Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 28.03.2024, 19:36

Головна » 2013 » Лютий » 13 » У районі розпочато проведення оглядів колективів художньої самодіяльності
10:29
У районі розпочато проведення оглядів колективів художньої самодіяльності

Відповідно до Закону України «Про культуру», Указу Президента України від 12.01.09 № 6/2009 «Про деякі невідкладні заходи щодо підтримки культури і духовності в Україні» та з метою збереження коріння духовної культури, відкриття нових талантів району, в районі проходять огляди колективів художньої самодіяльності, присвячені 90-й річниці утворення Новоград-Волинського району.
Кращі колективи художньої самодіяльності і окремі виконавці будуть нагороджені грошовими преміями на заключному гала-концерті, який відбудеться у травні (17-19 травня) 2013 року до Дня працівників культури та аматорів народного мистецтва, на сцені районного Будинку культури.

Стартували огляди від клубного закладу села Сусли, куди прибули колективи художньої самодіяльності сіл Сусли, Івашківка, Стриєва, Кикова, Киянка, Кануни, Гульськ.
На огляді були присутні та оцінювали виступи колективів заступник голови державної адміністрації Н.В. Даниленко, начальник відділу культури райдержадміністрації С.В. Найдюк, заслужений працівник культури України Ю.О. Лагасюк та працівники районного методичного центру народної творчості відділу культури. 



Перед початком виступів колективів можна було роздивитися виставку робіт, що підготувала завідуюча клубним закладом села Сусли Щирська Антоніна Іванівна. Вразили всіх картини із бісеру, виготовлені Нелею Букатіною, Антоніною Щирською та гарно оформлений куточок, прикрашений рушниками, вишитими Любов’ю Скоковською.
Усі гості мали змогу відвідати в клубі музейну кімнату, в якій зберігаються зібрані старовинні речі: колиска, скриня, стіл, хлібна бочка, ночви, коловоротка, старовинний посуд, глеки, миски, макітри, вишиті рушники, ткані, вишиті килими, ціпи, постоли та інші раритетні речі.
Свій виступ розпочали господарі клубного закладу. Порадували своїми талантами юні зірочки – Тамара Правдива, Антоніна Ясиневич, Анастасія Кривчук. З великим задоволенням слухали присутні у залі виступ дитячої вокальної групи «Голуб’ята», якою керує Заслужений працівник культури України та Заслужений працівник для культури Польської Антоніна Щирська. У їх виконанні прозвучали пісні «Гиля гусоньки на став», «Ми бажаєм Вам добра».
Продовжили огляд колективи Будинку культури села Кикова. Вокальний ансамбль «Берегиня» під керівництвом Валентини Шавловської виконав пісні «Ой на Івана Купала», «В ніч на Івана Купала», «Моя рідня». Дитячий танцювальний колектив «Киківчанка», яким керує Олена Тимощук, подарував танець «Саночки». Припали до душі глядачам виступи Артема Матвійчука та вокального тріо у складі Тетяни та Оксани Боровик і Даші Клочко.
Стриївський будинок культури представляли Альона Лібега, прочитавши авторський вірш «Безліч так», Жанна Недзельська, вокальний гурт «Пацани» та дівочий вокальний гурт.
Колектив клубу села Івашківка на розсуд членам журі представив виступи Тетяни Демешко, Анастасії Чагіної, Діани Демешко та жіночого вокального ансамблю.
Чарував глядачів своїми унікальними голосами жіночий фольклорний колектив клубного закладу села Кануни. У його виконанні прозвучало три пісні: «Летіла зозуля», «Нічка цікавая» та «Мамина коса».
Приємно вразив членів журі та усіх присутніх у залі чудовий виступ учасників художньої самодіяльності Киянського клубного закладу. Жіночий фольклорний колектив виконав пісні: «Моя ти земле калинова», «Мамина коса», «Ой зацвіла ружа край вікна», «Ой горе тій чайці». Надія Матвійчук та Василина Данилюк порадували глядачів киянськими сільськими частушками.
Завершив огляд своїм виступом колектив Гульського будинку культури. Слухачі підтримали гарячими оплесками Галину Мулько, Оксану Гудіч, Ларису Шевчук та вокальну групу «Гульчаночка». Учасники драматичного гуртка представили на розсуд глядачам уривок з п’єси Г. Квітки-Основ’яненка «Сватання на Гончарівці».

Далі, цього ж дня, жителі с. Барвинівка та гості мали змогу переглянути номері художньої самодіяльності на огляді, що проходив у Будинку культури с. Барвинівка. Клубний заклад привітно зустрів гостей теплим залом для глядачів, адже нещодавно тут зроблено капітальний ремонт цього приміщення, відремонтовано систему опалення, що вже багато років не працювала.
Біля сцени було розташовано чималу виставку робіт народних умільців села, центр сцени прикрашав портрет Т.Г.Шевченка, вишитий місцевими умільцями.
Оцінювали виступи колективів поважне журі на чолі з начальником відділу культури С.В. Найдюком. Присутній на огляді перший заступник голови районної державної адміністрації Р.М. Кирилюк, який (як з`ясувалося пізніше) має музичну освіту і дуже любить народне мистецтво, уважно вслухався в кожний музичний твір і оцінював його.
На огляді виступили колективи із сіл Лебедівка, Яворівка, Миколаївка, Кам`яний Майдан, Варварівка, Немильня, Тальки і Барвинівка, які гідно представили самодіяльність свого села.
Усім присутнім сподобався виступ Олени Нагорної із с.Яворівка. Вона ще зовсім юна, нещодавно розпочала своє навчання у школі мистецтв, але уже зараз відчувається великий творчий потенціал цієї дівчинки у майбутньому. Марина Узлякова із с. Лебедівка неодноразово брала участь у районних літературних читаннях з нагоди Дня народження Лесі Українки, де посідала призові місця. На огляді вона прочитала вірш Т.Г.Шевченка «І золотої, й дорогої». Фольклорний колектив клубу с. Немильня (керівник Ф.Рашин) за довгий час своєї творчої діяльності (створений понад сорок років тому) мав великі підйоми і спади. Коли вслухаєшся у спів такого солідного колективу, то ще раз переконуєшся, що це справжня скарбниця нашого українського фольклору. Цей колектив відповідає всім критеріям: і репертуаром, і манерою виконання, і чудовим виконанням солістки тощо.
Вже два роки підряд радує своїми виступами колектив із с.Варварівка (керівник В.Данильчук). На огляд було представлено не лише вокальну групу, а і народні музики. Це один єдиний музичний колектив в районі. Колективи із с.Варварівка обслуговують не тільки свята у рідному селі, а є активними учасниками районних заходів. Вперше на огляді виступили колективи із сіл Миколаївка і Кам`яний Майдан, які також гідно представили своє село. Огляд завершили господарі клубного закладу – колективи із с. Барвинівка і Тальки. Барвинівка завжди вирізнялася серед інших сіл співучістю. Пригадуються хорові колективи, які славились на весь район. Часто виступали з обмінними концертами в сусідніх селах та на районних святах, про що з приємністю згадують клубні працівники району. Художні керівники періодично мінялися, але незмінним організатором і учасником колективів був і є сільський голова М.П.Гордійчук, який своїм голосом міг би прикрасити будь-який професійний колектив. На огляд було представлено вокальну групу і окремі твори (керівник В.Остапчук). Хочеться відзначити чоловіче тріо, учасники якого на завершення зонального огляду виконали пісню в обробці А.Сердюка «Козацькому роду – нема переводу». Віриться, що ніколи не буде переводу Українському роду і ніколи не зміліють джерела його духовності!

Огляди далі крокують по нашому району, і попереду ще багато чого нового та цікавого!






















Матеріал підготували
завідуюча РМЦНТ
Мирослава Повторейко
та методист РМЦНТ
Світлана Целецька

Переглядів: 1166 | Додав: Max7 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz