Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 28.04.2024, 19:37

Головна » 2013 » Грудень » 17

Людина працею велична 
До 75-річчя з дня заснування звання Герой Соціалістичної Праці. 

Цього року відзначається 75-та річниця з дня заснування звання «Герой Соціалістичної Праці». З цієї нагоди в читальному залі Новоград-Волинської районної бібліотеки для дорослих ім. Лесі Українки була проведена бібліоінформіна та оформлена книжкова виставка «Людина працею велична». На виставці представлені книги та статті з періодичних видань «ЭХО» та «Сільські вісті», які опублікували ряд статей про видатних Героїв Соціалістичної Праці Житомирщини. Також представлено надзвичайно цінне краєзнавче видання «Хто є хто на Житомирщині».
Герой Соціалістичної Праці — почесне звання в СРСР засноване 1938 року, як вища ступінь відзнаки за працю. Це звання не присвоюється з 1991 року, у зв’язку з розпадом Радянського Союзу.
Всього звання Героя Соціалістичної Праці удостоєні 20605 чоловік, в тому числі 205 разів — двічі і 16 разів — тричі.
Герою Соціалістичної Праці вручалися орден Леніна і грамота Президії Верховної Ради СРСР. Пізніше, Указом Президії Верховної Ради СРСР, був встановлений особливий знак для Героїв Соцпраці — золота медаль «Серп і Молот».





Матеріл підготували
працівники читального залу
районної бібліотеки для дорослих
Переглядів: 511 | Додав: Max7 | Дата: 17.12.2013 | Коментарі (0)


Калита — Сонцем сповита 


Прадавні народні свята є живим голосом наших Пращурів, генетичним кодом української нації. У сонячному колі рухається і магічне свято Долі парубочої, або як його ще називають у народі — Калита. 13 грудня зала районного Будинку культури (с. Ярунь) повнилася наснажною енергією святкуючих. Обрядове дійство «Калита — Сонцем сповита» талановито, природно, відтворили чарівні дівчата і парубки-козаки — дитячого народного фольклорного колективу «Райце» районного Будинку культури, а саме: Аня Кульбач, Саша Маус, Вікторія Савчук, Аліна Гурман, Юля Осапалюк, Даша Шевелюк, Андрій Осіпчук, Олексій Коринчук, Микола Слівінський, Юра Сарницький, Микола Гарбузюк, Олег Томчук, Павло Лопатюк, Арсеній Пелех. Присутні в залі з радістю долучалися до кожної обрядової дії, ворожіння, примовок, пісень юних артистів, були активними співтворцями святкової магії. Кульмінаційним моментом дійства стало кусання Калити. Тож підтримувати, вклонятися Сонце-Калиті, розвеселяти її бажало багато спритних, талановитих юнаків і дівчат, але пан Калитинський — охоронець Калити (Андрій Осіпчук), виявився спритнішим за паничів і панночок Коцюбинських, котрі до Калити на коцюбі, рогачах, дерев’яному коні під’їжджали. Майже всі спритники, окрім тих, хто свої творчі здібності змогли достойно проявити, отримали від нього, під регіт святкуючих — квачування сажею.
Їхали на коцюбі вкусити Калити та поспівати для неї пісень: Софійка Майданець, лауреатка міжнародних пісенних фестивалів Світлана Целецька, Іванка Конончук, діти танцювального колективу РБК (керівник Володимир Алексеєнко), — вбрані в нові, дивовижні костюми пошиті батьками до довгоочікуваного свята.
... Читати далі »
Переглядів: 600 | Додав: Max7 | Дата: 17.12.2013 | Коментарі (0)


Андрію, Андрієчку, даруй нам надієчку 

Андрію, Андрієчку, 
Даруй нам надієчку, 
Хто з нас із дівчат 
Перша заміж вийде. 



Такі слова лунали від дівчат на гарному веселому святі «Андріївські грища» за сценарієм та постановкою директора Пипиповицького Будинку культури Альони Янчук.
13 грудня в теплому приміщенні глядацької зали Будинку культури с. Пипиповичі зібралися вдячні глядачі, поціновувачі народних свят. На розсуд односельців учасники фольклорного колективу представили ціле театралізоване дійство.
Дівчата, чекаючи на парубків, ліпили вареники та співали пісень. А коли завітали хлопці, то їх розвагам можна було тільки позаздрити: це і запальні танці та пісні, і ворожіння на майбутню долю, і, що є основною розвагою, - кусання Калити. Так молодь підтримує силу Сонця в ці короткі світлові дні.


Сміливці із залу виходили на сцену, щоб Калиту кусати, а чарівні дівчата пригощали глядачів варениками, які самі наварили (особлива подяка Ніні Миколаївні Косянчук, яка принесла багато смачних, з різною начинкою, вареників).
Учасники зразкового танцювального колективу «Віночок» (керівник Світлана Кочубей) виконали старовинні танці: «Полька» та «Краков’як». Свої пісні дарували глядачам учасники народного ансамблю «Чарівниця».

Такі дійства за народними традиціями збагачують духовну культуру українців.

Переглядів: 532 | Додав: Max7 | Дата: 17.12.2013 | Коментарі (0)


Семінар бібліотечних працівників 
Новоград-Волинського району 

13 грудня 2013 року у районній бібліотеці імені Лесі Українки пройшов семінар з планування роботи на 2014 рік та звітності сільських бібліотек за 2013 рік. На семінар були запрошені бібліотечні працівники району, бібліотекарі районної бібліотеки для дорослих і районної бібліотеки для дітей.
Розпочала семінар директор районної бібліотеки для дорослих Ковалевська Лариса Дмитрівна. Вона підвела підсумки роботи за 2013 рік і розповіла про основні завдання та планування роботи бібліотек району на 2014 рік. Також наголосила на виконанні трудової дисципліни сільськими бібліотекарями, підтриманні іміджу сучасної бібліотеки та подальшій перспективі розвитку культури в сільській місцевості.
Методист районної бібліотеки Серб Ю.А. наголосила сільським бібліотекарям про підготовку текстового та статистичного звітів. А також зачитала графік здачі статистичних звітів за 2013 рік сільськими бібліотеками.
Провідний бібліотекар відділу обслуговування районної бібліотеки Дяченко О.В. розповіла про структуру плану та планування масової роботи сільських бібліотек, основні тематичні заходи районної бібліотеки для дорослих, в яких можуть узяти участь сільські бібліотекарі та їх читачі, а також про відзначення літературних дат в 2014 році.
Бібліограф Жинська Л.В. зупинилась на довідково-бібліографічній та інформаційній роботі бібліотек району та звернула увагу на основні дати краєзнавчого змісту.
Про планування роботи з юнацтвом на наступний рік розповіла бібліотекар кафедри юнацтва Осипчук Г.П.
Завідуюча районною бібліотекою для дітей Данюк О.Б. виступила перед сільськими бібліотекарями з методичними рекомендаціями щодо роботи з читачами-дітьми.
Семенюк Г.Б. - бібліотекар відділу комплектування та обробки літерату ... Читати далі »
Переглядів: 590 | Додав: Max7 | Дата: 17.12.2013 | Коментарі (0)

Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz