Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 00:44

Головна » 2015 » Лютий » 20

Коли  жартують  літери

Бринить співає наша мова,

Чарує,ніжить і п’янить.

О.Олесь

 

         Мова — це великий скарб народу. Мову не вигадаєш, не витвориш за рік чи два. Вона твориться віками, тисячоліттями. І творить її весь народ. Мудро чинить той народ, який вчиться рідної мови у дідів-прадідів, розмовляє нею, пише, співає, думає. І, звичайно ж, передає її своїм дітям і онукам.

В районній бібліотеці для дітей до Міжнародного дня рідної мови бібліотекарем Артеменко В.М. проведено мовознавчу гру-вікторину «Коли жартують літери». Під час гри діти дізналися про історію виникнення свята, розповідали та читали вірші про рідну мову, прислів’я та приказки, з великим задоволенням грали в гру «Словограй» та відповідали на запитання вікторини.

Усі ми повинні пам’ятати і дбати про те багатство, яке є у кожного знас. Багатство, ... Читати далі »

Переглядів: 450 | Додав: DEN | Дата: 20.02.2015 | Коментарі (0)

Герої Майдану у пам’яті народній

 

Минатимуть дні, й роки,

                                                                                          Забудеться руїна,

                                                                                          Але в історію ввійдуть

... Читати далі »

Переглядів: 416 | Додав: DEN | Дата: 20.02.2015 | Коментарі (0)

Той лиш пошани достоїн,  хто мову шанує свою

21 лютого представники всіх націй і народностей відзначають Міжнародний день рідної мови. Це свято було проголошене на Генеральній конференції ЮНЕСКО, яка відбулася 17 листопада 1999 року.

Вплив мови на національне життя і характер далеко сягає. Мова росте вкупі з нацією, дає голос усім народним радощам і злигодням, боротьбі, перемогам і поразкам, духовним і матеріальним змаганням. В ній відбиваються поведінка і звичаї, традиції, віра, надія, гордість. Нація повинна боронити свою мову.

 

До Міжнародного дня рідної мови, в районній бібліотеці для дорослих імені Лесі Українки, в читальному залі було оновлено та доповнено постійно діючу виставку «Той лиш пошани достоїн, хто мову шанує свою», на якій знаходиться література про культуру українського слова, історію творення української мови, різноманітні словники та книги видатних діячів культури, в яких оспівується українська мова. До уваги відвідувачів представлені нові видання: книга В.І. Островського та Г.Ф. Островської «А українською кажуть так…», в якій можна глибоко зануритись в народну мову, дізнатися багато тонких елементів та нюансів, що зміцнюють здатність у володінні мовою. А також «Корпусна лінгвістика», - книга, в якій знаходяться дослідження граматичної омонім ... Читати далі »

Переглядів: 405 | Додав: DEN | Дата: 20.02.2015 | Коментарі (0)

«Я – з покоління, що війна скосила»

Улас Самчук — визначний український письменник, який є однією з найпомітніших постатей української прози XX століття. Його називали літописцем свого часу і свого народу. Хоча з юнацьких літ він був відірваний від України, проте став однією з найяскравіших особистостей, людиною, яка зуміла втілити в собі найкращі риси української ментальності — ліризм, поетичність, гуманізм.

Улас Олексійович Самчук народився 20 лютого 1905 року в селі Дермань на Волині (нині Рівненська область), у родині заможних селян.

Світогляд майбутнього визначного письменника формувався в оточенні родини, під впливом мальовничої місцевості, в якій він народився. «Ось моя власна історія, - писав Улас Самчук, - народився під час війни, виріс під час війни, зрів під час війни. Одинадцять років війни і революції, п'ятнадцять років вигнання, чотирнадцять - миру. Польська, німецька, мадярська в'язниці. Тричі нелегальний перехід кордонів. Свідок повстання України, Польщі, Чехословаччини, Карпатської України, Протекторату, Генерального Губернаторства, Райхскомісаріяту України, Другого Райху, Третього Райху. Свідок їх упадку. Свідок двох найбільших воєн в історії світу. Царі, королі, імператори, президенти, диктатори. Муссоліні, Гітлер, Сталін. Голод 1932-33, концентраційні табори...».

... Читати далі »

Переглядів: 441 | Додав: DEN | Дата: 20.02.2015 | Коментарі (0)

Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz