Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 27.04.2024, 01:02

Головна » 2012 » Грудень » 16 » Всеукраїнський тиждень права
20:02
Всеукраїнський тиждень права

10 грудня в Україні святкується День прав людини, який відзначається в пам'ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини. А тому з 10 по 15 грудня 2012 року в Україні проводиться вже традиційний «Всеукраїнський тиждень права».
В найважливішому Законі Української Держави зазначено, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Тобто, це означає, що основна спрямованість держави – це охорона прав людини, їх захист та неприпустимість порушень з боку інших осіб.
Вагоме місце у роботі кожного державного органу займає правова освіта населення. А тому у районній бібліотеці для дорослих до Всеукраїнського тижня права проведено ряд заходів.
Бібліотекарем кафедри юнацтва Осипчук Г.П. було проведено урок права «Конституційні обов’язки громадян України».
Ціль проведення уроку права :
- виховання поважливого відношення громадян до закону, прав та їх обов’язків;
- розвивати у них навики роботи з статтями Конституції і вміти застосовувати їх в житті;
- навчити вмінню класифікувати Конституційне право і обов’язки громадян.
Невимушена атмосфера під час проведення заходу сприяла налагодженню дискусії на різноманітні правові теми.
Учасники ознайомились із положенням Основного акту народовладдя – Конституцією України, що стосуються основоположних прав, свобод та обов’язків людини та громадянина. Вони виявили інтерес до питань, що стосувалися юридичної відповідальності за вчинення різноманітних правопорушень. Цікаво пройшов конкурс "Запитання-відповідь” по конституційних правах і обов’язках громадян такі, як "Що таке Конституція?”, "Які асоціації викликає у нас слово "Конституція”?, "Які статті Конституції присвячені більше правам чи обов’язкам?”, "Які обов’язки написані в Конституції і т.д. Було розказано учасникам заходу також про Конвенцію по правах людини, про право людини мати ім’я, життя, право обрати громадянство, медичне обслуговування, рівність, свободу слова, соціальне забезпечення, відпочинок, безкоштовну освіту, творчість.

В читальному залі бібліотеки провідний бібліотекар Дяченко О.В. оформила книжкову виставку «Жити з почуттям гідності», на якій представлено книги та періодичні видання, які допоможуть читачам дізнатися про свої права та обов’язки, навчать бути достойними громадянами своєї держави. Бібліограф Жинська Л.В. провела бібліографічний огляд «Магдебургське право». Важливе значення для розвитку місцевого самоврядування в Україні мало магдебурзьке право, що поширюється на українські міста із сер. XIV ст. і передбачало надання міській громаді право здійснювати місцеве управління, запровадити модель місцевого самоврядування на зразок управління німецьким містом Магдебургом і в ряді документів отримало назву німецького чи саксонського права.
Суть магдебурзького права полягала у тому, що міське населення звільнялось від юрисдикції урядової адміністрації (феодалів, воєвод, намісників, ін.) й місту надавалась можливість самоврядування на корпоративній основі, запроваджувались власні органи міського самоврядування.
Окрім українських міст, магдебурзького права набувають і українські села. Сільське місцеве самоврядування також ґрунтувалося на німецькому праві, але в спрощеній формі... Поширення магдебурзького права в українських містах і селах мало позитивні наслідки. Навіть культурна й політична дискримінації корінного населення сприяли єднанню міщанства, що втратило владу у власному місті, з провідною соціальною верствою українців — козацтвом. В епоху Козацької держави місцеве самоврядування змінилось: у містах з магдебурзьким правом самоврядування було збережено і це надавало їм незалежність від козацької адміністрації. Проте міщанство цього періоду не було численне і міста з магдебурзьким правом не зазнали культурних і конфесійних утисків.

Історія інститутів і органів суспільної самоорганізації феодальної епохи (магдебурзьке право) знаходить подальший розвиток в інших формах самоврядування, є передісторією становлення сучасного місцевого самоврядування. В умовах розбудови демократичних Інститутів громадянського суспільства в Україні корисним є аналіз історії виникнення та джерел магдебурзького права, прав міст, що користувалися цим правом, їх органів влади, впливу магдебурзького права на розвиток Української держави, її правової системи, а також узагальнення відповідного позитивного і негативного історичного досвіду.







Матеріал підготували
працівники районної
бібліотеки для дорослих

Переглядів: 634 | Додав: Max7 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz