Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 11:35

Головна » Архів матеріалів
« 1 2 3 4 5 ... 78 79 »

Нобелівська премія та її лауреати
(до 185-річчя від дня народження Альфреда Нобеля)


 


Нобелівська премія — одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку присуджують щорічно за видатні наукові дослідження, винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Премія була заснована згідно із заповітом шведського підприємця та винахідника Альфреда Бернарда Нобеля. Весь свій статок, а це близько 31,5 млн шведських крон, він призначив на фінансування міжнародної премії. Згідно з його волею, річний прибуток від цієї спадщини має ділитися на 5 рівних частин між особами, які попереднього року найбільше прислужилися людству в різних галузях діяльності.

У Новоград-Волинській районній бібліотеці імені Лесі Українки оформлено виставку «Нобелівська премія та її лауреати», присвячену 185 річниці від дня народження Альфреда Нобеля. Читачі бібліотеки можуть ознайомитись з біографією винахідника та з лауреатами Нобелівської премії.

 


Матеріал підготувала завідувач
відділу обслуговування користувачів
районної бібліотеки ім. Лесі Українки
Олена Боровська

Переглядів: 310 | Додав: Max7 | Дата: 27.10.2018 | Коментарі (0)

«Тихі зорі вічної пам’яті»


 


У районній бібліотеці імені Лесі Українки оформлено розгорнуту книжково-ілюстративну виставку «Тихі зорі вічної пам’яті» (до Дня визволення України від фашистських загарбників). Щороку історична пам’ять повертає нас до героїчних, болючих та радісних днів визволення України, нашого рідного краю. Швидко, мов струмки води, збігають роки, квітнуть дерева, половіють жита, приходять у світ нові покоління. Але не старіє пам'ять тих літ. Вона живе у спогадах бійця і в суворому монументі, як свідок грізних років і переможних боїв, пильно дивиться на нас у залах музеїв, із сторінок книг, її мужню та величну надійно оберігає народ, передаючи, як святиню, у спадщину поколінням. Світла пам’ять Великої Перемоги живе у серцях і донині.
В бібліотеці є широкий вибір літератури на тему війни. Завітавши в бібліотеку можна підібрати різні книги: це мемуари, спогади ветеранів, художні книги, вірші.

 


Матеріал підготувала бібліотекар
районної бібліотеки імені Лесі Українки
Марія Бака

Переглядів: 342 | Додав: Max7 | Дата: 26.10.2018 | Коментарі (0)

Очима пам’яті



У районній бібліотеці імені Лесі Українки оформлено краєзнавчу поличку «Очима пам’яті» до 95-річчя від дня народження українського письменника Володимира Васильовича Канівця. На поличці представлені матеріали та книги, які висвітлюють життєвий та творчий шлях письменника. Володимир Канівець — український письменник, драматург, публіцист, майстер історико-біографічних книг. З 1963 року жив та працював у м. Житомирі. Упродовж 1966—1981 очолював Житомирську організацію Спілки письменників України. Нагороджений орденом «Знак Пошани». Земляки Володимира Канівця відкрили музей про його творче життя, громадську діяльність у селі Весела Долина.
 


Матеріал підготувала бібліотекар
районної бібліотеки імені Лесі Українки
Віталіна Артеменко

Переглядів: 309 | Додав: Max7 | Дата: 19.10.2018 | Коментарі (0)

«Шляхами мужності та відваги»



Відповідно до Указу Президента України від 14 жовтня 2014 року в Україні встановлено свято – День захисника України, яке відзначається щорічно 14 жовтня, в день одного з великих православних свят запорізьких козаків – Козацька Покрова (Покров Пресвятої Богородиці).

У районній бібліотеці імені Лесі Українки оформлено перегляд літератури «Шляхами мужності та відваги» (до Дня Українського козацтва). Читачі можуть ознайомитись з книгами про козаків та про гетьманів України.
Також оновлено книжкову виставку «Одна в нас доля – Україна» (до Дня захисника України), на якій представлено книги та статті про наших земляків, котрі захищають Батьківщину, багато з них – ціною власного життя, зокрема книгу «Навіки в пам’яті живих», упорядковану працівником відділу культури райдержадміністрації Надією Ткачук (2016 р.), у якій вміщені матеріали про мужніх воїнів, що загинули під час проведення АТО на східних рубежах України, доля яких була тісно пов’язана з Новоград-Волинським районом. З-поміж нових книг, представлених на виставці книга Лесі Гудзь «Війна під знаком соняха: АТО», в якій авторка розповідає про новоград-волинців, які загинули в АТО.
У бібліотеці оформлена тематична виставка дитячих малюнків «Єдина країна моя Україна». Метою виставки є виховання патріотизму дітей, зацікавлення козацькою добою, пізнання ... Читати далі »

Переглядів: 285 | Додав: Max7 | Дата: 18.10.2018 | Коментарі (0)

Все обернулося у звуки
 


Музико, ти неначе дивна сопілка,
То звеселяєш, то хвилюєш нас.
Пишалися тобою Леся Українка
Й благословенний батько наш Тарас.

Світлана Тельнюк



Міжнародний день музики, заснований за ініціативою Міжнародної музичної ради при ЮНЕСКО, щорічно відзначається у всьому світі 1 жовтня. Свято завжди знаходило палкий відгук у серці кожної людини. Адже мову музики розуміють усі, незалежно від національності та художніх уподобань. Вона бентежить наші душі, є засобом емоційного і духовного зв'язку між людьми.
У районній бібліотеці імені Лесі Українки для користувачів молодшого шкільного віку проведену мистецьку годину «Все обернулося у звуки». Провідний методист Олена Данюк розповіла про історію виникнення, розвиток музичного мистецтва та творчість великих композиторів – класиків світового мистецтва. Захоплення і зацікавленість присутні проявили до книжкової виставки «Невгасима любов до рідної пісні і музики». У веселій, активній музичній грі-вікторині «У країні барвистої музики», яку провела бібліотекар Віталіна Артеменко, діти показали свої знання про музичні терміни, інструменти. Читачі з цікавістю слухали завідувача відділом обслуговування користувачів Олену Боровську про рідкісні старовинні книги. Вона презентувала репринтну книгу з нотами опери Джузеппе Верді «Аїда» 1860 року видання. Діти прослухали і переглянули уривок з яскрав ... Читати далі »

Переглядів: 318 | Додав: Max7 | Дата: 16.10.2018 | Коментарі (0)

Літературний календар, 2018, жовтень


На абонементі районної бібліотеки імені Лесі Українки оформлено Літературний календар, присвячений 100-річчю від дня народження Олександра Миколайовича Підсухи «Творча спадщина Олександра Підсухи» та 105-річчю від дня народження Олексія Івановича Гуреїва «Глибінь його слова».
Олександр Миколайович Підсуха (1918-1990) – поет, прозаїк, драматург, перекладач, громадський діяч. Він увійшов в українську літературу одночасно з такими письменниками-воїнами як О. Гончар, Г. Тютюнник, П. Воронько та інші. Читаючи твори українських поетів і письменників, здається, що всі вони народжуються з піснею у серці та любов’ю до рідного краю. Може, саме тому їхні слова так чарують нас, не залишають байдужими, дають можливість по-іншому подивитись на казковий дивосвіт – нашу українську землю. Риси поезії Олександра Підсухи – простота, прямота, цілеспрямованість. Тематика його творів різноманітна: в одних із них автор розповідає про героїку Другої світової війни, в інших захоплюється красою і могутністю рідного краю. Є і чимало віршів про красу української природи, про рідну мову, про вірне і щире кохання. Мир і війна, життя і смерть, сонце і морок – це драматичне зіткнення визначало характер поетичного сприйняття творів О. М. Підсухи. Твори письменника закликають до миру, взаєморозуміння та поваги до всього, що нас оточує створене людиною чи природою.
На виставці, присвяченій Олекс ... Читати далі »

Переглядів: 379 | Додав: Max7 | Дата: 05.10.2018 | Коментарі (0)

Запрошуємо у світ книги

У наш час, з ряду причин, багато дітей не лише не відвідують бібліотеки регулярно, але й ніколи у них не були. Між тим, жоден комп'ютер чи інший девайс не замінить живого спілкування з книгою. З дитячих літ книжка допомагає зрозуміти світ що нас оточує, вона розповідає нам про історію рідного краю, звичаї, традиції. У книгах зібрана мудрість усього людства, яка передавалася із покоління в покоління і дійшла до наших днів.
Упродовж місяця Новоград-Волинська районна бібліотека імені Лесі Українки проводить пізнавальні екскурсії, присвячені 110-річчю заснування бібліотеки. Нових гостей радісно зустріла директор Лариса Ковалевська та ознайомила з історією бібліотеки. Допитливі читачі уважно слухали провідного методиста Олену Данюк, яка провела екскурсію поличками бібліотечних надбань та ознайомила з правилами користування бібліотекою та книгою. Крім того, проінформувала, що у бібліотеці є багато дитячих періодичних видань та чимало корисної інформації для вихователів.
Діти жваво цікавилися книгами та журналами, слухали розповідь бібліотекаря Віталіни Артеменко, відповідали на запитання вікторини, присвяченої книзі та бібліотеці, взяли участь у літературних іграх.
Діти залюбки переглянули книжкову виставку «Бібліотека це скарбниця всіх багатств людського духу». Завідувач відділом обслуговування користувачів Олена Боровська ознайомила читачів з раритетними книгами: П. Бажова «Малахитовая шкатулка», О. Островського «Снегурочка» з ілюстраціями В. Васнецова та іншими цікавими книгами початку ХХ століття, які зберігаються у фонді бібліотеки.
На згадку ... Читати далі »

Переглядів: 377 | Додав: Max7 | Дата: 04.10.2018 | Коментарі (0)

Дивосвіт скарбів книжкових



«Любов до книги – необхідна умова загальної культури людини.
Без неї неможливо стати хорошим спеціалістом
у будь – якій галузі знань»
М. Амосов



Для багатьох поколінь наших читачів районна бібліотека імені Лесі Українки була, є і буде вікном у світ, де вони вчились, писали, читали, думали, змінювали своє життя. Сьогодні наша книгозбірня – це, передусім, місце проведення вільного часу в спілкуванні з літературою, культурою і мистецтвом.
Наша бібліотека завжди займала почесне місце у культурному та духовному розвитку району. Її історія бере свій початок іще з XX століття, а саме з 1908 року була відкрита місцевою інтелігенцією на громадських засадах. З 1945 року отримала офіційний статус міської бібліотеки і перенесена до приміщення колишньої школи, де розташована і понині. Статус районної бібліотеки заклад отримав 1957 року після нового адміністративного поділу. Нині бібліотека – одна з провідних освітніх, інформаційних і культурно-просвітницьких установ.
Упродовж тижня в районній бібліотеці проводилось свято книги, приурочене 20-річчю Всеукраїнського дня бібліотек та 110-річчю заснування Новоград-Волинської районної бібліотеки імені Лесі Українки. З нагоди свята у бібліотеці оформлено розгорнуту книжково-ілюстративну виставку «Бібліотека це скарбниця всіх багатств людського духу», на якій представлено матеріали про бібліотеку та методичні матеріали, котрі розробляли прац ... Читати далі »

Переглядів: 381 | Додав: Max7 | Дата: 01.10.2018 | Коментарі (0)

Партизанськими стежками нашого краю
 


Ти чуєш, земле
Як вони ідуть
Народні месники, герої.
Із тої Вітчизняної війни,
Із Другої із світової.
Ідуть із пекла до зірок,
Шумлять, гудуть ліси дрімучі.
Благословен їх кожен крок.
На берегах скелястих Случі
Тут їх шляхи…

Ю. Ковальський

 


День партизанської слави України щороку відзначається 22 вересня як данина всенародної поваги до тих, хто у суворий воєнний час боровся з фашистами в глибокому тилу ворога, не шкодуючи свого життя. Дату свята обрано не випадково. 22 вересня вважається початком підпільно-партизанського руху в Україні.
На території Новоград-Волинського району діяло 23 партизанських загони. У складі партизанських загонів і з’єднань, у підпільних організаціях брали участь близько двох тисяч чоловік разом з патріотами колишніх Ярунського і Городницького районів. У партизанських загонах воювали цілими сім’ями. На території Новоград-Волинського району билися народні месники з’єднань С. А. Ковпака, О. М. Сабурова, С. Ф. Малікова, І. І. Шитова…
У Новоград-Волинській районній бібліотеці імені Лесі Українки оформлено краєзнавчу книжкову виставку «Партизанськими стежками нашого краю». На виставці представлена література, яка відображає боротьбу наших героїв-підпільників у Новоград-Волинському районі. У бібліотеці зібраний багатий за змістом краєзнавчий матеріал. Запрошуємо всіх бажаючих зав ... Читати далі »

Переглядів: 358 | Додав: Max7 | Дата: 24.09.2018 | Коментарі (0)

Я ніколи в житті не належав собі…
 


Я – вчитель.
Я – любов і відданість.
Віра й терпіння.
Я – радість і співрадість.
Страждання й співчуття.
Я – істина й серце.
Совість і шляхетність.
Я той, що йде, що дарує.
Жебрак і багатий.
Я вчитель і учень,
Вихователь і вихованець.
Я - той, що прокладає шлях.

Шалви Амонашвілі



Щедра талантами українська земля подарувала людству не тільки чудових співаків, композиторів, письменників, відомих громадських діячів, талановитих учених, а й визначних педагогів. Серед видатних людей, народжених Україною, одне з найпочесніших місць посідає учений-педагог Василь Олександрович Сухомлинський, який народився 28 вересня 1918 року у селі Василівці Василівської волості Олександрійського повіту Херсонської губернії (тепер Онуфріївський район Кіровоградської області) в бідній селянській сім'ї.
Він є автором 48 монографій, понад 600 статей, 1500 оповідань і казок для дітей. Праці педагога видано 53 мовами світу. Найбільш відома його книжка «Серце віддаю дітям» видана 30 мовами світу. Широко відомі його праці: «Народження громадянина», «Як виховати справжню людину», «Сто порад учителеві», «Розмова з молодим директором школи» та інші.
З нагоди 100-річчя від дня народження Василя Сухомлинського в районній бібліотеці імені Лесі Українки оформлено книжкову виставку «Я ... Читати далі »

Переглядів: 331 | Додав: Max7 | Дата: 18.09.2018 | Коментарі (0)

Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz