Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 20.04.2024, 12:08

Головна » 2013 » Травень » 17
СПІВЕЦЬ РІДНОЇ ЗЕМЛІ 
(до 125-річчя від дня народження В. Стефаника, 
українського письменника-новеліста) 

Василь Стефаник – автор самобутніх, глибоких за змістом і мистецьки довершених соціально-психологічних новел про життя західноукраїнського селянства кінця ХІХ – початку ХХ століття. Йому належить почесне місце в історії української класичної літератури.
Уже після появи перших збірок Стефаникових новел їх стали перекладати на російську, польську, латиську, чеську, словацьку, білоруську, болгарську, німецьку та інші мови світу. Їх високо цінувала критика, і не лише українська, за велику оригінальність, справжній демократизм, реалізм, правдивість, соціальну загостреність, психологічну заглибленість, особливий ліризм, винятковий лаконізм та художню вивершеність. Стефаник сказав нове слово в літературі, став одним із найславетніших новелістів світу.
Чимала роль у популяризації життя та творчості письменника належить літературно-меморіальному музеєві в селі Русові, який побудував і в якому жив останніх 26 років Василь Стефаник.
Творчість володаря дум селянських, славного майстра новели Василя Стефаника належить до кращих здобутків Вітчизни, художнього слова, вона є одною з чарівних перлин у світовій мистецькій скарбниці.
До 125-річчя від дня народження українського письменника-новеліста В.Стефаника у районній бібліотеці для дорослих на кафедрі юнацтва оформлено книжкову виставку «Співець рідної землі».




Матеріал підготувала
бібліотекар кафедри юнацтва
районної бібліотеки для доро ... Читати далі »
Переглядів: 539 | Додав: Maksim | Дата: 17.05.2013 | Коментарі (0)

Все, чим живе моя душа тобі, Вкраїно 
(до 105-річчя від дня народження 
Леоніда Первомайського – українського поета, письменника) 

«Вічна сила життя – вічне щастя й краса боротьби», - так визначає Леонід Первомайський свою поетичну філософію життя. Це не випадкова фраза, а результат тривалих особистих пошуків у житті і творчості.
Первомайський Леонід Соломонович народився 14 травня 1908 року в м.Краснограді Харківської області, в сім’ї рамісника-палітурника. Учився в гімназії і трудовій школі. Працював бібліотекарем райсільбудинку, секретарем редакції газети «Лубенщина», та журналу «Червоні квіти», у видавництвах, на кіностудії. Учасник Великої Вітчизняної війни.
Первомайський Л.С. автор багатьох поетичних збірок оповідань і повістей, віршів і віршованих казок для дітей, книжок, статей на літературні теми, ряду драматичних творів та багатьох художніх перекладів, удостоєний Державної премії СРСР.
У районній бібліотеці для дорослих є зібрання творів в семи томах, твори в 2-х томах. Окремі твори: «Дикий мед», «Материн солодкий хліб», «Спомин про блискавку», «дерево пізнання»; збірник поезій «День народження» і «Земля».
До 105-річчя від дня народження українського поета, письменника Леоніда Первомайського на абонементі районної бібліотеки для дорослих оформлено книжкову виставку «Все, чим живе моя душа тобі, Вкраїно».




Матеріал підготувала
бібліотекар абонементу
районної бібліотеки для дорослих
Бака М.Р. ... Читати далі »
Переглядів: 770 | Додав: Maksim | Дата: 17.05.2013 | Коментарі (0)

СТРАТЕГІЧНА МЕТА ДЕРЖАВИ 
(до відзначення Дня Європи) 

Поглиблення інтеграційних інтересів на нашому континенті відповідає національним інтересам України, яка географічно і політично є безперечно європейською державою. Поступ глобалізації у світовій політиці та економіці, територіальне розширення Європейського Союзу та його безпосереднє наближення до наших кордонів створюють додаткові передумови для активізації участі України у цих процесах.
Євроінтеграція і досягнення сучасних економічних та життєвих стандартів особистої безпеки та гарантованих прав і свобод громадян є для нас тотожними поняттями. Від того, наскільки чітко усвідомлюємо цілі та завдання, що стоять перед нами, наскільки злагодженими будуть наші дії як всередині держави, так і в стосунках із зарубіжними партнерами, залежатиме і підтримка пересічними громадянами зусиль керівництва нашої держави, спрямованих на прискорення входження України до Європейської сім’ї народів.
До відзначення Дня Європи у районній бібліотеці для дорослих на кафедрі юнацтва оформлено книжкову виставку та проведено перегляд літератури «Стратегічна мета держави».




Матеріал підготувала
бібліотекар кафедри юнацтва
районної бібліотеки для дорослих
Осипчук Г.П.
Переглядів: 510 | Додав: Maksim | Дата: 17.05.2013 | Коментарі (0)


У травневі дні у районній бібліотеці для дітей проходить виставка-акція для всіх вікових категорій читачів "Прочитай книгу про війну", на якій представлені художні книги про війну, видання історичної тематики, збірки пісень. Хоч би скільки книжок було написано про Велику Вітчизняну війну, мабуть, ніколи не настане час, коли можна буде стверджувати, що вже досить сказано. Висловити все не вдасться нікому, бо не було міри героїзму людей, виявленому у війні, немає міри горю і стражданням.
Життя коротке, і треба спрямовувати його на те, щоб було більше радощів, добра, а менше зла і горя. Так заповідали нам наші діди і батьки, так заповідано від створення світу - жити для блага інших, а не для ворожнечі. Війна не повинна повторитися.






Матеріал підготували 
працівники районної
бібліотеки для дітей
Переглядів: 738 | Додав: Maksim | Дата: 17.05.2013 | Коментарі (0)

Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz