Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 26.04.2024, 13:08

Головна » 2014 » Грудень » 17

Петро  Могила – великий  реформатор  українського  православ'я

Митрополит Київський Петро Могила був видатним церковним та культурним діячем України (1596 - 1647). Завдяки Петру Могилі відбулося відновлення прав православної церкви - одна з найважливіших подій в історії українського народу. Він доклав неабияких зусиль для об’єднання Печерської лаврської школи з братською на Подолі й цим започаткував Могилянську колегію, яка з часом перетворилась в академію за зразком європейських університетів. Саме за його участю були відкриті колегії у Вінниці, Кременці, Гощі. Багато зусиль доклав він і до розвитку книговидавничої справи в Україні. Під його керівництвом було врятовано такі перлини київської архітектури, як Софіївський собор, Василівська, Михайлівська, Десятинна, Спаса на Берестові церкви. З метою реформування церковного життя митрополит розробив «Катехізис» (Православне сповідування віри) та «Євхаристиріон» («Великий требник»), що трактували Закон Божий та утверджували постулати православної віри. При участі або за допомогою Петра Могили було підготовлено і видано багато книг. Літературний рівень творів Петра Могили, написаних слов’янською, українською, польською і латинською мовами, ставить його поряд із видатними письменниками першої половини 17 століття.

... Читати далі »

Переглядів: 468 | Додав: DEN | Дата: 17.12.2014 | Коментарі (0)

Андріївські  вечорниці

15 грудня, в День Андрія Первозванного, в Будинку культури села Повчине було людно і святково. Тут тепло і затишно. В фойє Будинку культури діти місцевої школи продавали солодощі, випечені руками їхніх мам, щоб зібрати кошти на потреби учасників АТО.

При вході в залу стояла скринька для збору коштів, а сцена перетворилася в українську світлицю. Тут і піч і накритий самотканою скатертиною стіл, накриті ряднами лавки, предмети народних ремесел, а в центрі серед рушників на стіні вісів образ. Ведуча Валентина Старовой звернулася із вступним словом до глядачів. Вона розповіла про значення сьогоднішнього заходу, про те, що від Андріївських вечорниць віє чарівною староукраїнською стихією. Головним атрибутом свята є Калита. З давніх-давен у ніч на Андрія збиралась молодь, дівчата ворожили і десь в глибині душі вірили, що Андрієва ніч допоможе пізнати свою долю – дізнатися, чи вийде заміж, а чи доведеться знову дівувати цілий рік. Я хочу, сказала вона, щоб сьогодні ожили перед вами картини колишнього життя, а ігри і забави нагадали молодість батькам, бабусям і дідусям. Наш сьогоднішній захід особливий, бо він носить не лише розважальний, а і пізнавальний характер. Ми всі живемо тими подіями, які відбуваються сьогодні на Сході України. Там воюють і гинуть наші хлопці, відстоюючи суверенітет і незалежність нашої України. Ми сьогодні збираємо кошти для підтримки воїнів. 

... Читати далі »

Переглядів: 521 | Додав: DEN | Дата: 17.12.2014 | Коментарі (0)

Народне свято «Калита»

12 грудня в районному Будинку культури с.Ярунь відбулося народне свято Калити - одне з традиційних обрядів, які відзначали в Україні, що має прадавні християнські корені.

В святково вбраній залі, учасники зразкового фольклорного колективу відтворили давнє дійство:

Господиня (роль якої виконала студентка місцевого технікуму Аліна Гурман) запросила до своєї хати дівчат ,щоб:

Ворожбу творити,

Молодят ріднити,

Долю прославляти

Сонце звеселяти!

... Читати далі »

Переглядів: 532 | Додав: DEN | Дата: 17.12.2014 | Коментарі (0)

Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz