Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Грудень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 16.04.2024, 15:10

Головна » 2018 » Грудень » 17

Майстер-клас до Дня Святого Миколая



19 грудня вся Україна святкує День Святого Миколая Чудотворця. Діти завжди з нетерпінням чекають це свято, бо вірять, що справедливий Миколай за хороші вчинки принесе нагороду.
Напередодні Дня Святого Миколая у бібліотеці с. Дідовичі зібралися діти середнього та молодшого шкільного віку на майстер-клас з виготовлення листівок до Дня Святого Миколая та новорічних прикрас на ялинку. Відвідувачі бібліотеки з щирою цікавістю та захопленням дізналися від бібліотекаря Новоград-Волинської районної бібліотеки імені Лесі Українки Артеменко Віталіни, бібліотекаря Дідовицької сільської бібліотеки Перебейніс Інни та бібліотекаря Борисівської сільської бібліотеки Прокопчук Ніни про життя та добрі вчинки Святого Миколая, історію виникнення листівок та ялинкових прикрас, а також про те як самостійно власноруч їх зробити.
Діти разом з бібліотекарями, вчителькою Мельник Любов Василівною та читачкою Перебейніс Тетяною Юріївною з завзятістю і задоволенням майстрували та демонстрували свої роботи. У бібліотеці під час проведення майстер-класу панувала щира, радісна з непідробними емоціями атмосфера. Для дітей оформлено книжкову виставку «На Святого Миколая в небі іскорка палала», на якій представлена література про зимові свята, звичаї, традиції та обряди святкування Дня Святого Миколая.
Вихованці дитячого садочку разом з вихователькою Бахур Тамарою Андріївною зі щирою цікавістю переглянули книги, які були представлені ... Читати далі »

Переглядів: 827 | Додав: Max7 | Дата: 17.12.2018 | Коментарі (0)

Символ Сонця – прадавня Калита


Тринадцятого грудня – День святого Андрія Первозванного. В народі ще це свято називають Калита. Воно вважається парубочим святом, оскільки у Андріївську ніч парубкам дозволено бешкетувати, а дівчата цієї ночі можуть дізнатися свою долю. А де Калита сяє, там молодь гуляє!
Саме це свято 14 грудня зібрало людей у районному Будинку культури села Ярунь.
Радо зустрічала молодь господиня вечорниць – Ніна Конончук. Разом із дівчатами мостили до жару та випікали Калиту, ворожили, ниточку Долі ловили. Для ворожби брали перстень, стрічку, копійки, ляльку, поліна, зерно, кидали чобіт – «Куди носик – звідти милий!». До ворожби також залучали молодь із залу. Згодом на вечорниці парубки у всій красі завітали – «Примчали на свято, пустіть у вашу хату!». Коли вже дівчата з хлопцями зустрілися, то спільну ворожбу вчинили.
Діти із залу охоче відгадували загадки та отримували солодкі подарунки.

«Вже й Калита спеклася
Прагне літати, світло розсівати!»

А Калиту не гоже без вартового лишати і саме пан Калитинський (Віктор Жук) взявся охороняти нашу Калиту. До нього під’їжджали кусати Калиту пан Коцюбинський (Артем Дідковський) на вороному коні та пані Коцюбинська на червонястому вепрі (Наталія Конончук). Молодь кусала Калиту, світлом причащалася, до Сонця долучалася і проявляла свої таланти у віршах, танцях, піснях, забавах.
Святкову вечерю парубки та дівчата розпочали із вареників: у варенику червоний буряк – любові знак, напханий пір’ям та галушками буде жінка пухка як подушка, у варенику цибуля – жінка показуватиме дулі, у варенику вишні – берегтиме Всевишні ... Читати далі »

Переглядів: 519 | Додав: Max7 | Дата: 17.12.2018 | Коментарі (0)

Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz