Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 26.04.2024, 13:04

Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 68 69 70 71 72 ... 78 79 »

Бібліотека була і залишається острівцем збереження національної культури, народних традицій і звичаїв, історії селища, села. Вона є територією духовності знань, помічником в освіті, професійному становленні, організації дозвілля. Сільська бібліотека не може похвалитися сьогодні великим набором послуг для своїх користувачі-дітей. Але багато що вона може зробити. Все залежить від особистості фахівця, його бажання працювати творчо, змінити роботу бібліотеки на краще, долучити до цього процесу владу, спонсорів, читачів.
1 серпня в дитячій бібліотеці селища Городниця відбувся зональний семінар-практикум на тему: «Основні критерії роботи бібліотеки з користувачами-дітьми» для сільських бібліотекарів. Розпочала семінар-практикум завідуюча районною бібліотекою для дітей О.Б.Данюк зі слів привітання та методичних порад щодо сучасних форм і напрямків роботи з користувачами-дітьми. Проведено практичне заняття щодо оформлень книжкових виставок.



Методист районної бібліотеки для дітей Метельський В.М. надав консультацію, як організувати роботу з користувачами-дітьми молодшого та середнього віку. Під час семінару-практикуму бібліотекарем Костюк А.А. та Кириєнко Ж.А. було проведено показовий масовий захід за участі користувачів дитячої бібліотеки смт Городниця (КВК – «Книга – твій друг»).



Бібліотекар Городницької дитячої бібліотеки Костюк А.А. розповіла про історію та становлення бібліотеки в смт. Городниця.



На завершення було проведено анкетування працівників сільських бібліотек з метою виявлення професійних орієнтацій, поглядів, позицій, переконань і потреб бібліотечних спеціалістів.




Матеріал підготували працівники
районної бібліотеки для дітей ... Читати далі »
Переглядів: 797 | Додав: Max7 | Дата: 04.08.2012 | Коментарі (0)



Під такою назвою 28-го липня, на фортеці, в програмі міжнародного свята «Лесині джерела», відбулося народне театралізоване дійство, організоване відділом культури і туризму районної державної адміністрації (начальник Сергій Найдюк), районним Будинком культури (директор Юлія Сидорчук, режисер Валентина Шевелюк) та районним методичним центром народної творчості (завідувачка Мирослава Повторейко).
У привітанні Берегині (завідувачка денним стаціонаром для дітей міськрай ТМО Лариса Демчук), яка «добилася до вічної Деревлянської Хати, до рідного порогу» з далеких віків, були і такі слова:
   Сьогодні люди з всеї України,
   ідуть у Звягель, де колиска Лесі
   дзвенить у вітрі співом колисковим, —
   до Духа ЇЇ Слова, щоб почути,
   уздріти Світ Краси благословенний
   і співтворцем у нім себе відчути!
За задумом авторки сценарію Н. Талько-Петрук Деревлянська Хата це — символічна святиня прадавньої культури, духовності древнього Звягеля, України. Саме в такому руслі до названої символічної Хати з глибини віків йшли дивовижні міфологічні герої: Чур, Предкині, Богатир Деревлянський, Лісовик, Мавка, Дерева, Чортик, Ведмідь, Лякливиці, Параска і Палажка, козаки, хорові, фольклорні, танцювальні колективи, гумористи, солісти з сіл Новоград-Волинського району. Учасники народного гурту української пісні «Кришталеві дзвони» говорили:
   До Лесиних джерел ідемо.
   А чули, що стоїть у Звягелі
   Українська Хата —
   Дивами багата,
   А в ній — сама Берегиня Роду Українського,
   За свій рід молиться.
   То оце ми і прийшли для неї поспівати,
   Хату збагатити, розвеселити! 
Переглядів: 763 | Додав: Max7 | Дата: 03.08.2012 | Коментарі (0)


Бібліотека була і залишається острівцем збереження національної культури, народних традицій і звичаїв, історії селища, села. Вона є територією духовності знань, помічником в освіті, професійному становленні, організації дозвілля. Сільська бібліотека не може похвалитися сьогодні великим набором послуг для своїх користувачів-дітей. Але багато що вона може зробити. Все залежить від особистості фахівця, його бажання працювати творчо, змінити роботу бібліотеки на краще, долучити до цього процесу владу, спонсорів, читачів.
В сільській бібліотеці села Ярунь відбувся семінар-практикум на тему: «Основні критерії роботи бібліотеки з користувачами-дітьми» для сільських бібліотекарів.
Розпочала семінар-практикум завідуюча районною бібліотекою для дітей О.Б.Данюк зі слів привітання та методичних порад щодо сучасних форм і напрямків роботи з користувачами-дітьми, а також проведено практичне заняття щодо оформлення книжкових виставок.

Методистом районної бібліотеки для дітей Метельським В.М. надано консультацію працівникам сільських бібліотек, в якій було висвітлено питання щодо організаційної роботи з користувачами-дітьми молодшого та середнього віку. Під час семінару-практикуму бібліотекарем Коваль Л.М. проведено показовий масовий захід за участі користувачів дитячого відділу сільської бібліотеки с. Ярунь (КВК – «Книга – твій друг»).



На завершення роботи семінару проведено анкетування працівників сільських бібліотек, з метою виявлення професійних орієнтацій, поглядів, позицій, переконань і потреб бібліотечних спеціалістів.





Матеріал підготовлено
працівниками районної бібліотеки для дітей
Переглядів: 746 | Додав: Max7 | Дата: 03.08.2012 | Коментарі (0)


7 липня виповнилось 130 років від дня народження класика білоруської літератури, поета, драматурга, публіциста, видатного діяча білоруського Відродження початку ХХ ст.. Янки Купали (справжнє ім'я – Іван Домінікович Луцевич).
Народився Янка Купала в 1882 році у селі В'язинка під Мінськом. Батько належав до дрібної збіднілої шляхти, яка орендувала землю у поміщицькому селі. У 1888 року закінчив Білоруське народне училище.
Перший вірш білоруською мовою — «Моя доля», уперше надрукований 15 липня 1904 року. Восени 1908 року Купала приїжджає у Вільно, де працює у редакції «Наша Нива». У віленський період видається величезна кількість широковідомих згодом віршів —«Молода Білорусь», «Заклята квітка», «Відквітування» та інші, деякі з них друкуються «Нашою Нивою».1908 року в Петербурзі виходить перший збірник Купали під назвою «Сопілка».
8 липня 1910 року окремою книгою виходить поема Купали «Адвечная песьня» (Вічна пісня), а 13 жовтня 1910 року — друга його збірка «Гусляр». У травні 1910 року завершена поема «Курган», а в серпні того ж року — драматична поема «Сон на кургані», один із найвизначніших творів поета, символічний прояв ганебного становища тодішньої Білорусі. Окремим виданням поема вийшла 1912 року в Петербурзі. Навесні 1913 року був виданий третій збірник Купали — «Шляхом життя». Вірші, що складали цей збірник, на відміну від попередніх двох, присутній значний вплив естетики модерну. Серед інших творів у збірнику містилася драматична поема «На годівлі».
У вересні 1913 року виходить головний твір дореволюційної творчої спадщини Купали — драма «Розкидане гніздо». У ній розповідається про трагедію білоруського народу на прикладі однієї селянської сім'і, яка залишається без землі і притулку. П'єса була поставлена на сцені у 1917 році, після революції, а надрукована ще пізніше — у 1919 році у Вільно.
28 червня 19 ... Читати далі »
Переглядів: 661 | Додав: Max7 | Дата: 03.08.2012 | Коментарі (0)



Ігор Леонтійович Муратов народився 28 липня 1912 року в родині службовця в Харкові. У 1930 році він закінчив хімічну профшколу. Характер майбутнього письменника гартується в робітничих колективах заводів «Електросталь» і Харківського тракторного. Згодом молодий член Спілки письменників, автор двох поетичних збірок іде вчитися і закінчує філологічний факультет Харківського державного університету.
Працездатність Ігоря Муратова величезна, все життя заповнене натхненною, невтомною і напруженою творчою роботою. За твір «Буковинська повість» удостоєний звання лауреата Державної премії. Протягом 30-х років і на початку 40-х одна за одною виходять у світ книжки віршів «Комсографік», «Загибель синьої птиці», «Багаття», «Дванадцятий полк», поеми «Важкий прогін», «Зелені зозулі», «Остап Горбань», вірші для дітей.
У післявоєнні роки І. Муратов виявляє себе теж насамперед як поет. Перша повоєнна книжка «Поетичні трилогії»складається з творів, написаних до війни ( «Фінський фронт», «Трилогія великої любові» ) і після війни («Похідна трилогія», «Солдатські портрети» і ін.). Виходять у світ книжки поезій «слово про Харків», «Трибуна», «Ідуть богатирі», «Лірика», поеми «Повість про щастя».
З 50-х років Ігор Муратов виявляє себе не лише як поет, а і як прозаїк. Збірки віршів чергуються з книжками прози: повісті «Жила на світі вдова», «Свіже повітря для матері», роман «У сорочці народжений» і документальна поема в прозі «Дорога до сина».
На абонементі Новоград-Волинської районної бібліотеки для дорослих оформлено книжкову виставку «Сповідь І.Л. Муратова» до 100-річчя з дня народження видатного українського поета та письменника.




Матеріал підготували працівники
районної бібліотеки для дорослих
Переглядів: 861 | Додав: Max7 | Дата: 02.08.2012 | Коментарі (0)


10 липня минає 75 років від дня народження українського поета, перекладача, мистецтвознавця, журналіста, громадського діяча, нашого земляка Валентина Болеславовича Грабовського. В.Грабовський народився у 1937р. в селі Городне Краснокутського району на Харківщині, а 1939 р. переїхав з ріднею на Житомирщину. Дитячі та юнацькі роки минали в батьківському селі Вірівка Ємільчинського району Житомирської області. Рано втратив батька (загинув на війні). Залишився з матір`ю, яка згодом стала головною героїнею його поезій. Валентин закінчив Вірівську початкову школу, потім – Нараївську семирічку, в 1954 році закінчив Великояблунецьку середню школу зі срібною медаллю. Затим навчався на філологічному факультеті Житомирського педінституту ім. І.Франка (1954-1959) та на факультеті журналістики Вищої партійної школи при ЦК КП України в Києві. З журналістикою В.Грабовський пов`язав своє життя в серпні 1959р. Спершу працював у редакціях районних газет, а з березня 1964 до серпня 1986-го – в колективі редакції обласної газети «Радянська Житомирщина». В останні роки і години працював головним редактором всеукраїнського часопису «Народний лікар України». Понад 20 років Валентин Болеславович очолював обласне літературне об`єднання ім. Б.Тена, а згодом – літературно-мистецьку студію ім.М.Клименка при Житомирському видавництві «Полісся».
За піввіку В.Грабовський видав майже два десятки популярних у широкому літературному і читацькому світі книг. Багато його книг є у нашій районній бібліотеці для дорослих, його вірші є в альманахах та періодичних виданнях (газетах, журналах). Вихід в світ кожної нової книжки ставав подією в літературному житті Житомирщини.
У поезії він був пошуковцем, а в пошуку історичним та мистецьким – поетом. Діапазон його художнього мислення тісно ув`язувався із топонімікою та історією Полісся.
«Не жить мені, якщо забуду ... Читати далі »
Переглядів: 783 | Додав: Max7 | Дата: 02.08.2012 | Коментарі (0)


До 195-річчя від дня народження видатного художника І.К. Айвазовського у читальній залі районної бібліотеки для дорослих відбулася презентація книги Миколи Барсамова «Айвазовський в Криму». Іван Костянтинович Айвазовський — російський живописець-мариніст вірменського походження. Створив понад 6 тисяч полотен, найвідоміші з котрих морські пейзажі та сцени морських баталій, які нині прикрашають музеї світу та приватні зібрання.
Народився в сім'ї вірменського крамаря, родина якого переселилася в Крим з Галичини в 1812 році. Сім'я жила бідно і вже в 10 років Іван працював у міській кав'ярні. Він прекрасно грав на скрипці і співав, але найбільшою радістю для нього було малювати самоварним вугіллям на стінах будинків. Цей «настінний живопис» помітив архітектор Кох, який подарував Івану перші олівці і папір, а потім показав малюнки градоначальнику І. О. Казначеєву. Олександр Іванович, ставши губернатором, забрав підлітка з собою до Сімферополя, поселив у своєму будинку, віддав до гімназії.
Іван Айвазовський подорожував за кордоном, працював у Римі, Неаполі, Сорренто, Венеції, Парижі, Лондоні, Амстердамі. 1845 на запрошення турецького султана побував у Стамбулі. Пізніше відвідував це місто ще вісім разів з 1845 по 1890 та писав полотна на замовлення султанів Отоманської імперії. 30 цих робіт виставлено в музеї імперії палаці Dolmabahçe. Айвазовський вільно розмовляв українською мовою. Після свого повернення назавжди оселився у Феодосії, де збудував будинок та майстерню, влаштовував виставки, грошові надходження від яких передавав на добродійні цілі, 1880 заснував картинну галерею. З 1844 академік Петербурзької академії мистецтв, а з 1887 — її почесний член. З 1894 член Товариства південноросійських художників в Одесі. Наприкінці життя передав у дарунок рідн ... Читати далі »
Переглядів: 1307 | Додав: Max7 | Дата: 01.08.2012 | Коментарі (0)

Серед народних свят літнього циклу найбільшої популярності в нашому районі набуло свято Купала. У давнину воно відбувалося із виконанням багатьох ритуалів та магічних дій, ворожінь, гульбищ, що супроводжувались купальськими піснями. Багато цікавих обрядів і ритуалів дожили до наших часів, вони виявляють тісний зв`язок із давніми віруваннями, за якими цей день вважається шлюбом Води і Сонця (Лади з Купалом).  




6-7 липня в селах району було проведено ряд цікавих, різноманітних театралізованих дійств. Кожне свято було по-своєму цікавим, але вони мали одне спільне, це міфічні персонажі, які були обов`язковими у святі: образ Марени (що уособлює хмару, родючу вологу), атрибутами були віночки (це символ річного коловороту, сонячного світла і безконечності, дівочості), ігри відбувалися навколо рядженого деревця (Купайлиці), а коли стемніло – палало купальське вогнище, яке символізує з`єднання землі з небом. Молодь з радістю перестрибувала через багаття, бо воно має магічну і очисну силу. За повір`ям, в купальську ніч розцвітає квітка папороті, і хто її знайде, матиме все, що забажає. Ряд мотивів і обрядів перегукуються з Русалками і Водяним. Такі свята приносять радість, наповнюють серця і душі великою позитивною енергією, і хочеться жити, творити, кохати.



... Читати далі »

Переглядів: 905 | Додав: Max7 | Дата: 31.07.2012 | Коментарі (0)



На запрошення голови Рогачовського районного виконавчого комітету В.Л. Банчука з 1 по 3 липня делегація від Новоград-Волинського району у складі: начальника відділу культури і туризму райдержадміністрації Найдюка С.В., депутата районної ради Газарова А.О., Городницького селищного голови Онищука І.А., директора Городницького СТ Гранецького В.А. та творчого колективу «Чарівниці» Будинку культури с. Пилиповичі виїжджала у місто Рогачев Республіки Білорусь. Протягом трьох днів проходили урочистості, присвячені Дню Незалежності Республіки Білорусь та 870-річчю міста-побратима Рогачова. 




Серед ряду святкових заходів був проведений 5-ий міжрегіональний фестиваль «Зорі над Дніпром», ціль якого – єднання трьох слов`янських народів. У фестивалі брали участь творчі колективи із Білорусі, України та Росії. Гідно представив наш район творчий колектив «Чарівниці», яким керує заслужений працівник культури України Примак В.О. За участь у фестивалі колектив отримав диплом та цінні подарунки. 

Переглядів: 688 | Додав: Max7 | Дата: 08.07.2012 | Коментарі (0)


Рядки, що приголомшують серця,-
Як світле і святе навік прощання
Письменника, Поета і Митця

О. Карагедова


1 липня 2012 року в с. Немильня відбулося щорічне свято поезії «Липневий янгол» - як данина пам’яті поету-земляку Юрку Гудзю. Цього року виповнилася 56-та річниця з дня його народження і 10-та річниця з дня його загибелі (20.02.2002 р.). Голова Міжнародного поетичного братства Ю.Гудзя (м. Житомир) Марія Рудак щорічно організовує делегацію мистецтвознавців та літераторів м. Києва, Житомира, Рівного, Малина, Тернополя, Чуднова. І ось цього недільного дня, в день народження Ю.Гудзя, гості завітали в с. Немильня, де зустрілися із сільською громадою. Зустріч відбулася в школі. Директор Олена Павлівна Гудзь із учнями зустріла гостей хлібом-сіллю. 



На зустріч прибув заступник голови районної ради М.А. Лосовський та працівники районної бібліотеки ім. Лесі Українки: директор Матвійчук М.В. та провідний бібліотекар Перехожук С.О.
Усі гості відвідали могилу письменника, поклали квіти, на місці поховання була проведена молебень, яку провів отець Костянтин (Гай Костянтин) – поет, бард; мешкає та служить у Житомирі.

  

Після кладовища всі гості та земляки письменника зібралис ... Читати далі »
Переглядів: 1203 | Додав: Max7 | Дата: 03.07.2012 | Коментарі (0)

Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz