Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 26.04.2024, 09:55

Головна » 2015 » Березень » 5 » Жінка – берегиня роду і держави
23:15
Жінка – берегиня роду і держави

Жінка – берегиня роду і держави

Міжнародний жіночий день святкують 8 березня в багатьох країнах світу. Це свято стало частиною культури країн Східної Європи, а також країн колишнього СРСР. Історично воно починалось як політична подія, що виражала боротьбу за економічні, політичні та соціальні права жінок. Але сьогодні, в багатьох країнах, люди відзначають 8 Березня як свято поваги, визнання і любові до жінок.

Про українську жінку сказано і написано немало. Вона надихала і поетів, і малярів, і композиторів – є Музою, Коханою, Матір’ю, великою Трудівницею. Завжди оберігала свій рід український. І не раз їй доводилось ставати войовницею на полі битви за гідність українського імені, за майбутнє України.

У читальній залі районної бібліотеки для дорослих до Міжнародного жіночого дня оформлено книжково-ілюстративну виставку «Жінка – берегиня роду і держави». На ній увазі відвідувачів представлено книги та статті з періодичних видань про жінок, які внесли вагомий внесок у різноманітні галузі науки, мистецтва, політики, економіки. Особливий інтерес у читацької аудиторії викликала книга «Українки в історії». Це видання - дослідження та нариси великої групи науковців, літераторів, журналістів, краєзнавців про видатних жінок України від періоду Київської Русі до сьогодення. Книга складається з шести розділів:

1 – Українка в традиційному суспільстві;

2 – Визначні українки-вчені Новітньої доби (ХІХ – ХХ ст.);

3 – В обороні національних прав;

4 – Жінки в українській літературі;

5 – Мисткині;

6 – Наші сучасниці.

Нині ми переживаємо новий виток жіночої емансипації, піднесення жіночого руху і вибуху жіночої «енергетики» в усіх сферах життя. Скільки яскравих постатей жінок буквально оновлюють обличчя української літератури, мистецтва, науки, політики. Але ж, водночас, труднощі сучасного життя вдарили, насамперед, по жіноцтву, багатьох дезорієнтували, десятки тисяч змусили шукати долі в чужих краях. Тому не зайвим є нагадування про ті випробування, що випадали на долю багатьох із попередніх поколінь українок, і про той високий моральний орієнтир, який допомагав їм вистояти й утверджувати себе і свій народ.

 

         Матеріал підготувала головний бібліотекар

районної бібліотеки для дорослих імені Лесі Українки

Олена Дяченко

Переглядів: 478 | Додав: DEN | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz