Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 28.03.2024, 13:22

Головна » 2014 » Грудень » 17 » Андріївські вечорниці
19:57
Андріївські вечорниці

Андріївські  вечорниці

15 грудня, в День Андрія Первозванного, в Будинку культури села Повчине було людно і святково. Тут тепло і затишно. В фойє Будинку культури діти місцевої школи продавали солодощі, випечені руками їхніх мам, щоб зібрати кошти на потреби учасників АТО.

При вході в залу стояла скринька для збору коштів, а сцена перетворилася в українську світлицю. Тут і піч і накритий самотканою скатертиною стіл, накриті ряднами лавки, предмети народних ремесел, а в центрі серед рушників на стіні вісів образ. Ведуча Валентина Старовой звернулася із вступним словом до глядачів. Вона розповіла про значення сьогоднішнього заходу, про те, що від Андріївських вечорниць віє чарівною староукраїнською стихією. Головним атрибутом свята є Калита. З давніх-давен у ніч на Андрія збиралась молодь, дівчата ворожили і десь в глибині душі вірили, що Андрієва ніч допоможе пізнати свою долю – дізнатися, чи вийде заміж, а чи доведеться знову дівувати цілий рік. Я хочу, сказала вона, щоб сьогодні ожили перед вами картини колишнього життя, а ігри і забави нагадали молодість батькам, бабусям і дідусям. Наш сьогоднішній захід особливий, бо він носить не лише розважальний, а і пізнавальний характер. Ми всі живемо тими подіями, які відбуваються сьогодні на Сході України. Там воюють і гинуть наші хлопці, відстоюючи суверенітет і незалежність нашої України. Ми сьогодні збираємо кошти для підтримки воїнів. 

Далі більш детальніше про допомогу, яку вже надали жителі сіл Повчине і Калинівка розповів сільський голова І.А.Печорін. Приватний підприємець О.В.Климчук займалась організаційними питаннями по збору від місцевих жителів посильної благодійної допомоги: продуктів харчування, теплого одягу і грошей. Вона зачитала подяку від волентера, який забирав цю допомогу.

Художній керівник Будинку культури, заслужений працівник культури України В.Сидорчук разом з колективом «Ясени» і учасниками колишнього військового духового оркестру, щойно повернувся з АТО, де вони провідали нашу 30 бригаду і возили волентерську допомогу. Він поділився своїми враженнями побаченого. Розказав якими щирими і гарячими були їхні зустрічі, як воюють і живуть наші хлопці, а вкінці, під враженнями пережитого, не витримав - заплакав. Присутні пом’янули загиблих хвилиною мовчання.

Андріївські вечорниці розпочав народний аматорський гурт «Калинові зорі». Далі було настільки цікаво і захоплююче, що захід, який тривав майже півтори години, пролетів в одну мить. Дівчата фольклорного колективу місили тісто і варили вареники, ворожили на долю, розкидаючи чоботи в різні боки і дивилися куди були направлені носи чобіт, що означало – у тому напрямку дівчина вийде заміж. В результаті виявилось, що вони повиходять заміж хто куди: одні в Калинівку, інші в Деражні, а дехто навіть… за кордон.

Всі були у захваті, коли для ворожіння на сцену привели собаку - він їв вареники і цим передрікав в якій послідовності дівчата повиходять заміж.

З приходом хлопців почепили Калиту і тут відбулися теж цікаві мізансцени. Згодом дівчата спустилися в залу і частували присутніх варениками. Все театралізоване дійство тісно перепліталося з підібраними по темі українськими народними піснями.

Підрахували благодійні кошти - їх зібрали 3930 грн. (з яких 1000 грн. вторгували діти).

На завершення заходу всі учасники свята вийшли з повітряними кульками в руках і заспівали пісню на слова С.Федіної, а на приспіві встали всі, хто був у переповненій залі і співали разом:

Годі вже мовчати,

Годі вже страждати,

Годі вже стояти на колінах -

Треба нам вставати,

Треба будувати

Власними руками нашу Україну!

В залі стояв дух великого патріотизму і щирої любові до України!

 

 

 

 

Матеріал підготувала

                                                                                Завідуюча РМЦНТ

Повторейко М.П.

Переглядів: 518 | Додав: DEN | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz