Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 10:37

Головна » 2013 » Травень » 19 » Пісенна культура Звягельського краю
18:00
Пісенна культура Звягельського краю
Пісенна культура Звягельського краю 

Президент України Віктор Янукович своїм указом від 30 грудня 2011 року
№ 1209/2011 "Про відзначення в Україні деяких пам'ятних дат та професійних свят" встановив, що Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва буде відзначатися щорічно у третю неділю травня.

Українська пісенна культура − одне з найцінніших духовних надбань народу за багатовікову його історію. Ставши невід’ємною складовою частиною кращих набутків світу, вона посіла в них справді визначне місце. У піснях відображено найрізноманітніші прояви життя трудового народу − його нелегку, але героїчну історію, тривалу й запеклу боротьбу з чужоземними поневолювачами, побут та уподобання трудящих.
З сивої давнини, покоління за поколінням щедро народжують від рідної землі, сонця, неба, води, вітру дивні звуки мелодій, неповторну магію слова, що ведуть нас по стежках рідного краю. Ті стежинки переплітаються, біжать і виходять на широкий шлях високого творчого генію народу. І якщо цей геній живе й сьогодні, не погас, то тільки тому, що живе пісня. Вона - в образах калини, сонця, житечка й пшениці, дивних птахів. Творить і береже ці дорогоцінні перлини наш народ. Пісня — його чисте прозоре дитинство, горда юність, надії і сподівання, любов до батька та неньки, до рідної землі.

Де шумлять зеленолисті кремезні дуби та білокорі берізки, де червоніють і виграють на сонці кетяги калини, де колишуться під сонцем золоті моря пшениці, живуть трударі, хлібороби краю Лесі Українки, які з давніх-давен любили працю і пісню, які творили і творять культуру рідного краю, відроджуючи та примножуючи культуру України.

На території району наполегливо працюють 163 колективи художньої творчості, які захоплюються піснею, поетичним словом, народним та хореографічним танцем, театральним мистецтвом. Культосвітню діяльність району забезпечують 211 працівників, 4 з яких мають звання «Заслужений працівник культури України»: керівник народного аматорського хору районного Будинку культури села Ярунь Лагасюк Ю.О., керівник народного аматорського гурту «Кришталеві дзвони» районного Будинку культури Сидорчук В.А., керівник народного аматорського хору Будинку культури села Броницька Гута Примак В.О. та керівник польського фольклорно-етнографічного колективу села Сусли «Білі голубки» Щирська А.І. (звання присвоєно Указом Президента України № 554/2012 від 20.09.12). Крім того, Щирська А.І. має звання «Заслужений працівник для культури Польської».
Сім колективів району мають звання «народний аматорський» та два – «зразковий».
2012 рік став ювілейним для народного аматорського гурту районного Будинку культури села Ярунь (30 років творчої діяльності), народного аматорського гурту української пісні «Кришталеві дзвони» районного Будинку культури (10 років творчої діяльності) та фольклорного колективу «Вербиченька» с. Вербівка (10 років творчої діяльності).
У минулому році колективами народної творчості у районі проведено 1260 масових заходів: новорічні та різдвяні свята, День святого Валентина, День захисника Вітчизни, свято жінки-берегині, День Перемоги, День матері, День незалежності України, День працівників сільського господарства, День працівників соціальної сфери, Міжнародний день людей похилого віку та багато інших.
Організаційно-методичну допомогу працівникам сільських закладів культури у проведенні святкових заходів надають методисти районного методичного центру народної творчості, який очолює Повторейко М.П.
З року в рік радують нас та заслуговують високої похвали народні колективи, які неодноразово беруть участь як у районних, обласних, так і у Всеукраїнських фестивалях та конкурсах, гідно представляючи наш район.
Уже традиційно щорічно народний аматорський фольклорно-етнографічний гурт Будинку культури с. Гірки «Перлина» бере участь у Всеукраїнському фольклорному фестивалі «Поліське весілля», що проходить у міському парку культури та відпочинку імені Ю.Гагаріна м. Житомира. Колектив також став учасником урочистостей з нагоди відзначення 75 річниці утворення Житомирської області; Всеукраїнського конкурсу «Животоки» у рамках проведення Міжнародного свята літератури і мистецтв «Лесині джерела». Народний аматорський гурт районного Будинку культури села Ярунь показував своє мистецтво у м. Житомирі на святі врожаю «Обжинки».
Народний аматорський гурт української пісні "Кришталеві дзвони" районного Будинку культури, народний аматорський хоровий колектив Будинку культури с. Броницька Гута захищали район, узявши участь в І етапі обласного фестивалю «А льон цвіте» з нагоди 75-ти річчя від дня народження народного артиста України, професора, поета та композитора Івана Сльоти, що відбувся у Палаці культури міста Новограда-Волинського.
У липні минулого року делегація від Новоград-Волинського району виїжджала у місто Рогачев Республіки Білорусь на урочистості, присвячені Дню Незалежності Республіки Білорусь та 870-річчю міста-побратима Рогачева. Серед ряду святкових заходів був проведений 5-ий міжрегіональний фестиваль «Зорі над Дніпром», участь у якому узяв творчий колектив «Чарівниці» Будинку культури с. Пилиповичі.
Пріоритетним напрямком відділу культури є створення умов для творчого, інтелектуального, духовного та фізичного розвитку дітей, проведення заходів, спрямованих на підтримку творчо обдарованих дітей району (згідно Указу Президента України № 756/2012 від 28.12.2012 про оголошення 2013 року роком дитячої творчості та з метою сприяння забезпеченню освітньо-культурних потреб дітей). У районній бібліотеці для дітей проведено тиждень дитячого читання, районний конкурсу «Найкращий читач району – 2013», оформлено виставки робіт дітей району «Кожному мила своя сторона» (до 90-річчя утворення Новоград-Волинського району), оформлено індивідуальну виставку робіт А.Кравченка, учня Івашківської школи, оформлено виставку дітей району «Наш пошук і творчість тобі, Україно!», проведено майстер-клас з писанкарства, проведено районне свято дитинства «Місія честі, добра і любові!».
Ми пишаємося молодими талановитими виконавцями, які радують нас своїми перемогами на конкурсах обласного та Всеукраїнського рівня: неодноразовими переможцями, лауреатами Всеукраїнських, обласних, районних фестивалів та конкурсів методистом районного методичного центру народної творчості відділу культури Світланою Целецькою, методистом районного методичного центру народної творчості відділу культури Іванною Конончук, Оксаною Потайчук із с. Броницька Гута, Ангеліною Котвіцькою із с. Варварівка, Кирилом Новороком із с. Великий Молодьків; учнями філій школи мистецтв Анною Янчук із с.Пилиповичі, Анною Бондарук та Юлією Медецькою із с. Борисівка. Не можна також не відзначити юного гумориста Артема Матвійчика із с. Кикова, котрий неодноразово брав участь у районних масових заходах, а у квітні цього року спробував свої сили в обласному конкурсі гумору «Жартомир-2013», прочитавши гумор відомих авторів та власні твори.
Відтворення та збереження нематеріальної культурної спадщини, що передається від покоління до покоління, в тому числі традиційної народної культури, мов, діалектів і говірок, фольклору, традицій, звичаїв і обрядів, народних художніх промислів та ремесел є одним із основних завдань відділу культури. Традиційними стали проведення народних свят Андрія, святого Миколая, зажинки та обжинки, свято Весни, Літа з елементами народних звичаїв Полісся, з відтворенням глибинних обрядодійств. На основі фольклорних матеріалів, зібраних в селах Гірки, Червона Воля, Пилиповичі, Піщів, Немильня написано сценарії: народного обряду «Пошанування матері», свята села, Зелених свят (Трійці), народного обряду (для пошанування молодіжного фольклорного колективу), свята Пісні, народного театралізованого дійства «Деревлянська хата – дивами багата», примірний сценарій проведення свята Урожаю, свята «Калита сонцем сповита» та інші.
З метою збереження коріння духовної культури, відкриття нових імен талантів району у лютому поточного року проведено зональні огляди колективів художньої самодіяльності району, присвячені 90-річчю утворення Новоград-Волинського району.
Багато нових імен талановитих виконавців було відкрито завдяки проведенню оглядів.
Учасники художньої самодіяльності сіл Ярунь, Кикова, Велика Горбаша, Барвинівка, Дідовичі, Вербівка, Киянка, Кленова, Колодянка та селища Городниця радували своїм колоритом, майстерністю, прекрасним виконанням.
Цікава драматична сцена була показана колективом села Гульськ.
Фольклорними колективами сіл Немильня, Борисівка, Варварівка, Мала Горбаша, Кропивня відтворено українські народні пісні.
Танцювальними колективами із Городниці, Яруня та Кикова показано чудові хореографічні постановки.
Слід відзначити і народних умільців, роботи яких прикрашали фойє клубних закладів під час проведення оглядів. Заслуговують уваги вишиті рушники, серветки майстринь із Суслів (Л.Скаковська), Дідович (В.Нечипорук), Пилипович (Н.Єжова, А.Янчук, В.Бондарчук, О.Гаврилюк), Дубник (Л.Остапчук, О.Марчук); картини художників А. Косяка із Ужачина та П.Весельського із Броницької Гути, різноманітні вироби із дерева майстрів із Дідович; роботи із бісеру прикрашали виставки у Суслах (Н.Букатіна, А.Щирська), Пилиповичах (Я.Опанасюк, С.Кочубей), Городниці (М.Юзькова); чудові роботи учасників шкільного гуртка стрічкоплетіння селища Городниця (керівник – Л.Борбенчук) та художній розпис по склу Н.Павлової прикрашали виставку у Городниці.
Відділ культури вдячний Суслівському, Барвинівському, Дідовицькому, Кленівському, Брониківському, Пилиповицькому сільським та Городницькому селищному головам за гарну організацію та надану допомогу у проведенні зональних оглядів. Приємно відзначити те, що Броницькогутянський, Чижівський, Федорівський, Поліянівський, Новороманівський, Несолонський, Гульський, Токарівський, Суслівський, Барвинівський, Дідовицький, Кленівський, Брониківський, Пилиповицький сільські та Городницький селищний голови особисто були присутні на огляді, вболіваючи за своїх односельців та підтримуючи їх.
Висловлюємо вдячність нашому постійному спонсору – Благодійному фонду В.Литвина «Майбутнє Полісся», який підтримує нас і надає благодійну допомогу у проведенні різноманітних масових заходів.
Не можна не обійти таке болюче питання, як опалення закладів культури, проведення капітальних ремонтів. Завдяки підтримці народного депутата України В.М.Литвина з державного бюджету були виділені кошти на ремонт закладів культури. Так, у минулому році проведено капітальні ремонти 11 закладів культури та добудовано 1 клуб. Планується у поточному році ремонт ще декількох клубних закладів, які вкрай цього потребують.
Напередодні професійного свята – Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва, хочеться привітати усіх, хто присвятив себе благородній справі – зберігати, розвивати і відтворювати безцінні духовні скарби нашого народу. Без вашої підтримки і розуміння, без вашого доброго серця, ініціативності і творчої думки неможливі добрі переміни у нашому суспільному житті. Бажаю вам здійснення усіх творчих планів, надій і мрій, а кожен день вашого життя нехай буде світлим і сонячним, дарує радість натхнення і життєвих перемог. Нехай ніколи не згасає творчий вогник у Ваших серцях!

Сергій Найдюк,
начальник відділу культури
райдержадміністрації
Переглядів: 722 | Додав: Max7 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz