінними подарунками, а головна нагорода це бурхливі оплески вдячних глядачів.

 

  ... Читати далі »

Переглядів: 368 | Додав: Max7 | Дата: 07.06.2018 | Коментарі (0)

«Країна дитинства»


1 червня світ відзначає Міжнародний день захисту дітей.

У цей день, традиційно, влаштовуються найрізноманітніші розважальні заходи для дітвори, один із яких відбувся у селі Токарів.

Районна бібліотека імені Лесі Українки виступила організатором веселого свята для дітвори. Святкування відбулося у сільському Будинку культури. До урочистого заходу із задоволенням долучились не лише діти, але й дорослі. Серед почесних гостей: заступник голови районної державної адміністрації Андрій Подік, директор районної бібліотеки ім. Лесі Українки Лариса Ковалевська, завідувач сектору по роботі з дітьми районної бібліотеки ім.Лесі Українки Олена Данюк, головний спеціаліст відділу культури райдержадміністрації Олена Брацюк, Токарівський сільський голова Лілія Бойко, директор ПСП «Граніт» Валентина Титяневич.

Яскраво та насичено було відзначено Міжнародний День захисту дітей. З нагоди свята діти влаштували неперевершений концерт. Юні артисти співали, танцювали, читали вірші та влаштовували пізнавальні вікторини для присутніх у святковій залі, за що ті, у свою чергу, не шкодували гучних оплесків та щирих посмішок. Здоров'я, щасливого дитинства, здійснення мрій, розуміння з боку батьків, радості та гарного літнього відпочинку бажала дітворі почесні гості свята. У ході свята учасники конкурсі ... Читати далі »

Переглядів: 352 | Додав: Max7 | Дата: 05.06.2018 | Коментарі (0)

Знайомство з бібліотекою


30 травня 2018 року до Пилиповицької сільської бібліотеки завітали разом зі своїми вчителями Гарзель Тетяною Миколаївною, Маус Марією Петрівною, Мартинюк Світланою Всеволодівною і Ревко Інною Анатоліївною учні молодших класів, які відвідують літній табір Пилиповицької ЗОШ І-ІІІ ст., для знайомства з бібліотекою. Бібліотекар Єжова Яна Володимирівна провела екскурсію бібліотекою, у ході якої розповіла учням про стародавні речі, які є в українській світлиці, провела бібліографічні огляди біля книжкових виставок, ознайомила присутніх з куточком бойової слави Другої світової війни та постійно діючою виставкою, присвяченою Небесній Сотні та бійцям АТО.
Також у бібліотеці до Дня вишиванки оформлено виставку сорочок-вишиванок під назвою «Україно моя вишивана», на якій свій погляд зупинили присутні та насолодилися всією красою барвистих візерунків.
Під час екскурсії бібліотекар розповіла для чого існує каталог у бібліотеці та продемонструвала, як ним користуватися. Діти з великим задоволення заглянули до кожного закутка бібліотеки та мали змогу не просто подивитися і послухати, а й доторкнутися до речей минувшини.

 

Матеріал підготувала бібліотекар
Пилиповицької сільської бібліотеки
Яна Єжова

Переглядів: 313 | Додав: Max7 | Дата: 01.06.2018 | Коментарі (0)

З глибин віків плекалась мова


Українська мова серед східнослов’янських мов
Людське бесмерття з роду і до роду
У вись росте коріння родоводу.
І тільки той, у кого серце чуле,
Хто знає, береже минуле,
Хто вміє шанувати сучасне,-
Лиш той майбутнє
Вивершить прекрасне.



Багатовікова історія слов’янської культури має багато яскравих подій, які в наші дні мають визначальну роль в духовному розвитку слов’янських народів і становленні повноцінної особистості.
В Україні, згідно з Указом Президента України від 17 вересня 2004 року № 1096, День слов’янської писемності і культури відзначається щорічно 24 травня, у день вшанування пам’яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, слов'янських просвітителів та проповідників християнства. Слов’янська писемність була створена у IX ст., близько 862 року. Новий алфавіт отримав назву «кирилиця» на ім’я візантійця Костянтина, який, прийнявши чернецтво, став Кирилом. А допомагав йому в богоугодній справі освіти слов’янських народів старший брат Мефодій. Кирило і Мефодій вважаються «батьками» слов'янської абетки.
У Новоград-Волинській районній бібліотеці імені Лесі Українки до Дня слов’янської писемності і культури оформлено книжкову виставку «З глибин віків плекалась мова». На цій ... Читати далі »

Переглядів: 430 | Додав: Max7 | Дата: 23.05.2018 | Коментарі (0)

«Українська вишиванка розцвіла піснями»



Районний святковий захід із підбиття підсумків та відзначення переможців і кращих учасників зональних оглядів колективів художньої самодіяльності Новоград-Волинського району «Українська вишиванка розцвіла піснями» (до Всесвітнього дня вишиванки) відбувся у районному Будинку культури (с. Ярунь) 17 травня 2018 року.


Красу та силу українських народних пісень і традицій цього дня присутнім у святковій залі відтворювали кращі з кращих артистів зональних оглядів, які проходили упродовж лютого місяця цього року, де творчі колективи району, обдаровані особистості вели змагання та презентували свої таланти і здібності виконанням українських пісень, віршів, танців, театральних постановок. І нині фінал підбиття підсумків та відзначення переможців.


Аби ще раз довести свою майстерність, учасники святкового заходу співали українські народні та сучасні пісні, танцювали, читали вірші.
Справжнім професіоналізмом глядачів вкотре вразили народний аматорський хоровий колектив районного Будинку культури, вокальний колектив « ... Читати далі »

Переглядів: 541 | Додав: Max7 | Дата: 21.05.2018 | Коментарі (0)

23 травня – День Героїв


День Героїв – щорічне свято в Україні, встановлене на честь українських вояків – борців за волю України, передовсім, лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА та діячів ОУН, а також героїв наших днів.
Свято Героїв потрібне, аби на вчинках людей, які захищали свій край, виховувалися нові покоління захисників Батьківщини. У всіх народів є ціла низка свят, що возвеличують подвиги співвітчизників, адже на цьому будується світогляд, культура та виховання нації. Відзначення Дня Героїв – це свідчення твердої волі українського народу йти накресленим Героями шляхом боротьби до найвищої мети – незалежності, розквіту і слави України.
У читальному залі районної бібліотеки імені Лесі Українки до Дня Героїв оформлено виставку-вшанування «День борців за волю України». Вона включає в себе літературу, статті з періодичних видань, папки-досьє про героїчні постаті історичного минулого України, матеріали про українських солдатів, які беруть активну участь у подіях на сході України і учасників Революції Гідності.
23 травня згадайте у ваших молитвах усіх Героїв, які поклали свої голови за наше майбутнє. Хай пам'ять усіх невинно убитих згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі.


... Читати далі »

Переглядів: 301 | Додав: Max7 | Дата: 21.05.2018 | Коментарі (0)

Безсмертна сила правди


Щороку у третю неділю травня українці згадують своїх співвітчизників, які загинули внаслідок політичних репресій комуністичного режиму, були ув’язнені у концтаборах або заслані у далекі безлюдні землі. Згадують знищених радянською владою селян, розстріляну інтелігенцію, закатованих патріотів.
З метою належного відзначення Дня пам'яті жертв політичних репресій у Новоград-Волинській районній бібліотеці оформлено книжкову виставку-роздум «Безсмертна сила правди». Мета виставки – привернути увагу суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам’яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людяності.
На виставці представлені різні книги, що висвітлюють добу репресій. Серед цих книг особливою увагою користується книга «Реабілітовані історією. Житомирська область». Реабілітовані історією – науково-документальна серія книг, покликана сприяти відновленню історичної справедливості, ґрунтовному висвітленню трагічних подій в історії України. Раніше репресованих згадували разом із жертвами голодоморів. І лише сьогодні немає і не може бути жодних таємниць, замовчувань та викривлень у питаннях, які стосуються політичних репресій. Священним обов'язком кожного громадянина будь-якої держави є збереження пам'яті про минуле свого народу. Саме тому нам, сьогоднішнім українцям, так важливо приверну ... Читати далі »

Переглядів: 349 | Додав: Max7 | Дата: 21.05.2018 | Коментарі (0)

День Європи – свято миру і єдності


День Європи в Україні відзначають у третю суботу кожного травня. Основна ідея загальноєвропейського Дня – кожний мешканець континенту, незалежно від своєї національної належності і громадянства, має відчути себе вільним у «Європейському домі».
Україна – єдина держава не член ЄС, у якій на державному рівні відзначається День Європи.
У Новоград-Волинській районній бібліотеці імені Лесі Українки оформлено виставку-перегляд «Європейське мислення. Європейські цінності» до Дня Європи. Читачі бібліотеки можуть ознайомитись з різноманітною літературою, яка представлена на виставці. Серед книг найбільш цікавими є: «Україна – європейська країна», «Так – євроінтеграції», «Світ відкриває Україну», «Україна на шляху до Європи», «Поглиблення відносин між ЄС та Україною».
Відзначення Дня Європи в нашій державі – це підтвердження єдності України та Європи не тільки за географічною ознакою, а і за духом, історією, спільними цінностями, адже український народ є невід’ємною частиною європейської цивілізації.


 

Матеріал підготувала
завідувач відділу обслуговування користувачів
районної бібліотеки імені Лесі Українки
Олена Боровська

Переглядів: 380 | Додав: Maksim | Дата: 15.05.2018 | Коментарі (0)

ОГОЛОШЕННЯ

 

         17 травня 2018 року об 11.00 годині у районному Будинку культури (с. Ярунь) відбудеться районне свято «Українська вишиванка розцвіла піснями». У програмі заходу – підсумки зональних оглядів колективів художньої самодіяльності Новоград-Волинського району, святковий концерт переможців.

         Запрошуємо сільських, селищного голів, керівників закладів культури, учасників художньої самодіяльності та усіх бажаючих взяти участь у святковому заході.

 

Відділ культури

райдержадміністрації

Переглядів: 330 | Додав: Maksim | Дата: 14.05.2018 | Коментарі (0)

Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz