Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 19.04.2024, 22:54

Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 73 74 75 76 77 78 79 »

22 березня 2012 року в методичному відділі Новоград-Волинської районної бібліотеки для дорослих проведено стажування сільських бібліотечних працівників, що мають стаж бібліотечної роботи менше 3-х років.
Директор районної бібліотеки для дорослих Матвійчук М.В. нагадала присутнім про порядок ведення щоденників роботи та читацьких формулярів, звернула увагу на необхідність дотримання трудового законодавства в бібліотечних установах.


 

Про порядок ведення книги обліку бібліотечного фонду та книги опису інвентарних номерів розповіла бібліотекар відділу обліку та обробки літератури Пасічник С.А.




Що таке книжкові виставки, з якою метою вони створюються, які види виставок доцільно оформити в сільській бібліотеці, присутнім розповіла методист районної бібліотеки для дорослих Дяченко О.В.




Методичні поради по бібліотечному обслуговуванню читачів, задоволенню читацьких запитів на належному рівні, недопущенню конфліктних ситуацій у спілкуванні з читачами присутнім сільським бібліотекарям розповіла методист районної бібліотеки для дорослих Русак Ю.А.



<!--"-- ... Читати далі »
Переглядів: 1256 | Додав: Max7 | Дата: 23.03.2012 | Коментарі (0)


Як швидко плине час! Дні, місяці, роки – мов пісок крізь пальці… Лише добрі справи чи творчі доробки лишаються віхами на життєвому шляху і вказують, що життя було прожито не марно. Немало таких віх позначили життєвий шлях Галини Миколаївни Колесник, вчительки Анастасівської школи. В далекі 60-ті маленькою ученицею прийшла вона в цю школу, а зараз, маючи за плечима немалий стаж та досвід, звання та нагороди, працює тут вчителькою.
З особливою теплотою згадує Галина Миколаївна перші роки свого життя, проведені в дорогому її серцю селі – Любтові. Славився Любтов не лише надзвичайно мальовничою природою і мудрими та працьовитими людьми, але й самобутніми звичаями, обрядами, ремеслами, зразками усної народної творчості. Давно нема цього села на світі, а й досі колишні любтовці чують шум його греблі, шепіт його лісів, живуть за мудрими порадами своїх предків і не можуть змиритись із зникненням свого незабутнього Любтова. Не змогла змиритися і Галина Миколаївна та й зібрала всі можливі матеріали про Любтов – тексти, рисунки, світлини, схеми, карти. Вийшла ціла велика книга з 19-ти розділів, яка зібрала найкращі відгуки всіх, кому доводилось її читати. У 2008 році було вирішено видрукувати книгу державним коштом по Програмі випуску соціально значущої літератури місцевих авторів. Але оскільки цей проект було профінансовано мало, то було видано книги меншого обсягу. А випуск книги «Любтов «Спроба оживити минуле» лишається не лише у мріях Галини Миколаївни, а й усіх тих любтовців, котрі ще не відійшли у вічність. «На Любтові і сонце інакше сходило…», - казав колись один із них.
А ще у Галини Миколаївни є мрія, щоб зроблена нею справа стала прикладом того, як можна зібрати (поки не пізно) базу даних про зниклі та зникаючі села (можливо і в масштабах України) – адже це була б неоціненна спадщина для нащадків. І участь в такому почині – справа достойна.
Вміння авторки малювати допомогло в оф ... Читати далі »
Переглядів: 1054 | Додав: Max7 | Дата: 19.03.2012 | Коментарі (0)



Христина Алчевська народилась 4 березня 1882 року в Харкові. 1902 р. вона закінчила учительські курси в Парижі, за прикладом матері своє покликання вбачала в тому, щоб "сіяти розумне, добре, вічне", а відтак почала свою педагогічну кар'єру. З 1905 року Христя Алчевська розпочала друкувати свої поетичні твори в періодиці, а згодом дебютувала збіркою віршів "Туга за сонцем", яка побачила світ 1907 р. в типографії Ситіна в Москві. З-під її пера одна за одною виходять нові поетичні збірки: "Сонце з-за хмар" (1910), "Пісня життя" (1911), "Вишневий цвіт" (1912), "Пісні серця і просторів", "Моєму краю" (обидві 1914). Разом з тим Христя Алчевська впевнено опановувала й інші жанри літератури. Залишила слід в лірико-психологічній прозі, драматургії. Активно працювала як перекладач, збагачуючи українську літературу кращими зразками російської та французької літератури. Особливим цінним її внеском є переклади романів Віктора Гюго "93 рік", "Трудівники моря" та інші. Дбаючи про популяризацію українського письменства, переклала деякі твори Тараса Шевченка, Івана Франка та Павла Тичини французькою мовою. До останку письменниця невтомно працювала на літературному поприщі. Вічний спокій вона знайшла 1931 року в своєму рідному місті Харкові.
Прикро, але велика спадщина Христини Алчевської (близько 4 тисяч творів) тільки незначною своєю частиною відома широкому загалу.
Талант Христі Алчевської найповніше проявився в ліричнім краєвиду. Причому традиційно вірна поетеса була насамперед південному пейзажу. Вона, за визначенням Ольги Кобилянської, "людина з сонцем на устах", - щедро наповнювала сонячним промінням український літературний пейзаж. Чільне місце у мотивах її по-жіночому ніжних віршів-акварелів належить Південному берегу Криму, який вона часто подає немов з висоти ... Читати далі »
Переглядів: 887 | Додав: Max7 | Дата: 19.03.2012 | Коментарі (0)


Рідне моє Полісся, 
Житня моя сторона, 
Поки дзвенить твоя пісня, 
Буде всміхатись весна! 

Юрій Ковальський 

Уже третю суботу поспіль збираються глядачі у клубних закладах району, щоб послухати українські народні пісні, вірші, гуморески, передивитися фрагменти обрядів і свят, поринути у світ прекрасного. У районі тривають огляди колективів художньої самодіяльності, що проводяться на виконання розпорядження голови райдержадміністрації «Про проведення зональних оглядів колективів художньої самодіяльності».
Недаремно народну культуру та мистецтво українців вважають одними з найбагатших надбань культурної спадщини європейських націй. А носіями і творцями культури є українські люди.
17 березня до районного Будинку культури с. Ярунь прибули колективи сіл Ярунь, Велика Горбаша, Кожушки, Колодянка, Коритища, Будища, Жолобне та Гірки, щоб показати своє мистецтво.
У фойє будинку культури Бойко В.Р із села Гірки розмістила рушники, вишиті її умілими руками.

 

Господиня цього клубного закладу Сидорчук Ю.П. гостинно з посмішкою зустріла гостей. У всьому відчувається рука директора будинку культури: і у святково прибраній вишитими рушниками сцені, і у чистій засланій на столі (для журі) скатертині, і у короваю, якого спекла. Саме з цим короваєм і вітали діти ... Читати далі »
Переглядів: 2055 | Додав: Max7 | Дата: 19.03.2012 | Коментарі (0)


Весна чи не найулюбленіша пора року дітвори. З її приходом оживає природа, повертаються з далеких відлітних країв птахи, зодягаються в зелень, квітують дерева й левади, гаї перегукуються голосним пташиним співом...

Весна настала, сонце сяє,
Веселу пісню шпак співає,
Трава у полі шовковиста
Виблискує, немов намисто!
Уже до рідної землі
Летять у небі журавлі 

В районній бібліотеці для дітей оформлена книжково-ілюстративна виставка, "Весна» для користувачів 2-4 класів, яка продовжує цикл книжкових виставок за порами року. На виставці зібрані книги про прихід весни, звичаї та традиції українського народу, прислів'я, приказки та прикмети про весняні місяці.



Завідуюча районної бібліотекою для дітей Данюк О.Б. провела огляд літератури: «Ой весна красна, днем ясна» та розповіла користувачам бібліотеки про книги, які були представлені на виставці.







Матеріал підготували
працівники районної
бібліотеки для дітей

Переглядів: 1386 | Додав: Max7 | Дата: 16.03.2012 | Коментарі (0)


14 березня у м. Житомирі, в приміщенні обласного центру народної творчості, проходив обласний відбірковий конкурс читців імені Тараса Шевченка для участі у Всеукраїнському відкритому конкурсі. Конкурсну програму читцям потрібно було підготувати за поданими варіантами: твір Т.Г.Шевченка, твір сучасного українського письменника, твір, обраний за власним уподобанням, або ж то композицію за творами великого Кобзаря.
Від Новоград-Волинського району участь у конкурсі узяли Шевчук Лариса Степанівна із села Гульська та Случак Валентина Володимирівна із села Піщів. Лариса Степанівна читала поему Т.Г. Шевченка «Лілея» та твір Лесі Українки «Твої листи завжди пахнуть зов`ялими трояндами».



Валентина Володимирівна представила на розсуд журі уривок із поеми Т.Г.Шевченка «Княжна» та «Євшан-зілля» Миколи Вороного.



Відділ культури і туризму райдержадміністрації дякує Шевчук Л.С. та Случак В.В. за участь у конкурсі та любов до української поезії.





Матеріал підготувала 
завідуюча РМЦНТ 
Повторейко М.П.
Переглядів: 633 | Додав: Max7 | Дата: 16.03.2012 | Коментарі (0)


Весна барвистим рушником 

Протерла зимове віконце, 
І знов пташиний лине спів, 
І яскравіше світить сонце. 
І молодіють знов жінки, 
Як проліски, на жовтолисті, 
А усмішки, немов квітки, 
Цвітуть грайливо на обличчях. 

7 березня у клубі села Сусли відбувся святковий концерт «Жінка одвічна загадка природи». Привітати своїх мам, бабусь та старших сестричок прийшли школярі молодших класів місцевої школи. Радували своїм чудовим виступом і «Голуб`ята». Незабутні враження залишилися у глядачів від виступу фольклорно-етнографічного колективу «Білі голубки», яким керує заслужений працівник для культури Польської Антоніна Щирська. 


  






Переглядів: 602 | Додав: Max7 | Дата: 15.03.2012 | Коментарі (0)


Щосуботи у районі проводяться зональні огляди колективів художньої самодіяльності.
10 березня проведено зональний огляд колективів сіл Нова Романівка, Кропивня, Слобода Романівська, Федорівка, Ужачин та Тупальці, що проходив на базі клубу села Слобода Романівська. Перед початком виступів колективів можна було роздивитися виставку робіт, які підготували жителі сіл, що входять до складу Новороманівської сільської ради. Майстер Скальський А.В. представив свої вироби із лози. Вразили усіх м`які іграшки, пошиті руками двох сестричок Ілони та Дарини Нечипорук. Учні Слободороманівської гімназії представили на виставку вишиті рушники, серветки, вироби із дерева. Сподобалися усім дерев`яні вироби, декоративно оброблені учителем місцевої школи Лук`янчуком Ю.О. Відомий у районі та області художник Косяк А.В. вкотре вразив своїми чудовими картинами.


 

 



 

Переглядів: 1210 | Додав: Max7 | Дата: 12.03.2012 | Коментарі (0)




Дорогі жінки! 

Сердечно вітаю вас із найпрекраснішим святом весни – Міжнародним жіночим днем 8 березня! 

Бажаю щастя і тепла, 
Весни, усмішок, сонця, 
Щоб доля світла увійшла 
До кожного віконця. 

Хай навкруги цвіте бузок, 
Та небо буде ясним; 
І щоб життя було в жінок 
Щасливим і прекрасним. 

Аби завжди в душі у вас 
Горів вогонь кохання; 
І хай у цей весняний час 
Здійсняться всі бажання. 




З повагою 
Начальник відділу культури і туриз ... Читати далі »
Переглядів: 729 | Додав: Max7 | Дата: 08.03.2012 | Коментарі (0)


Жінка на березі любові 

Теплий промінь березневий 
Розбудив дзвінку весну, 
Ароматом квітів перших 
День святковий огорнув. 
Він вітання наші щирі 
Передасть жінкам всім милим, 
Щоб жили в добрі і мирі, 
Щоб здійснились їхні мрії, 
Щоб коханими були, 
Щоб у радості цвіли. 

6 березня у районному Будинку культури с. Ярунь проведено тематичний концерт, приурочений Міжнародному жіночому дню 8 Березня «Жінка на березі любові».
У святково прибраній залі зібралися жителі Ярунської територіальної громади. На сцені – вишиванки, виготовлені місцевими майстринями Антоніною Михайлівною Карплюк та її донькою Оксаною.


У концерті узяли участь жіночий вокальний ансамбль районного Будинку культури, вокальний ансамбль технікуму землевпорядкування під керівництвом Заслуженого працівника культури України Юрія Лагасюка.

  

Своє хореографічне мистецтво представили учасники старшої та молодшої групи танцювального колективу. Особливо припав до душі «Вальс квітів» у виконанні Віктора Бойка, Юлії Богун та молодшої групи дівчаток, костюми яких нагадували різнокольорові квіти.

Переглядів: 975 | Додав: Max7 | Дата: 08.03.2012 | Коментарі (0)

Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz