Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 24.04.2024, 18:53

Головна » 2015 » Березень » 19 » «О краю мій! Усе ти дав мені»
18:35
«О краю мій! Усе ти дав мені»

«О краю мій! Усе ти дав мені»

           

         Є такі люди, про яких мовиться:  «О, це мудрий чоловік, але розум його злий».  «Характер М. Рильського поєднував розум з добротою, його мудрість лагідна і, мабуть,  тому незаперечна», -  так писав Дмитро Павличко про одного з найбільших поетів України ХХ ст. – Максима Тадейовича Рильського.  Його  ім’я  утвердилось у свідомості багатьох поколінь  як ім’я поета-класика, тобто творця таких цінностей, які не втрачають свого значення з часом, зі зміною епох та ідеологій. Справді, все плинне, але вічними є правда, любов і краса, що стали духовною основою творчості Рильського. Твори майстра сповнені щирості, одвертості і разом з тим, розмисловості.  Максим Рильський умів побачити суттєве, вічне у звичайному, буденному, зовні «непоетичному».  Близько шістдесяти років тривала діяльність поета в українській поезії, в якій він посів, за значенням свого художнього внеску, одне з перших місць після Івана  Франка і Лесі Українки.

     Максим Тадейович Рильський народився 19 березня 1895 року. До 120-річчя від дня його народження у районній бібліотеці для дорослих імені Лесі Українки були проведенні літературні бесіди.

    Бібліотека має широкий вибір літератури Максима Тадейовича Рильського. Це зібрання творів у 10-ти та 20-ти томах, вибрані твори, окремі твори такі, як:  «Слово про рідну матір», «Лірика»,  «Яблука доспіли, яблука червоні», «Золоті меди»,  «Спинилось літо на порозі», «Зграя веселиків»  та інші.  Багато матеріалів про життя та творчість письменника, які опубліковані в збірках, а саме: «100 великих українців», «Рідне слово», «Живиця», «Дивосвіт « Веселки», «120 розповідей про письменників», «Історія української літератури т.2»,   «Українська література ХХ століття», журналах «Українська мова та література в школі», «Дивослово», «Шкільна бібліотека».

     На абонементі районної бібліотеки оформлено книжкову виставку  «О краю мій! Усе ти дав мені». Виставка  дає змогу задовольнити потреби широкого кола читачів, які цікавляться творчістю Максима Рильського. 

      У читальній  залі  бібліотеки  проведено перегляд літератури «Лауреати премії ім. Максима Рильського».

   Щорічна премія ім. Максима Рильського присвоюється за кращі художні переклади українською мовою творів письменників народів СРСР, братніх соціалістичних країн і прогресивних авторів капіталістичних країн, а також за переклади мовами народів світу творів української літератури. Починаючи з 1990-х років, премія присвоюється за «найкращі досягнення в галузі перекладу українською мовою творів світової літератури».       

         На виставці, яка була оформлена, представлено інформаційні довідки про перших лауреатів премії ім. Максима Рильського: Миколу Терещенка, Степана Ковганюка, Василя Мисика, Бориса Тена та ін. Також представлена література про нашого видатного земляка Максима Рильського.

  Звернувшись до нашої бібліотеки, ви зможете краще ознайомитись з творчістю Максима Рильського та творчістю лауреатів премії ім. Максима Рильського.

Матеріал підготувала

 бібліотекар  абонементу

районної бібліотеки

Марія Бака 

Переглядів: 459 | Додав: DEN | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz