Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 19.04.2024, 03:34

Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 74 75 76 77 78 79 »

6 березня у будинку культури села Пилиповичі відбувся святковий концерт з нагоди найголовнішого свята весни – 8-го Березня.
Розпочався концерт пісенними віншуваннями вокального ансамблю «Чарівниці» Пилиповицького будинку культури, у складі директора будинку культури Альони Янчук, керівника танцювального колективу «Віночок» Світлани Кочубей, бібліотекаря с. Пилиповичі Яни Опанасюк, скрипальки Яни Свідерської та заслуженого працівника культури України Валерія Примака.



Незабутнім дарунком усім жінкам, присутнім у залі, стали пісні подаровані вокалістами Ігорем Дорошенко, Яною Опанасюк та Світланою Целецькою.

     

Яскраві враження та шквал позитивних емоцій представниці чарівної половини людства отримали від виконання запальних пісень чоловічим аматорським народним квартетом «Ясени», у складі Сергія Страшевського, Володимира Данилюка, Валерія Васильчука та заслуженого працівника культури України Віталія Сидорчука.



А на закінчення усі учасники святкового концерту побажали жінкам жіночого щастя, радості, вічної весни в серцях і подарували пісню «Многії літа».



Пилиповицький сільський голова Надія Панфелюк щиро дякувала усім учасникам концерту від себе особисто та жителів села за подароване свято.


< ... Читати далі »
Переглядів: 907 | Додав: Max7 | Дата: 07.03.2012 | Коментарі (0)


Учасниця Народного аматорського фольклорно-етнографічного колективу Будинку культури с. Червона Воля Надія Семенівна Клопотенко 20 лютого виїжджала до Київського університету культури на зустріч найкращих народних виконавців автентичного співу.



Виступ Надії Семенівни вразив слухачів самобутніми рідкісними піснями, прекрасним виконанням. Шанувальники прадавньої національної культури довго не відпускали її зі сцени.



Берегиня пісенних скарбів з Червоної Волі отримала квіти, цінні подарунки і щирі слова подяки за прекрасне виконання та збереження української культури.




Матеріал підготувала
методист РМЦНТ
Ніна Петрук
Переглядів: 731 | Додав: Max7 | Дата: 07.03.2012 | Коментарі (0)


9 березня 1814 року народився класик української літератури, національна гордість українського народу Тарас Григорович Шевченко. Щедра й невичерпно родюча українська земля подарувала вселюдському сузір`ю геніїв невгасимого Світоча - Тараса Шевченка, Тираноборця і Пророка, Речника волі, який поставив на сторожі біля своїх земляків, "рабів німих", вогненне слово, а в "Заповіті" дав їм наказ: "Кайдани порвіте!". Поява Шевченка - поета і художника, митця і борця, що став символом української нації, - була зумовлена всім ходом історичного і духовного розвитку України з її тривалою, сповненою драматизму, героїчною боротьбою за волю.
Тарас Шевченко виступив як поет-новатор, приніс з собою в українську літературу «слово нове», новий світ поезії, неповторні образи, картини й барви, небачене раніше багатство й широчінь тем, ідей, мотивів, жанрових форм, вивів українську літературу на шлях реалізму й народності. В перші дні березня вся Україна відмічає Шевченківські дні. В районній бібліотеці для дорослих оформлено розгорнуту книжкову виставку «Шевченкове віще слово», в якій представлені найкращі збірки поезій та репродукції до творів українського Кобзаря. 



Тарас Шевченко був одним з найвидатніших майстрів українського образотворчого мистецтва. Він працював у галузях станкового живопису, графіки, монументально-декоративного розпису та скульптури, досконало володів технікою акварелі, олії, офорту, малюнка олівцем і пером. Він є автором понад тисячі мистецьких творів (не збереглося більше 160). 

Переглядів: 1065 | Додав: Max7 | Дата: 07.03.2012 | Коментарі (0)



З метою збереження коріння духовної культури, відкриття нових імен талантів району, головою районної державної адміністрації прийнято розпорядження «Про проведення зональних оглядів колективів художньої самодіяльності».
3 березня, згідно графіку, затвердженого цим розпорядженням, проведено зональний огляд колективів сіл Гульськ, Сусли, Івашківка, Кикова, Немильня, Киянка, що проходив на базі Будинку культури села Гульськ.

 

Перед початком виступів колективів можна було роздивитися виставку робіт, що підготували жителі села Гульськ, переважно – дитячі роботи. Дуже гарно були оформлені роботи, виготовлені вихованцями дитячого будинку сімейного типу із бісеру. Сподобався також усім куточок, де були розміщені рушники, вишиті умілими руками бібліотекаря Анастасії Давиденко.

    

  


Після вручення голові журі, начальнику відділу культури і туризму райдержадміністрації Сергію Найдюку (як і годиться за українською традицією), короваю розпочали свій виступ господарі клубного закладу. Полилася залом «Мамина пісня» у виконанні Ніни Бондарчук, Анастасії Давиденко та Наталії Юзипчук. Затамувавши подих, слухали усі присутні Ларису Шевчук, яка з любов`ю і ніжністю читала «Твої листи завжди пахнуть зов’ялими трояндами» ... Читати далі »
Переглядів: 1606 | Додав: Max7 | Дата: 05.03.2012 | Коментарі (0)




Твоя тут пам’ять, 
Та й тепер жива, Леоніде Глібов. 
Нащадки сіверян, полян, дулібів, 
Малята вчать ті сонячні слова, 
Що, ніби чародійник з рукава, 
Ти сипав їм – і в доброті не схибив. 

М.Рильський
 
Щирі, дзвінкі, життєдайні, напоєні мудрістю та добром твори Леоніда Глібова живуть і сьогодні. Подолавши відстань більш як у півтора століття, вони розкривають феномен Л. Глібова як дитячого поета, поета-байкаря та носія національного духу. Немає, як відомо, вищої відзнаки для поета, ніж коли його твори стають народними. Байки та поезії Леоніда Глібова і досі в народі надзвичайно популярні для дітей
Вони оспівують природу, людей праці, висміюють гнобителів народу.


До 185-річчя від дня народження Леоніда Глібова у районній бібліотеці для дітей оформлено перегляд літератури для користувачів 7-9 класів: «Чарівник української байки». На виставці була представлена література про життя і творчість Леоніда Глібова.





Матеріал підготувала
завідуюча районною
бібліотекою для дітей
Данюк О.Б.
Переглядів: 864 | Додав: Max7 | Дата: 05.03.2012 | Коментарі (0)



Я на Тарасовій Могилі 
Стою сама в журбі німій 
Сплелися в думки легкокрилі 
Моя задума й смуток мій… 
(Олена Пчілка «На Шевченковій Могилі») 


Цього року виповнюється 198 років з дня народження геніального українського поета, письменника, художника, мислителя, громадського діяча, основоположника нової української літератури, критичного реалізму в літературі і образотворчому мистецтві України Тараса Григоровича Шевченка (1814-1861).
Як писала мати відомої української поетеси Лесі Українки – Ольга Петрівна Косач, яка більше відома як Олена Пчілка:
«Се той поет, що висловив усю правду, всю долю свого народу і виявив собою, своєю піснею – думою всю вдачу його…в…єднанні з народом українським, в родстві з ним тілом і душею велика сила Шевченкова – і чим ширшатиме освіта між нашим народом, тим більшою ставатиме невмируща слава Кобзаря».
Як художник Археографічної комісії Київського університету 21 вересня 1846 року Т.Г.Шевченко вирушив у подорож Київської, Подільською і Волинською губерніями для запису народних переказів, легенд, і пісень, збирання відомостей про могили й урочища, обстеження та малювання історичних монументальних пам’яток і старовинних будинків, виявлення та придбання старовинних документів. Й ... Читати далі »
Переглядів: 755 | Додав: Max7 | Дата: 04.03.2012 | Коментарі (0)


8 лютого 2012 року Верховна Рада України прийняла постанову «Про відзначення 125-річчя з дня народження Леся Курбаса». До виконання цієї постанови у районній бібліотеці для дорослих оформлено тематичну виставку та проведені бесіди за книгами та статтями з газет і журналів представлених на виставці. 



У кожному національному просторі існує свій пантеон постатей, які символізують його мистецькі й духовні вершини, стають своєрідними іменами-емблемами, що вирізняють його серед інших етнокультур, виконують місію світоглядних наставників для всього суспільства та суспільної ментальності. З-поміж митців, які увійшли до пантеону, вплинули на розвиток і тенденції драматургії, театру та драматичної культури виділяється Лесь Курбас.
Він здобував освіту за європейськими мірками, студіюючи дисципліни у Львівському та Віденському університетах. Курбас створює Молодий театр і здійснює вистави за творами Софокла, В.Винниченка, О.Олеся, Лесі Українки, потім він утворив «Мистецьке об'єднання «Березіль»». Лесь Курбас понад усе поціновував неординарність людини, її індивідуальну й мистецьку яскравість.
Трагічно склалася його доля: на початку 1934-го року його заарештували, 3 листопада 1937-го він був страчений. Реабілітували його у 1957 році.
Пам'ять про Леся Курбаса, актора і режисера, наполегливо зберігає народ України.



Матеріал підготувала головний бібліограф
районної бібліотеки для дорослих
КОВАЛЕВСЬКА Л.Д.
Переглядів: 635 | Додав: Max7 | Дата: 04.03.2012 | Коментарі (0)


Юрко Гудзь (Юрій Петрович Гудзь) – поет, прозаїк, драматург, публіцист, критик, мистецтвознавець, художник, філософ, наш земляк із Немильні. Автор численних публікацій в українській та зарубіжній періодиках та збірках. Є автором поетичних збірок «Маленький концерт для самотнього хронопа», «Боротьба з хворим янголом», «Postcriptum до мовчання» та збірки прозових творів «Барикади на Хресті».
Юрко Гудзь – лауреат Міжнародного поетичного конкурсу в італійському місті Тріуджо, член національної Спілки письменників України, лауреат премії ім. Івана Огієнка. Історик за фахом, філософ у житті, поет душею і художник. Світоглядом Юрій Петрович передавав усі барви самого себе учням, яких навчав у Немильнянській школі і, які вважали за щастя мати такого наставника. Сьогодні односельці бережуть світлу пам′ять земляка, в школі вивчають його вірші, співають пісні на слова його поетичних творів.
На запрошення голови Житомирського поетичного братства ім. Ю.Гудзя Марії Рудак шанувальники творчості земляка з Новоград-Волинщини у складі учнів та учителів Немильнянської школи Гудзь Л.А., Гудзь О.П., Деркач І.В., Киківського сільського голови Процюка Ю.М., працівників районної бібліотеки для дорослих Матвійчук М.В. та Перехожук З.О. 22 лютого 2012 року узяли участь у вечорі-пам′яті письменника-земляка Юрка Гудзя «Мій білий світ захований в сніги» до 10-річчя від дня його смерті, що проходив в Житомирській обласній науковій бібліотеці ім. О. Ольжича. Поїздка в м. Житомир відбулася за сприяння начальника відділу культури і туризму Новоград-Волинської райдержадміністрації Найдюка С.В.





Переглядів: 769 | Додав: Max7 | Дата: 01.03.2012 | Коментарі (0)


Леся Українка… Це ніжне і дзвінке ім′я належить до найвеличніших імен українського народу. Гордий дзвін її імені в серцях мільйонів людей породжує не тільки спогад про «Лісову пісню» або «Досвітні вогні», але і палку любов до великої поетеси і гордість за свій народ, що спородив її.
До 141-ої річниці з дня народження славетної землячки Лесі Українки в районній бібліотеці для дорослих 24 лютого проведено Лесині читання «Я збагнула, що забуття не суджено мені».
Ведуча читань провідний бібліотекар відділу обслуговування Перехожук С.О. ознайомила присутніх з біографією Лесі Українки, з її творчістю, до якої з кожним роком зростає інтерес шанувальників.



Поезію Лесі Українки кожен відкриває для себе сам. Відвертість її душі, владна щирість її таланту захоплює, зачаровує.
Інші будуть співці по мені,
Інші будуть лунати пісні,
Вільні, гучні, одважні та горді
Поєднаються в яснім акорді
І полинуть у ті небеса,
Де сіяє одвічна краса,
Там на їх обізветься луною
Пісня та, що не згине зо мною.

Ці слова Лесі стали пророчими.
На свято зібралося багато талантів і шанувальників поезії Лесі Українки з району.



Леся Українка дуже любила пісні рідного краю. Тож на святі прозвучала «Пісня лісова» у виконанні учениці музичної школи Котвіцької Ангеліни з с. Варварівки, що своїм чарівним голосом полонила учасників і присутніх.



На Лесині читання завітала з Житомира наша землячка Лариса Бойко – автор, виконавиця, член асоціації композиторів Всеукраїнської музичної спілки, лауреат Всеукраїнських і Міжнародних фестивалів та конкурсів. Лариса Бойко перетворила Лесині поетичні барви на звуки, створила неперевершені зразки пейзажної лірики. Вона виконала пісні на сло ... Читати далі »
Переглядів: 1252 | Додав: Max7 | Дата: 28.02.2012 | Коментарі (0)


У всі часи захищати рідну землю було справою честі та гідності мужніх людей, дійсних патріотів своєї країни, святим обов’язком кожного громадянина. Тож День захисника Вітчизни - це всенародне свято. Воно є символом непорушного зв’язку багатьох поколінь захисників Батьківщини та проявом поваги народу до них. У нього славні традиції, за ним стоїть сама історія, сповнена героїки подвигів, яскравих вчинків. День захисника Вітчизни - це свято і ветеранів Великої Вітчизняної війни, і нинішніх військовослужбовців та працівників збройних сил України, яким випала доля вписати нові сторінки в літопис української армії. Славні традиції батьків і дідів сьогодні гідно продовжує нове покоління військовослужбовців, які стоять на захисті миру, праці, незалежності України.
23 лютого у районному Будинку культури с. Ярунь пройшли урочистості, присвячені Дню захисника Вітчизни та 25-річчю створення ветеранської Ради Ярунської територіальної громади. На святі були присутні поважні гості: Ярунський сільський голова Жук Сергій Сергійович, голова Ради ветеранів Янчук Андрій Федотович, депутат районної ради Чурсін Петро Андрійович, депутат сільської ради Петько Тетяна Аркадіївна, які щиро привітали усіх чоловіків зі святом. Особливі слова шани і поваги сивочолим ветеранам, які були присутні у залі.

   

Зворушливий власний вірш про Велику Вітчизняну війну, що викликав непрошену сльозу у ветеранів, навіяв болючі спогади, прочитала Петько Тетяна Аркадіївна.



Лилася мелодія, звучали пісні у виконанні вокального жіночого ансамблю районного Будинку культури, яким уже багато років керує заслужений працівник культури України Ю.О. Лагасюк.



На завершення бувший сільськи ... Читати далі »
Переглядів: 754 | Додав: Max7 | Дата: 25.02.2012 | Коментарі (0)

Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz