Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Липень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 17:35

Головна » 2015 » Липень » 14

Свята. Звичаї. Традиції

На кафедрі юнацтва районної бібліотеки для дорослих оформлено книжкову виставку літератури «Свята. Звичаї. Традиції», яка складається з трьох розділів: «Свята купальська роса», «Ясна нічка – Петрівочка», «Медовий Спас».

Згідно з християнським календарем 6 липня святкують Івана Купала. Головні атрибути свята - це Купало й Марена, в народі її називали русалкою. Саме святкування пов’язане із давньослов’янською вірою і носить магічний характер - ритуальне очищення вогнем, ворожіння, гадання, ігри.

Дівчата плетуть вінки з польових квітів й перед заходом сонця збираються на вигонах біля річок. Також дівчата й хлопці вбирають дерево – на Поліссі це частіше береза. Обов’язково розпалюється вогнище, через яке стрибають усі охочі поодинці або парами. Вважалося, коли дівчина і хлопець, які кохають одне одного, узявшись за руки, стрибають у парі через вогнище і їхні руки залишаються з’єднаними, то вони, побравшись, все життя проживуть разом. Потім дівчата тікають від хлопців до води, щоб ворожити - пускають вінки на воду. Поки вінки пливуть, дівчата ідуть понад річкою і співають. Кожна дівчина плете собі вінок, який пускає на воду. Якщо хлопцю вдається зловити вінок коханої, діставшись до нього вплав чи на ... Читати далі »

Переглядів: 380 | Додав: DEN | Дата: 14.07.2015 | Коментарі (0)

Свято  Літа  у Піщеві

Липень… Купальські свята...Теплі та росянисті, загадкові ночі… Час загадкових та магічних літніх ночей. Час магії, яка дійшла до нас іще з глибоких та прадавніх часів і передавалася з покоління в покоління нашими предками через звичаї, пісні, обряди. За народними повір’ями, липнева пора – це час, коли природа набуває особливої, надприродньої, магічної сили. Вона здатна оберігати людські помешкання від бід, а людей від хвороб та негараздів. Це час, коли людина має змогу очиститися і водою, і вогнем, ворожити на долю та кохання. Поринути в таку магічну атмосферу 12 липня (за церковим календарем у свято апостолів Петра та Павла) мали змогу сотні людей, що прибули на районне театралізоване свято Літа до с.Піщів. Свято проводиться щорічно за підтримки Новоград–Волинської районної державної адміністрації та працівників відділу культури райдержадміністрації. Сценаристом та режисером свята є методист РМЦНТ та член Української Спілки письменників – Ніна Талько–Петрук. А основними учасниками свята є фольклорні колективи Новоград-Волинщини. Цьогоріч у святі взяли участь колективи сіл: Повчине, Колодянка, Піщів, Ярунь, Пилиповичі, методисти РМЦНТ, вокалісти району, а також перлинкою свята була наша землячка та уродженка с.Піщів, солістка Житомирської обласної філармоніїї - Ліна Шеремет. Також окрасою свята була неперевершена ведуча Валентина Случак. З привітальним словом до глядачів звернулися: ... Читати далі »

Переглядів: 464 | Додав: DEN | Дата: 14.07.2015 | Коментарі (0)

Обласні курси

Завершилися обласні курси підвищення кваліфікації працівників сільських закладів культури Новоград-Волинського району, які тривали з 6 по 10 липня. Клубні і бібліотечні працівники прослухали ряд лекційних, семінарських занять, отримали актуальні знання з таких напрямків, як проблеми сучасного культурного розвитку України, культурно-дозвіллєва діяльність закладів культури, правові та психологічні аспекти діяльності закладів культури. Тут виступили ведучі діячі мистецтв Житомирщини. Багато уваги було приділено збереженню і відродженню нематеріальної культурної спадщини, зокрема фольклору. Директор курсів А.А.Примачук запрошувала спеціалістів за бажанням курсантів. Наприкінці навчання усім було вручено свідоцтва про підвищення кваліфікації. Присутні із задоволенням переглянули практичну роботу (фрагмент із Купальського свята), яку підготували і продемонстрували клубні працівники району. Все почуте і побачене на курсах працівники культури в майбутньому будуть використовувати в роботі своїх закладів культури.

... Читати далі »

Переглядів: 457 | Додав: DEN | Дата: 14.07.2015 | Коментарі (0)

Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz