Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 03.05.2024, 19:27

Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 66 67 68 69 70 ... 78 79 »

Козацька слава не погасне, 
Як образ дорогий і ясний, 
Як ніжний, лагідний світанок, 
Кленового листка танок, 
Як вічна тиша вечорова, — 
Покрова, матінка Покрова 

14 жовтня православні християни святкують день Покрови Пресвятої Богородиці. І водночас цей день відзначається Днем українського козацтва. У незалежній Україні це свято офіційно існує з 1999 року (наказ Президента України від 7 серпня 1999р.), але неофіційно святкується вже декілька століть.
Про козацький рід і його ватажків говориться в урочистій пісні нашої держави – гімні України. Козацький рух був однією з найяскравіших сторінок літопису боротьби українського народу за свою незалежність.
У районній бібліотеці для дітей до цього свята оформлено книжково-ілюстративну виставку «Покрова – день українського козацтва». На виставці була представлена література про свято Покрови, історію українського козацтва, козаків та гетьманів – справжніх героїв тієї доби, які боролись за незалежність України. Особливу зацікавленість на виставці викликають дві книги Тараса Каляндрука про історію бойових мистецтв України. В одній з книг, «Таємниці бойових мистецтв України», зібрані відомості про бойові мистецтва українців, близько 400 зображень з рідкісних джерел, більшість з яких до останнього часу були малодослідженими. Інша – «Загадки козацьких характерників», розповідає про таємниці подвигів та характерництва «лицарів духу», що криються у прадавніх віруваннях та традиціях військової підготовки. Книга також містить унікальні ілюстрації, фрагменти фресок, рельєфні зображення, давні та сучасні малюнки, світлини тощо.

... Читати далі »
Переглядів: 769 | Додав: Max7 | Дата: 15.10.2012 | Коментарі (0)

« З дивакуватим рицарем через віки» 

Мігель де Сервантес народився в невеликому місті Алькала – де Енарис в родині небагатого лікаря. Життя письменника, сповнене палких захоплень і гірких розчарувань, нерозривно пов’язане з долею країни.
Значним внеском в іспанську літературу була драматургія Сервантеса.
Світову славу Сервантесу приніс його роман «Дон Кіхот». Цей роман поклав початок «роману великої дороги», який використовували в творах великого епічного розмаху видатні романісти наступних часів – Філдінг, Смоллетт, Діккенс, Гоголь.
Заключний період свого життя Сервантес провів в Мадриді. Помер великий письменник в 1616 році і був похований в монастирі за рахунок благодійних коштів Братства мирян.
З нагоди 465-річчя від дня народження іспанського письменника М.Сервантеса у районній бібліотеці для дорослих оформлено книжкову виставку «З дивакуватим рицарем через віки».


« На зламі формацій і епох» 

Народився майбутній письменник та політик В. Яворівський у 1942 році на Вінничині в селі Теклівка в сім'ї колгоспника. У 1964 році закінчив філологічний факультет Одеського університету. Працював у редакціях газет «Запорізька правда», «Прапор юності», «Ленінська молодь», кіносценаристом львівського телебачення, референтом Спілки письменників УРСР, завідувачем відділу прози, заступником головного редактора журналу «Вітчизна».
Автор багатьох оповідань і повістей. Твори письменника перекладено на російську та мови СНГ.
За художньо-документаційну повість «Вічні Кортеліси» удостоєний Державної премії УРСР ім. Т.Г. Шевченка в 1984 році. Член СП СРСР з 1971 року. З нагоди 70-річчя від дня народження українського письменника й політика В. Яворівського у районній бібліотеці для дорослих оф ... Читати далі »
Переглядів: 651 | Додав: Max7 | Дата: 15.10.2012 | Коментарі (0)


Сьогодення ставить перед вітчизняною юридичною наукою складні виклики і завдання, конструктивне і своєчасне розв`язання яких є запорукою існування та дієвості України як суверенної та незалежної, демократичної, соціальної, правової держави. За період Незалежності України армія юристів стрімко зросла. Указом Президента України у 1997 році з’явився в календарі День юриста, який правознавці відзначають кожен рік 8 жовтня. Це свято об`єднує юристів різних сфер діяльності, що стоять на захисті прав і свобод українців.
Сьогодні роль юриста в правовій державі неоціненна. Ця професія важлива для утвердження демократичних цінностей в суспільстві, принципу верховенства права, для захисту інтересів кожної людини та підвищення загального рівня правової свідомості в країні. На сьогоднішній день юристи працюють абсолютно у всіх сферах діяльності людини. Вони захищають права усіх верств населення.
Професійну діяльність юристів України регламентує ціла низка законів, головний серед них – Конституція України. Саме вона закріплює усі права громадянина України та описує їх обов`язки перед суспільством.
Районна бібліотека для дорослих постійно проводить правове виховання населення бібліотечними методами роботи: проводяться бібліографічні огляди, оформляються тематичні полички та книжкові виставки з різних тем, збираються інформаційні папки-досьє. В цьому році до 15-річчя прийняття Указу Президента «Про відзначення Дня юриста України» у читальному залі бібліотеки оформлено тематичну виставку «На користь своїх громадян», на якій представлені новинки юридичної літератури, та журнал «Право України», який багато років поспіль передплачує бібліотека.





Матеріал підготувала
в.о. директора районної бібліотеки для дорослих
КОВАЛЕВСЬКА Л.Д.
Переглядів: 614 | Додав: Max7 | Дата: 05.10.2012 | Коментарі (0)

28 вересня у читальному залі районної бібліотеки для дорослих проведено захід, присвячений 14-й річниці прийняття Указу Президента України «Про відзначення Всеукраїнського дня бібліотек».
На це урочисто свято були запрошені усі сільські бібліотекарі району, працівники районної бібліотеки для дорослих та районної бібліотеки для дітей.
Голова районної ради Весельський Франц Вікторович, начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Найдюк Сергій Вікторович та представник благодійного фонду Володимира Литвина «Майбутнє Полісся» Наконечний Володимир Михайлович привітали з професійним святом та нагородили бібліотекарів району грамотами обласного управління культури і туризму, Новоград-Волинської райдержадміністрації, відділу культури і туризму та подяками і цінними подарунками від фонду В.Литвина.
Особлива увага була приділена ветеранам бібліотечної справи: Перехожук Софії Олександрівні (50 років трудового стажу) та Пасічник Світлані Андріївні (40 років трудового стажу), яким були подаровані мобільні телефони від фонду.

 





Завідуюча районною бібліотекою для дітей Данюк Олена Броніславівна привітала колег зі святом та подарувала гарну картину районній бібліотеці для дорослих.
З найкращими побажаннями від сільських бібліотекарів виступила бібліотекар села Романівка Нюкало Ніна Йосипівна. У виконанні бібліотекаря села Пилиповичі Опанасюк Яни Володимирівни прозвучала святкова пісня.
Про ... Читати далі »
Переглядів: 696 | Додав: Max7 | Дата: 02.10.2012 | Коментарі (0)


«Книги - мов ріки, що наповнюють собою увесь світ, це джерело мудрості, в книгах – бездонна глибина», - цей вислів підтримав відомий український письменник І.Франко, продовживши «…і хто пірне до дна, той дивнії перла виносить». У районній бібліотеці для дітей 26 вересня 2012 року відбувся конкурс «Найактивніший читач району - 2012», присвячений Всеукраїнському дню бібліотек. До бібліотеки з’їхались 18 учасників конкурсу разом з сільськими та шкільними бібліотекарями району із сіл: Сусли, Велика Горбаша, Ужачин, Піщів, Ярунь, Наталівка, Мала Цвіля, Несолонь, Стрієва, Токарів, Нова Романівка, Тернівка, Колодянка, Великий Молодьків, Федорівка, Таращанка та смт.Городниця. Визначали переможців поважне журі у складі завідуючої районною бібліотекою для дітей Данюк Олени Броніславівни, методиста районного методичного центру відділу освіти райдержадміністрації Євпак Ольги Миколаївни, в.о. директора районної бібліотеки для дорослих ім. Лесі Українки Ковалевської Лариси Дмитрівни та головного бухгалтера відділу культури і туризму райдержадміністрації Метельської Валентини Оксентіївни. 

 

Конкурсанти розповідали про себе і свою улюблену книгу, узяли участь у літературній вікторині, продемонстрували свої читацькі щоденники.
Слід відмітити гарну підготовку усіх дітей, що надзвичайно складно для журі було визначити переможців.
Отож, найактивнішими читачами і переможцями стали:
І-місце – Анхім Микола із с. Піщів, учень 6 класу;
ІІ-місце – Романюк Тетяна із с. Колодянка, учениця 7 класу;
ІІІ-місце – Антипчук Віталій із с ... Читати далі »
Переглядів: 668 | Додав: Max7 | Дата: 01.10.2012 | Коментарі (0)


Указом Президента України № 554/2012 від 20.09.12 «Про відзначення державними нагородами України працівників підприємств, установ та організацій Житомирської області» завідуючій клубом села Сусли, художньому керівнику фольклорно-етнографічного колективу «Білі голубки» Антоніні Іванівні Щирській присвоєно почесне звання «Заслужений працівник культури України». 





22 вересня у Житомирському академічному українському музично-драматичному театрі ім. І. Кочерги, де проходили урочисті заходи з нагоди 75-ї річниці утворення Житомирської області, Антоніна Іванівна отримала заслужену нагороду.
А.І. Щирська працює на посаді завідуючою клубом з 1976 року.
Змістовно організовує культурне життя односельчан, активна учасниця районних, обласних фестивалів, конкурсів, оглядів. Енергійна, одержима збереженням і популяризацією духовної спадщини, виховання в молодого покоління любові до пам’яті своїх предків, до землі, на якій живуть.
У 1988 році за її ініціативою створений фольклорний колектив „ Білі голубки”, який в 1992 році отримав звання „народний аматорський”. Колектив – неодноразовий дипломант фестивалів польської народної творчості, які проходили в Польщі, Молдавії, Україні.
Отож, вітаємо Антоніну Іванівну із заслуженою нагородою. Бажаємо їй подальших творчих успіхів у благородній справі – зберігати, розвивати і відтворювати безцінні духовні скарби нашого народу.

... Читати далі »
Переглядів: 579 | Додав: Max7 | Дата: 26.09.2012 | Коментарі (0)

Дорогі працівники бібліотек!



Прийміть найщиріші вітання з нагоди 
Всеукраїнського дня бібліотек. 

Це свято свідчить про глибоку повагу народу до своєї духовної спадщини, освіти, науки і культури, а також про визнання історичної ролі бібліотеки в житті суспільства. 

Щиро бажаю Вам процвітання, натхнення, 
плідних звершень, міцного здоров'я, сімейного затишку, 
родинного тепла, достатку, віри, надії та любові. 
Переглядів: 612 | Додав: Max7 | Дата: 26.09.2012 | Коментарі (0)


22 вересня Житомирська область відзначила свій 75 –річний ювілей. З цієї нагоди в м. Житомирі проведено ряд заходів, куди були запрошені кращі фольклорні колективи і майстри народної творчості області. 





Від Новоград-Волинського району виступив народний аматорський фольклорно-етнографічний колектив «Перлина» с.Гірки (художній керівник Л.Гаєвська).
У «Містечку майстрів» були представлені роботи вишивальниці, майстра народної творчості О.Гнітецької із с.Чижівка та майстрині із с.Калинівка М.Лисокович, яка прикрасила виставку виробами макроме та розкішними екібанами із рослинних матеріалів.












Матеріал підготувала
завідуюча РМЦНТ
М.П. Повторейко
Переглядів: 665 | Додав: Max7 | Дата: 26.09.2012 | Коментарі (0)


На запрошення начальника відділу культури Славутської міської ради, згідно угоди про співробітництво в культурно мистецькій сфері між відділом культури Славутської міської ради та відділом культури і туризму Новоград-Волинської райдержадміністрації 21 вересня делегація від Новоград-Волинського району, яку очолив начальник відділу Найдюк Сергій Вікторович, виїжджала у місто Славуту. Цього дня місто Славута святкувало свій День народження.



Співочі зірки Новоград-Волинського району, а це: неодноразовий переможець, лауреат Всеукраїнських, обласних, районних фестивалів та конкурсів, методист районного методичного центру народної творчості відділу культури і туризму райдержадміністрації Світлана Целецька, неодноразовий переможець, лауреат Всеукраїнських, обласних, районних фестивалів та конкурсів Оксана Потайчук, постійний учасник обласних, районних фестивалів та конкурсів, театралізованих дійств Валентин Плисак, узяли участь у святкових заходах до Дня міста. 

 

 

Начальник відділу культури і туризму Новоград-Волинської райдержадміністрації Найдюк С.В. вручив вітальний лист міському голові м. Славута Сидору В.Б. від голови Новоград-Волинської райдержадміністрації Лавренюка ... Читати далі »
Переглядів: 827 | Додав: Max7 | Дата: 25.09.2012 | Коментарі (0)


22 червня 2012 року Верховна Рада України прийняла постанову «Про відзначення 75-річчя утворення Житомирської області», заходи які заплановані на вересень місяць.
Минуле, як і сьогодення Житомирщини – надзвичайно багате історичними іменами, подіями, різноманітними фактами. Територія, яку займає вона, з давніх-давен заселена людиною, що й засвідчують численні археологічні пам’ятки. Наш край пройшов через різні етапи історичного розвитку, пережив зміни режимів та ідеологій. Лише в останні роки українська держава повертається принаймні обличчям до вивчення і дослідження історичного краєзнавства, що стало невід’ємною складовою частиною історії України і вже вивчається як у вищій, так і середній школах.
Наша бібліотека веде посильну краєзнавчу роботу в напрямку збору та розповсюдження матеріалів про наш край. Ми отримуємо періодичні видання нашого району та міста, а також видання обласного значення: «Житомирщина», «Эхо». З цих видань ми робимо папки «інформаційні-досьє» різних тематик, які дуже допомагають користувачам бібліотеки в ознайомленні з рідним краєм. Проводяться краєзнавчі години та семінари з краєзнавчої роботи.
В бібліотеці до ювілейної дати було оформлено презентацію книги «Хто є хто на Житомирщині: видатні земляки». Проведено бібліографічний огляд літератури «Житомирщина туристична», та оформлено книжкову виставку «Житомирщина: погляд зблизька». На цій виставці представлені в основному книги, які дійшли до бібліотеки за останні часи: це «Адміністративно-територіальний устрій Житомирщини», книги про історію краю, екологію, культуру, спортивне та літературне життя.
Всі ці заходи та матеріали дають різноманітне уявлення про наш історичний і сьогоденний знаменний поліський край -Житомирщина.





Матеріал підготувала головний бібліограф
районної бібліотеки для дорослих
КОВАЛЕВСЬКА Л.Д. ... Читати далі »
Переглядів: 844 | Додав: Max7 | Дата: 17.09.2012 | Коментарі (0)

Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz