Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 01:48

Головна » 2016 » Травень » 12 » Трагедія незнищеної волі
18:06
Трагедія незнищеної волі

Трагедія  незнищеної  волі

 

День пам’яті жертв політичних репресій — щорічний національний пам’ятний день в Україні, що припадає на третю неділю травня. Він встановлений окремою датою на підтримку ініціативи громадськості. Раніше репресованих згадували разом із жертвами голодоморів.

Фізичне знищення співгромадян, світогляд яких відрізнявся від комуністичного, розпочалося відразу після жовтневого перевороту 1917 року. Репресіями були охоплені всі верстви населення – від неписьменного селянина до керівників партійного і радянського апаратів, незалежно від національності, віку, статі, партійності, соціального стану. Смертний вирок ставав звичайним явищем і не підлягав апеляції. У кращому разі, на «ворогів народу» чекав тривалий термін ув’язнення в сибірських концтаборах.

Головним наслідком масових репресій було фізичне винищення активної та інтелектуальної частини нації та моральне розтління тих, кого терор не торкнувся. За розмахом знищення населення власної країни сталінський терор не знає собі рівних у світовій історії. Він залишився у пам’яті людства під назвою Великого Терору. У цей час жертвами репресій стали понад 2,5 мільйони осіб. За попередніми, неповними підрахунками, на Житомирщині репресовано понад 85 тис. чоловік, з яких понад 19 тис. розстріляно.

До Дня пам’яті жертв політичних репресій в читальному залі районної бібліотеки оформлено виставку-реквієм «Трагедія незнищеної волі». На ній увазі читачів представлено книги та статті з періодичних видань, які в історичному та моральному аспекті висвітлюють трагічні сторінки історії України в період Великого Терору. Зацікавленість у відвідувачів бібліотеки викликало видання «Реабілітовані історією. Житомирська область». У ньому розкривається механізм проведення сталінських репресій на Житомирщині, розповідається про трагічні долі відомих особистостей нашої області та згадано поіменно уродженців і жителів Житомирщини, жертв репресій. Книга створена на документальній основі та вміщує оригінальні документи цього періоду, спогади свідків тогочасних подій і фотографії із сімейних архівів та архівно-слідчих справ.

Наш священний обов’язок - навіки зберегти в пам’яті народу ті трагічні сторінки історії та ніколи не допустити їх повторення. Вічна пам’ять невинно закатованим. Молимося за душі всіх, хто загинув у ті страшні роки.

 

Матеріал підготувала головний бібліотекар

районної бібліотеки імені Лесі Українки

Олена Дяченко

Переглядів: 453 | Додав: ovdiychuk16 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 volodimir_velichko  
0
Хіба "механізм проведення сталінських репресій на Житомирщині" може зацікавити таких читачів як на фото? Помоєму їм років по 12. Надто юні читачі для такої теми, чи може я не прав?!...

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz