Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 20.04.2024, 18:00

Головна » 2015 » Травень » 3 » Співець рідної землі
22:39
Співець рідної землі

Співець рідної землі

Першого травня 2015 року минуло 77 років від дня народження Юрія Івановича Ковальського – поета, письменника, журналіста з села Суховоля Новоград-Волинського району.

Юрій Іванович був справжнім другом районної бібліотеки для дорослих, особливо, коли він обіймав посаду головного редактора новоствореної газети «Звягель-інформ», редакція якої знаходилась біля будівлі бібліотеки. Ковальський проводив багато часу в читальному залі, працював з енциклопедичними, періодичними виданнями та книжками.

Районна бібліотека для дорослих імені Лесі Українки традиційно проводить ряд заходів, присвячених поетові.

Цього року на малій Батьківщині Юрія Івановича, у бібліотеці села Суховоля були проведені літературні читання «Був поет на землі, та в пам'ять пішов». Методист районної бібліотеки для дорослих Ніна Нюкало розповіла життєвий та творчий шлях Юрія Ковальського. Активну участь у підготовці та проведенні заходу взяла бібліотекар сільської бібліотеки Гнесь Світлана Сергіївна. Читачі її бібліотеки, учні Суховільської школи прочитали вірші Юрія Івановича. Глядачі з великим інтересом прослухали вірші: «Є планета така Суховоля», «Вертаємо в село», «Не виганяй надію з хати», «Я - молодий», «Тут Леся сіяла пісні!» та інші у виконанні Романюк Наталії, Паршиної Надії, Бригоцької Олександри, Романюк Сніжани, Бойко Анни.

Юрій Ковальський писав не лише вірші, в його творчості є декілька оповідань. Ознайомила з ними бібліотекар районної бібліотеки Мар'яна Семенюк.

Всі присутні відчули красу поетичного слова Юрія Івановича Ковальського. Витоками його творчості є материнська пісня, краса природи, любов до рідного села і його людей. Поезія Ю.Ковальського веде до роздумів, зцілює душу, наповнює життя новим змістом. Його вірші покладені на музику, піснями промовляють до земляків, захоплюють і дивують красою віршованого слова.

Директор районної бібліотеки імені Лесі Українки вручила Подяки та подарунки учасникам заходу.

 

Після літературних читань усі присутні відвідали батьківську хату поета, на якій зусиллями відділу культури районної державної адміністрації встановлено меморіальну дошку. Рідні Юрія Івановича - брат Іван та його дружина Марія - радо усіх зустріли біля хати. Брат Іван Іванович поділився спогадами про дитячі роки з братом Юрієм.

Завдяки наполегливості дружини Юрія Івановича Галини Василівни Ковальської його вірші і проза побачили світ. І на даний час бібліотеки мають прекрасні книги: «Зимові квіти», «Днів моїх полічені хвилини», «Прозріння», «Вибрані твори», «Чого ми тут, на цій землі?».

 

У районній бібліотеці для дорослих було оформлено книжкову виставку «Об'єднані талантом земляка», на якій представлені твори письменника, книги про нього, статті з місцевих газет про життя та творчість Юрія Ковальського. Бібліограф бібліотеки Людмила Жинська проводила бесіди біля виставки.

 

Пам’ять про поета Юрія Івановича Ковальського завжди житиме у серцях своїх земляків. Бо він – як світлий промінь і досі зорить багатьом людям - у назві вулиці, у вірші Гімну міста, у книгах, його ім'я носить центральна міська бібліотека…

 

 

Матеріал підготувала

директор районної бібліотеки

для дорослих ім.Лесі Українки

 Лариса Ковалевська

 

 

Переглядів: 537 | Додав: DEN | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz