Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 26.04.2024, 14:25

Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 75 76 77 78 79 »

Навчи мене, Лесю, як ти, Україну любити! 
…Я теж українка! І сильна, і горда від того! 
У серці моєму-мелодії Лесиних слів 

Зміст поезій місцевої поетеси Ніни Петрук настільки філософський, що має сповідальний виплеск ностальгічних емоцій, що заполонили душу поетеси.
Саме під такою назвою «Навчи мене, Лесю, як ти Україну любити» у районній бібліотеці для дітей була оформлена книжкова виставка, присвячена 141-річниці від дня народження видатної поетеси Лесі Українки.



Користувачі бібліотеки ознайомилися з книгами про життя і творчість Лесі Українки та творами місцевих поетів Юрія Ковальського, Ніни Петрук та Валентини Ксендзук, що були представлені на виставці. Сучасні поети сприймають Лесине слово, як взірець для висловлення своїх патріотичних почуттів до славетної дочки нашого краю Лесі Українки.



Завідуючою районною бібліотекою для дітей Данюк О.Б. була проведена цікава та захоплююча літературна вікторина для учнів 5-6 класів «Лесина загадка». По закінченню вікторини, діти прочитали вірші Лесі Українки.





Матеріал підготувала
завідуюча районною бібліотекою для дітей
Данюк О.Б.
Переглядів: 833 | Додав: Max7 | Дата: 24.02.2012 | Коментарі (0)


Доброчинність – це явище знайоме в Україні здавна. Князі Русі Київської, гетьмани Петро Сагайдачний, Іван Виговський, Іван Мазепа, Кирило Розумовський сприяли поширенню освіти, будували власним коштом храми, опікувались найздібнішими краянами. У XIX- на початку XX століття добродійництво або, як казали римляни, меценатство, набуло особливого поширення серед шанованих, багатих і не дуже, знаних українців. Пригадаймо меценатів-земляків Тарнавських, родину Симиренків, Євгена Чикаленка, батька й сина Рильських. Кілька поколінь Терещенків – це відомий рід українських промисловців-цукроварників, меценатів культури. На території Житомирської області, у смт Червоне, у незвичайному парку можна побачити один з найдавніших цукрозаводів країни, який належить родині Терещенків.
До 180-річчя одного з них, Федора Артемовича Терещенка, у районній бібліотеці для дорослих оформлено тематичну виставку. На виставці представлені книги про українських меценатів, статті з журналів та газет про історію доброчинства та славну родину Терещенків. Гени, духовний устрій сім′ї Терещенків, милосердя – все це залишає людям безцінні скарби.







Матеріал підготувала головний бібліограф
районної бібліотеки для дорослих
Ковалевська Л.Д.
Переглядів: 716 | Додав: Max7 | Дата: 24.02.2012 | Коментарі (0)



Гарної літньої пори коли пробуджувались росяні ранки, красувалась червона калина під вікном, пахли цілющі трави і польові квіти, у простій роботящій сім’ї народилась маленька дівчинка Оленка. Над колискою схилились в барвистих рушниках святі образи, полилася мамина колискова. З того часу відцвіло багато-багато квітів на землі і давно промайнуло дитинство, яке пройшло у великій сім’ї, де шанували українську пісню, народні ремесла і поліські традиції. І справді, любов до рідного краю, мови починається з колиски, пісні, від материнської ласки і любові, відкривається світ добра, краси і справедливості. Народними символами українців є вишитий рушник та дівочий віночок. Всю цю красу і родинні надбання ввібирала в себе довірлива дитяча душа, замріяні волошкові очі, а ще вона любила казки, які довгими зимовими вечорами, вишиваючи рушники, розповідали мама і бабуся, а згодом сама вголос читала їм цікаві оповідання. Напевне, саме тоді зародилась велика любов до книги, бо згодом обрала професію бібліотекаря, де працює більше 20 років. Та найбільше за все вона полюбила вишиванки. Вже у п’ять років з`явилися її перші дитячі роботи. Та інакше і бути не могло, бо всі жінки в родині вишивали, в’язали, шили… ЇЇ мама, згадуючи своє дитинство, сміючись розповідала, що в сім’ї у них було десятеро дітей і, звичайно, багато всілякої роботи по господарству. Коли хтось із дівчаток не хотів щось робити по господарству, то лише тоді бабуся звільняла від роботи, якщо дівчинка сідала вишивати. Хата завжди була дбайливо прибрана, а з усіх куточків посміхались вишиванки. Кімнати були, як у віночку. Бабуся навіть на будні ходила у вишитому фартусі. І куди б доля не занесла Олену, вона весь час займається своєю улюбленою справою. Вишиває вона переважно хрестиком. ЇЇ рушники, серветки, наволочки, скатертини прикрашають не л ... Читати далі »
Переглядів: 1136 | Додав: Max7 | Дата: 24.02.2012 | Коментарі (0)


17 лютого 2012 року працівниками районного методичного центру народної творчості проведено семінар-практикум клубних працівників району. У заході взяли участь працівники клубних установ, які не мають спеціальної освіти і стажу роботи до 3-х років. Програма семінару-практикуму включила актуальні питання розвитку галузі, роль клубного закладу в житті сільського населення, завдання і проблеми розвитку клубного аматорства.
Начальник відділу культури і туризму С.В.Найдюк коротко розповів присутнім про досягнення і завдання на майбутнє галузі культури, пріоритетні напрямки організаційно-творчої роботи у проведенні зональних оглядів колективів художньої самодіяльності.



Завідуюча районним методичним центром Повторейко М.П. розповіла про методику діяльності клубних формувань в установах клубного типу, діяльность любительських об єднань і клубів за інтересами.



На семінарі-практикумі велика увага приділялась веденню основної клубної документації, плануванню і звітності. Методист РМЦНТ Н.О.Мединцева не лише детально зупинилась на даних питаннях, а ознайомила присутніх з методичною продукцією, роздала сценарії масових заходів і нотні матеріали.



З обміном досвіду роботи виступили досвідчені, авторитетні працівники культури, художній керівник Будинку культури с.Піщів Л.В.Татарчук і директор Будинку культури с.Пилиповичі А.О. Янчук. Вони розповіли про творчу діяльність, проблеми в роботі, відповідали на багаточисельні запитання.

  

Методист Петрук Н.В. є не тільки досвідченим фольклористом, сценаристом і режисером основних районних заходів, а й членом спілки письменників Укра ... Читати далі »
Переглядів: 2057 | Додав: Max7 | Дата: 20.02.2012 | Коментарі (0)


15 лютого у приміщенні Несолонської загальноосвітньої школи відбулося засіданні «круглого столу», організоване учителем історії, головою обласного осередку Всеукраїнської громадської організації «Народний рух захисту Землі» Молодецькою С.В. Представник від відділу культури і туризму райдержадміністрації, методист РМЦНТ Целецька С.В. узяла участь у засіданні.
Мета засідання – довести до відома влади і широкої громадськості, що на сьогодні є один з науково обґрунтованих напрямів розвитку і відродження сільських територій «Родова садиба».
Перед запрошеними виступив голова Всеукраїнської громадської організації «Народний рух захисту Землі» Васильєв М.Л., який представив пілотний проект «Родова садиба» та подав пропозицію започаткувати його на базі родового екологічного поселення «Простір любові» для подальшого поширення досвіду на території області, з метою відродження і розвитку сільських територій.
Також присутні на засіданні слухали виступи доктора економічних наук Інституту Національної Аграрної Академії наук Россохи В.В., президента громадської організації «Співдружність Екології Людини «Екомір» Твардовського С.Л., голову обласного осередку «Клуб органічного землеробства» Пилявця А.Б., доктора технічних наук, професора Грабара І.Г. та інших. 

  





До уваги присутніх було представлено ... Читати далі »
Переглядів: 1091 | Додав: Max7 | Дата: 20.02.2012 | Коментарі (0)


У районній бібліотеці для дітей була проведена екскурсія дошкільного навчального закладу № 9, яку здійснили діти дошкільного віку разом з вихователями Ніженською Н.В та Горбатюк І.І. Бібліотекар Назарчук.В.Н. провела бесіду з демонстрацією існуючих книг: маленьких і великих, товстих і тонких, різнокольорових, ознайомила з дитячими журналами «Малятко», «Пізнайко», «Яблунька», «Ангелятко» та ін. Розповіла як берегти книгу та нагадала правила гарного ставлення до книги.

  

У бібліотеці була оформлена книжкова виставка-знайомство: «Вісім сходинок до казки». Крокуючи казковими сходинками, маленькі користувачі зустрічали відомих улюблених героїв, знайомилися з чарівним і дивовижним світом казки.
Діти, які побували на екскурсії, мали змогу записатися до бібліотеки і взяти книжки додому. Всім дуже сподобалась цікава та пізнавальна екскурсія, про що свідчили слова вдячності від наших маленьких користувачів.
Бібліотека - книги храм.
І знань безмежне море і надія.
Палкий вогонь незгасних поривань,
Що наше серце й душу гріє.
Натхненну працю здавна віддають
Бібліотекарі народу.
Сьгодні дяку й шану їм несуть
Дорослі й діти в нагороду.






Матеріал підготували працівники
районної бібліотеки для дітей

Переглядів: 3167 | Додав: Max7 | Дата: 19.02.2012 | Коментарі (0)


15 лютого – дата виведення радянських військ з Афганістану стала Днем вшанування всіх учасників бойових дій на території інших держав. Війна в Афганістані тривала 3340 спекотних днів і тривожних ночей. Всього понад 600 тисяч колишніх радянських воїнів, у тому числі майже 160 тисяч призваних з України, взяли участь у найбільш тривалій і трагічній із локальних воєн для колишнього СРСР. Ціна їй – майже 77 тисяч загиблих, поранених, інвалідів. Серед них кожен п′ятий – з України. Ми схиляємо голову в скорботі за тими, хто не повернувся з «гарячих точок» планети.
У районній бібліотеці для дорослих до тижня військово-патріотичної літератури оформлено книжкову виставку під назвою «На рубежі мужності». На ній представлені книги з історії українського війська та збройних сил України, книги про афганську війну та статті з газет і журналів на патріотичну тему. Протягом тижня бібліотекарем читального залу Жинською Л.В. проводилися бесіди про книги, що виставлені на виставці.
Урок мужності за темою «Обпалені афганською війною» для юних читачів бібліотеки проведено провідним бібліотекарем відділу обслуговування Перехожук С.О.
У бібліографічному огляді «Від захисту людей до захисту державних інтересів», який підготувала і провела головний бібліограф Ковалевська Л.Д., розкрито історію свята Дня Захисника Вітчизни (до 1999 року Дня радянської армії і військово-морського флоту) та організаційно-правові гарантії забезпечення прав військовослужбовців України.




До цих пам′ятних дат, нашим колишнім і нинішнім воїнам хочеться побажати повноцінної ува ... Читати далі »
Переглядів: 1119 | Додав: Max7 | Дата: 16.02.2012 | Коментарі (0)


День Святого Валентина, або День закоханих — свято, яке 14 лютого відзначають багато людей у всьому світі. Чому саме 14 лютого святкують День Святого Валентина чи День усіх закоханих — легенд багато. Ось одна з них: 269 року імператор Древнього світу Клавдій заборонив своїм легіонерам одружуватися, аби родина не відволікала їх від ратних подвигів. Але знайшовся священик (єдиний у всьому Римі), який погоджувався вінчати всіх бажаючих всупереч закону. Коли Клавдій дізнався про це, він звелів схопити священика та кинути його до в’язниці. 14 лютого його стратили... Легенда також свідчить, що Валентин, сидячи у в’язниці, писав записки доньці наглядача в’язниці. Тому через багато років після смерті отця Валентина римляни в пам’ять про нього стали щороку 14 лютого писати записки своїм коханим — «валентинки».
Саме 14 лютого у районному Будинку культури, що у селі Ярунь вирувало свято. У залі зібралася молодь не тільки із с. Ярунь, а й с. Гірки.
Розпочали свято чарівні ведучі Майданець Людмила - учасниця хорового колективу с. Ярунь та Осіпчук Андрій – учасник дитячого фольклорного колективу.

 

У виконанні студентки технікуму землевпорядкування Ірини Лазебної, учениці Ярунської загальноосвітньої школи Цибульської Софії та Майданець Людмили звучали пісні про кохання, що зачаровували усіх присутніх.

 

На святі були проведені різноманітні конкурси та ігри. Та найбільше сподобався присутнім конкурс про найкраще освідчення в коханні. І переможцем у цьому конкурсі став студент технікуму землевпорядкування Юрій Сарницький, який за оплесками глядачів, визнаний фаворитом вечора, що здобув титул Валентина.



Отож, усіх вітаємо зі с ... Читати далі »
Переглядів: 850 | Додав: Max7 | Дата: 15.02.2012 | Коментарі (0)


День Святого Валентина це свято любові, свято найкращого почуття, яке окрилює, дає сили і натхнення, радість і захоплення, завдячуючи якому продовжується життя на землі. Кохання це не тільки відчуття людяності і шляхетності, воно має в собі дуже велику силу, це самий високий плід на дереві людських почуттів, заслуговує на свій день, на своє свято. Таке свято сьогодні є, і є такий день. Він відзначається з особливою серйозністю майже по всьому світу – 14 лютого. Кажуть, яка людина, таке в неї і кохання. Хто має велике серце і щиру душу, той і має глибоке справжнє почуття переповнене щастям, творчістю добра, радості справжнього життя, а у дрібної, безсердечної людини відсутні справжні почуття, любов обмежена просто слабким потягом, випадковістю, а щастя розбите, розсипане на дрібні уламки...
В прекрасний день, день Святого Валентина, заклади культури району широко відкрили двері для молодих закоханих сердець. Тут проводились цікаві заходи з вікторинами, іграми, різноманітними конкурсами. Працівники культури із с.Кикова Шапран В.А., Шавловська В.Ф., Тимощук О.І. проводять такі свята кожного року. В цей день свято проходило на зразок улюбленої з дитинства розважальної програми «Кохання з першого погляду». Тут проведено ряд цікавих конкурсів, де проявлялись кмітливість, оригінальність та талант. Особливо глядачам сподобався конкурс знайомства, де кожен учасник розповідав про свої вподобання та захоплення. Конкурси проходили згідно номінацій: «солоденька пара», «романтична пара» і «ідеальна пара».

  

Членами журі були спеціалісти із міського Палацу культури. Переможці конкурсів отримали подарунки і щирі оплески глядачів, а «ідеальна пара» була відправлена на романтичну вечерю, у місцеве кафе.

< ... Читати далі »

Переглядів: 948 | Додав: Max7 | Дата: 15.02.2012 | Коментарі (0)


Чарівність і неповторність української народної пісні мереживом вплітається в репертуар народного аматорського фольклорно-етнографічного гурту будинку культури села Гірки «Перлина», створеного у 1980 році під керівництвом Лариси Миколаївни Гаєвської.
Неможливо оцінити особистий внесок кожного учасника та спільний внесок колективу в національну українську культуру. За 30-ть років їхнього самовідданого, невпинного творчого руху відтворено до триста народних пісень.
Колектив «Перлина» постійний учасник районних та обласних заходів.
14 вересня 2011 року на запрошення продюсера телевізійного проекту «Фольк-musik» В.О. Коваленка гурт виїжджав у місто Київ (студія Першого національного телеканалу) на запис програми.
5 лютого о 22.00 на Першому національному каналі транслювався запис програми. Ведуча програми Оксана Пекун ознайомила з історією Новограда-Волинського, телеглядачам було представлено пам`ятник нашій видатній землячці Лесі Українці, річку Случ, прекрасні краєвиди міста.
Колектив «Перлина» виконував українську народну пісню «Візьму я відеречко». Пісню переспівував ансамбль «Київська Русь», звучали такі музичні інструменти як: старосвітська бандура, кобза, ліра та сопілочка.


Переглядів: 873 | Додав: Max7 | Дата: 12.02.2012 | Коментарі (0)

Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz