Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 12:54

Головна » 2015 » Травень » 9 » У слові й пісні ожива безсмертна слава Перемоги
12:58
У слові й пісні ожива безсмертна слава Перемоги

У слові й пісні ожива безсмертна слава Перемоги

Нелегке наше сьогодення не може заступити радості приходу весни, а разом з нею і Дня Перемоги. Цей день залишиться для нас завжди затьмареним від гіркоти втрат і осяяний сонцем Перемоги. Його наближували, як могли, люди, котрим було дуже нелегко в ті воєнні літа і яким найважче сьогодні. У довічному боргу наше покоління і перед тими ветеранами війни, кому пощастило пройти через горнило битв і дожити до світлого Дня 70-річчя Перемоги. Все менше їх залишається в життєвому строю. Даються взнаки і опалена війною молодість, сирі окопи і бліндажі, голод і холод, хвороби і рани. Їхні груди вкриті медалями, на скронях - сивина. Але вони і досі пам'ятають ті страшні часи.

Друга Світова війна назавжди залишиться яскравою і надзвичайно трагічною сторінкою в історії нашої країни. За офіційною статистикою самі лише військові втрати України становлять 7 млн. чоловік. А скільки поховано в 28 тисячах братських могил і багатьох тисячах невідомих, безіменних на її території – вже не дізнається ніхто. Війна забрала понад 3,9 млн. мирних жителів країни, а 2,4 млн. молодих працездатних українців вивезли на примусові роботи до Німеччини, більшість з яких так і не повернулося додому. На руїни перетворилися 714 міст і селищ міського типу, понад 28 тис. сіл. Пам'ять про ці жертви і про подвиг народу зобов'язує нас усвідомити: якби не було спільної Перемоги над фашизмом, післявоєнних поколінь не існувало би. Не було б не лише України як суверенної держави, а й української нації, оскільки за планом "Барбаросса" 80 % населення України підлягали знищенню, а решта 20% мали стати рабами.

До Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні у районній бібліотеці для дорослих імені Лесі Українки проведено цикл заходів.

На абонементі ще в квітні оформлено книжково-ілюстративну виставку «Пам’ять серця – пам’ять сивини». Біля виставки впродовж місяця проводились огляди літератури на тему «І трагедія, і подвиг», «Вони помирали, щоб жила Україна», «Нарешті знищена війна весняним громом Перемоги», «Онукам подвиги дідів в житті слугують прикладом величним».

Бібліограф Людмила Жинська у читальному залі провела експрес-інформіну «На віки вічні їх імена безсмертні, як зірки у небесах», присвячену 110-річчю від дня народження Героя Радянського Союзу Середи Івана Михайловича, нашого земляка.

Головний бібліотекар Олена Дяченко провела історичну годину «У слові й пісні ожива безсмертна слава Перемоги». Вона нагадала присутнім історичні дати та хід війни, розповіла про основні битви та життя українців в окупації. Особлива увага була приділена вшануванню ветеранів та збереженню пам’ятників та меморіалів, присвячених подвигам Другої Світової війни.

Бібліотекар кафедри юнацтва Галина Осипчук провела урок мужності «За покликом душі і серця», на якому розповіла молоді про подвиги їх дідів і закликала бути патріотами своєї рідної землі і в разі необхідності бути готовими захистити Батьківщину від ворога.

У квітні у районній бібліотеці для дорослих відбувся семінар про краєзнавчу роботу бібліотеки. На нього було запрошено Ліну Дмитрівну Наумець – члена Національної спілки краєзнавців України. Вона вже багато років збирає матеріали про події 1941-1945 років – роки боротьби українського народу проти нацистських загарбників. Особливу увагу Ліна Наумець приділяє цим подіям на території міста Новограда-Волинського та району. Відомий краєзнавець розповіла багато цікавого присутнім бібліотекарям району про героїзм і нескореність наших земляків у роки війни. Директор бібліотеки Лариса Ковалевська розповіла Ліні Наумець також про роботу бібліотеки у цьому напрямку та ознайомила почесного відвідувача з книжковою виставкою, присвяченою Дню Перемоги, та провела короткий перегляд літератури.

Ратний подвиг батьків, дідів і прадідів у Другій Світовій війні ніколи не може бути забутим. Його не можуть зменшити ані десятиріччя, ані суспільні зміни.

                          Це свято не затьмариться в віках,

                          В цей день нестимуть люди завжди квіти.

                          Не обміліє памяті ріка –

                          В серцях нащадків буде жити.

 

 

 

 

 

 

 

 

Матеріал підготувала головний бібліотекар

 районної бібліотеки імені Лесі Українки

 Олена Дяченко

 

 

 

 

 

Переглядів: 466 | Додав: DEN | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz