Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 04.05.2024, 00:18

Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 65 66 67 68 69 ... 78 79 »


5 листопада 2012 року в Житомирі відбувся Міжнародний науково-практичний семінар «Розвиток сільського туризму». Організаторами семінару виступили МГО «Польське наукове товариство у Житомирі», товариство «Наша гміна» у Великому Радомишлі (Польща) та Державний вищий навчальний заклад «Житомирський коледж ресторанно-туристичного бізнесу та торгівлі». Проведення семінару співфінансувалося з фінансових фондів отриманих з Міністерства закордонних справ Польщі в рамках конкурсу на реалізацію завдання «Співпраця з Полонією і поляками за кордоном». У семінарі взяли участь делегація з Польщі, фахівці з Житомирщини та працівники відділів культури районних державних адміністрацій.
Програма Міжнародного науково-практичного семінару «Розвиток сільського туризму» була різноманітною та насиченою. Зокрема, о 10.00 годині відбулося відкриття семінару та виступи учасників, які ділилися своїм досвідом та знаннями з організації зеленого туризму.
О 14.00 годині учасники семінару відвідали село Городське Коростишівського району, де вже кілька років діє центр етнографії «Поліська хата», тут пишаються не лише своїми традиціями, але й історичним минулим. Експонати музею місцевої школи зібрані жителями села, а особливу цікавість в учасників семінару викликали археологічні знахідки часів Трипільської культури. Екологічне поселення «Тетерівський кіш» теж привернув увагу закордонних гостей. Тут саме будується хата сучасного зразка за старовинними технологіями (глина, солома та дерево).
Надвечір учасники семінару відвідали агротуристичне господарство «Поліська хата», де відновлюють та зберігають Поліські обряди. Розповівши про діяльність етноцентру, господиня обійстя запросила гостей скуштувати справжні Поліські страви.

Метою заходу було привернення ува ... Читати далі »
Переглядів: 503 | Додав: Max7 | Дата: 21.11.2012 | Коментарі (0)


День украї́нської писе́мності та мо́ви — свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем — це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця.
Мова — живий організм, який розвивається за своїми законами. Це нетлінний скарб століть, що передається від покоління до покоління і об’єднує минуле й прийдешнє. Це - спадкоємність не лише в межах роду, а й народу. Ще Вольтер писав, що всі основні європейські мови можна вивчити за шість років, а свою рідну мову треба вивчати все життя.
У 1989 році Верховна Рада УРСР надала українській мові статусу державної. Вона також є рідною мовою українців, які проживають за межами України: у Росії, Білорусі, Казахстані, Польщі, Словаччині, Румунії, Канаді, США, Австралії та інших країнах. Українською мовою розмовляє близько 45 мільйонів людей, і вона входить до другого десятка найпоширеніших мов світу.
Давньою українською мовою написані козацькі державні документи й хроніки, створена самобутня художня писемність епох - від Івана Вишенського до Григорія Сковороди. Українці мають свою могутню класичну літературу, своїх визнаних світом геніїв: Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесю Українку, Михайла Коцюбинського та інших. Мають і свою велику (вже не тільки оригінальну), а й перекладну літературу.
Багато наукових дискусій викликає питання про існування писемності в українських землях. Археологічні знахідки засвідчують наявність писемних знаків на глиняному посуді, пряслицях, зброї тощо, ще за трипільської доби. Давніший із літописів, який дійшов до нас, був написаний у 1377 році на пергаменті - вичиненій телячій шкірі. Він носить назву Лаврентіївського, за ім'ям монаха-переписувача Лаврентія. Як і багато інших, цей літопис відображає більш давні тексти. Зокрема до нього входить пам'ятник вітчизняного літопису "Повість временних літ", написаний на початку XII століття.
Автором "Повісті" був монах Києво-Печерськ ... Читати далі »
Переглядів: 667 | Додав: Max7 | Дата: 12.11.2012 | Коментарі (0)


О, мова моя! 
О місячне сяйво і спів солов`я, 
Півонії, мальви, жоржини! 
Моря бриліантів, це – мова моя, 
Це – мова моєї Вкраїни. 

В.Сосюра 



День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада за Указом Президента України від 09.11.1997 року. Цього ж дня православна церква вшановує пам’ять святого преподобного Нестора-літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.
До цієї дати у районній бібліотеці для дітей було оформлено книжково-ілюстративну виставку «Рідна мова моя» для користувачів старшого шкільного віку. На виставці була представлена література про розвиток українського письменства, загальні відомості про мову, про творчі здобутки українських майстрів слова – як минулого, так і сучасності.
Мово рідна! Ти є вічність. Ти є Правда, Добро і Краса нашого народу. То ж такою і будь вічно, мово рідна!





Матеріал підготували
працівники районної
бібліотеки для дітей
Переглядів: 512 | Додав: Max7 | Дата: 10.11.2012 | Коментарі (0)



Книжковий світ великий, заманливий та різноманітний. Як зробити так, щоб дитина, відвідавши раз бібліотеку, ще і ще прийшла сюди, щоб бібліотека стала для дитини цікавою? Для цього потрібно перетворити її в казку, населити незвичайними героями, зробити дитину учасником цього дійства. Разом з нами дитина повинна пізнати радість читання.
Для молодших читачів у районній бібліотеці для дітей оформлено виставку-подорож «У місті Читайликів». Ця виставка – своєрідна книжкова подорож "казковим потягом", розпочинається зверненням до юних читачів:

 


Юні друзі! 
Перед вами великий незвіданий світ. Вирушайте у книжкову подорож нашим незвичним потягом. Ми зупиняємось на станціях, де ви знайдете відповіді на різноманітні запитання. 

На зупинках читачів чекали станції: «Державна», «Дивосвіт», «Технічних див», «Книжкова лікарня», «Обежедейка», «Чомучки», «Виховна». Так, станція "Державна" познайомила читачів з книгами про нашу Батьківщину, символіку, свята, традиції українського народу.
Станція «Книжкова лікарня» знайомить дітей з секретами ремонту книг. Біля виставки завідуюча районною бібліотекою для дітей Данюк Олена Броніславівна разом з книжковим лікарем та Незнайкою провела бесіду «Книжкова лікарня» вчимося та ремонтуємо книги» з членами гуртка «Книжкова поліклініка». Під час бесіди книжковий лікар та Незнайко допомагали читачам «лікувати» пошарпані книги. Книга «подякує» кожній дитині за те, що вони продовжують їй життя, адже книга – це мудрість минулих поколінь. Книга – це друг і порадник сьо ... Читати далі »
Переглядів: 657 | Додав: Max7 | Дата: 06.11.2012 | Коментарі (0)


Про подвиг народу 
в страшну війну минулу 
Ми пам’ять збережемо 
в граніті, бронзі, в книзі, 
в інтернеті, 
Щоб про нього люди не забули, 
пересторогою щоб стала на планеті. 

З нагоди відзначення 28 жовтня Дня визволення України від фашистських загарбників у районній бібліотеці для дітей презентовано книжково-ілюстративну виставку «Вірили у визволення» для користувачів старшого шкільного віку. На виставці експонуються матеріали, що свідчать про безсмертний подвиг українського народу у роки Великої Вітчизняної війни, роль партизанського руху і підпілля дорослих і дітей у розгромі фашистських військ на території України, трудовий внесок народу України в забезпеченні перемоги на фронтах. Книжкова виставка – це світла пам'ять про велич народного подвигу, стійкість, волю і мужність людей, вічна пам'ять про покоління, яке ціною власного життя відстояло свободу і незалежність рідної землі.








Матеріал підготували працівники
районної бібліотеки для дітей
Переглядів: 659 | Додав: Max7 | Дата: 29.10.2012 | Коментарі (0)


Ніхто не забутий. 
На попіл ніхто не згорів: 
Солдатські портрети 
На вишитих крилах пливуть… 
І доки є пам′ять в людей і живуть матері, 
Допоки й сини, 
Що спіткнулись об кулі, живуть! 

Двадцяте століття по праву може вважатися століттям суцільних суспільних катаклізмів – революцій, війн, небачених в історії соціальних експериментів, побудованих на фанатичній спробі практичної реалізації ідеологічних формул, масових геноцидів, депортацій, репатріацій тощо. На жаль, Україні та її мешканцям довелося на власному досвіді пережити всі ці випробування у минулому столітті.
22 червня 1941 року війна підступною темною хвилею накотилася на мирні оселі українців. Ворог не щадив ні старих, ні зовсім юних. Довгий і кривавий календар війни тягнувся майже чотири роки, чотири роки грабунків, смертей, приниження. Та з перших днів війни наші війська розпочали запеклу боротьбу проти фашистських загарбників.
Новоград-Волинщина була партизанським краєм. Люди з чистою совістю, сильні духом, справжні патріоти своєї батьківщини, ризикуючи своїм життям і життям рідних, ставали в ряди народних месників.
28 жовтня 1944 року Україна була цілковито звільнена від фашистської навали. В цей день вшановується пам′ять тих, хто загинув у роки війни заради нас, та тих, хто залишився живим і розбудовував нову післявоєнну державу.
На виконання плану заходів районної державної адміністрації та районної ради щодо відзначення в районі 68-річниці визволення України від фашистських загарбників на абонементі районної бібліотеки для дорослих оформлено книжково-ілюстративну виставку «Несемо з вдячністю в серцях».
Було проведено ур ... Читати далі »
Переглядів: 626 | Додав: Max7 | Дата: 29.10.2012 | Коментарі (0)


23 жовтня 2012 року в приміщенні Житомирського міського палацу культури відбувся І етап (обласного) Всеукраїнського фестивалю творчості осіб з обмеженими фізичними можливостями «Барви життя», у якому взяли участь більше 30 виконавців та колективів. Своє мистецтво люди з обмеженими фізичними можливостями демонстрували у хореографічному, вокальному, інструментальному жанрах, в художньому стилі. Також були представлені творчі доробки майстрів декоративно-прикладного мистецтва. Фестиваль пройшов ніби на єдиному диханні. В залі панувала тепла доброзичлива атмосфера, учасники підтримували один одного гучними оплесками. Усі бажаючі мали змогу отримати майстер-клас від майстра декоративно-прикладного мистецтва із Житомира Миколи Остапчука. Відділ культури і туризму Новоград-Волинської райдержадміністрації відрядив на фестиваль учня філії школи мистецтв із села Груд Новорока Кирила (викладач Білявська О.Д.).
Члени журі, яке очолював директор обласного науково-методичного центру культури і мистецтва, заслужений працівник культури України Юрій Кондратюк, визначили та нагородили переможців дипломами і цінними подарунками.
Виконавську майстерність та професіоналізм представника від Новоград-Волинського району високо оцінено членами журі, присутніми викладачами училища культури ім. Огієнка. Кирило отримав почесне І місце серед солістів-вокалістів, цінний подарунок та запрошення на навчання до училища культури.















Матеріал підготувала
методист РМЦНТ
Наталія Мединцева
Переглядів: 516 | Додав: Max7 | Дата: 24.10.2012 | Коментарі (0)


Орлик був видатним українським державником. 
На його прапорі була виткана незалежна й соборна Україна... 
Його енергійна, вперта та невтомна праця зберегла нам традиції, створила певні зв'язки з Європою. 
Ці традиції дають ще раз нагоду українцеві задуматись над долею своєї батьківщини. 

Крупницький Б. Гетьман Пилип Орлик 


У районній бібліотеці для дітей була організована виставка-портрет «Шляхом пера і булави», присвячена 340-річчю від дня народження гетьмана України Пилипа Орлика. На виставці представлено літературу, яка розповідає про життя та діяльність гетьмана, історію українського козацтва, довідкову літературу, зокрема книги: Б.Крупиницький «Гетьман Пилип Орлик», 100 великих українців, О.П.Реєнт., І.А.Коляда «Усі гетьмани України», Клімов А.А «Україна. Видатні постаті» та інші.
Пилип Орлик – один із найвизначніших українських державно-політичних діячів козацької доби, гетьман України в еміграції, сподвижник і продовжувач справи гетьмана Івана Мазепи, автор першої української Конституції, один з найбільш освічених людей свого часу. Гетьман Пилип Орлик залишився в пам’яті нащадків, як великий патріот України.










Матеріал підготували
працівники районної
бібліотеки для дітей
Переглядів: 640 | Додав: Max7 | Дата: 20.10.2012 | Коментарі (0)


Ніна Митрофанівна Матвієнко, співачка, Герой України, Народна артистка України народилася 65 років тому у жовтні місяці 1947 року на Житомирщині.
З дитинства Ніна любила читати, співала пісні.
У 1966 році вона поїхала до Києва в студію українського хору імені Григорія Верьовки. Там її талант було і помічено, і оцінено. У 1968 році вона стає солісткою хору. Саме в ньому і відбулося її професійне становлення, поступове і яскраве сходження до вершин творчої майстерності і слави.
У 1991 році Матвієнко стає солісткою камерного оркестру «Київська камерата». Відтоді розпочинається новий період в творчій долі Ніни Матвієнко – дивно виразний характер фольклорного співу співачки гармонійно поєднується з академічним стилем.
1978 року за великий внесок у розвиток українського мистецтва і за активну культурно-творчу діяльність Ніні Матвієнко присвоєно звання заслуженої артистки України, а вже 1985 року вона стає Народною артисткою України.
У 2006 році Указом Президента України Н.Матвієнко нагороджена званням Героя України.
Її голосом співає і плаче Україна…





Матеріал підготувала
в.о. директора районної
бібліотеки для дорослих
Л.Д.КОВАЛЕВСЬКА
Переглядів: 592 | Додав: Max7 | Дата: 20.10.2012 | Коментарі (0)


« З глибин історії вони ідуть, ідуть…»
( до дня українського козацтва)


Історична пам'ять – це той стержень, який тримає націю, вона дає впевненість…
Українському козацтву належить найвидатніше місце в історичному розвитку України. Протягом кількох століть воно відігравало провідну роль в усіх сферах історичного буття українського народу, взявши на себе здійснення найважливіших завдань, що стояли перед українською нацією.
Козацтво своїми коренями генетично виростало із селянства. Козак, який ставав хоробрим професійним воїном, водночас залишався хліборобом, займався промислом, ремеслом, був творцем матеріальних і духовних цінностей.
З нагоди свята –Дня українського козацтва, у районній бібліотеці для дорослих оформлено книжкову виставку «З глибини історії вони ідуть, ідуть…».




Матеріал підготували
працівники районної
бібліотеки для дорослих
Переглядів: 612 | Додав: Max7 | Дата: 15.10.2012 | Коментарі (0)

Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz