Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 20.04.2024, 05:36

Головна » 2013 » Листопад » 09

Україна та Польща: 
два народи, дві культури, дві літератури 

З метою реалізації завдань Президента України щодо зміцнення міжнаціональної злагоди та порозуміння, задоволення культурних та освітніх потреб національних меншин у Суслівській сільській бібліотеці організовано перегляд літератури «Україна та Польща: два народи, дві культури, дві літератури».
На виставці представлені книги з історії країн, географії, про розвиток економіки, науки, освіти, культури, творів видатних українських та польських письменників (Т. Шевченка, А. Міцкевича, Лесі Українки, Я. Корчака, І. Франка, Я. Івашкевича, В. Скляренка, Єжи Герасимовича, К. Ангельської). Особливу увагу читачів привернула нова книга, яка нещодавно надійшла до бібліотеки "Видатні поляки в історії України", в якій розповідається про видатних польських діячів, які жили та працювали на території України.





Співіснування культури двох народів на території Новоград-Волинського району: українського і польського духовно збагачує представників обох національностей.



Матеріал підготувала
бібліотекар Суслівської бібліотеки
Ольшевська М.П.
Переглядів: 452 | Додав: Max7 | Дата: 09.11.2013 | Коментарі (0)


Диво, створене людиною 

Синів і дочок багатьох народів 
Я зустрічав не раз, які перетинали 
Гірські й морські кордони і, на подив, 
Багато бачили, багато знали. 
Я їх питав зі щирою душею: 
«Яку ви любите найбільше мову?» 
І всі відповідали: «Ту, що нею 
Співала рідна мама колискову». 
Д. Білоус 

Починаючи з 1997 року, 9 листопада – в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця, в Україні відзначається День української писемності та мови. Нестора Літописця по праву можна вважати батьком нашої словесності, адже написаний ним літописний звіт «Повість минулих літ» був і залишається найвидатнішою писемною пам’яткою слов’янської культури.
У районній бібліотеці для дітей до Дня української писемності та мови оформлено книжкову виставку «Диво, створене людиною», на якій до уваги читачів представлено книги з мовознавства, матеріали про історичні постаті, які були причетні до становлення нашої мови та писемності, збірки поетів, котрі з великою любов’ю оспівували рідну мову в своїх творах.
Мова – це дійсно справжнє диво! Словом можна доторкнутися до найніжніших рис в людському характері, до найпотаємніших куточків людської душі, до сокровенного... Словом можна створити красу, а можна і спотворити. Словом можна ранити, а можна і надихнути на величезні звершення в житті… Українська мова - це мова Кобзаря, якого ми любимо і яким пишаємось, якого знає і шанує весь світ, чисте і міцне, мов криця,слово геніальної Лесі Українки, майстрів поетичного таланту — М. Ри ... Читати далі »
Переглядів: 596 | Додав: Max7 | Дата: 09.11.2013 | Коментарі (0)


Передамо нащадкам наш скарб – рідну мову

Велична, щедра і прекрасна мова. 
Прозора й чиста, як гірська вода, 
Це України мова барвінкова, 
Така багата й вічно молода. 

День української писемності та мови – свято, що було встановлене Указом Президента України в 1997 році і відзначається щороку 9 листопада на честь українського літописця Нестора – послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.
Дослідники вважають, що саме з Нестора Літописця і починається писемна українська мова. Це не тільки державне, а й церковне свято.
Найвизначнішою працею Нестора Літописця є "Повість минулих літ" – літописне зведення, складене в Києві на початку XII століття. Це перша в Київській Русі пам'ятка, в якій історія держави показана на широкому тлі світових подій. Преподобний Нестор довів розповідь з літописних зведень кінця XI століття до 1113 року. Всі наступні літописці лише переписували уривки з праць преподобного Нестора, наслідуючи його. Але перевершити так і не змогли. "Повість минулих літ" була і залишається найвидатнішою пам'яткою слов'янської культури. Тому преподобного Нестора Літописця можна по праву вважати батьком не лише вітчизняної історії, а й словесності.
Упродовж кількох століть український народ привчали до думки про нібито "вторинність" української мови, ретельно приховуючи від українців величезний масив української писемності, історії та культури, яка сягає глибокої давнини і нараховує багато тисячоліть. За науковими розвідками лінгвістів, мова української народності почала формуватися ще у VI–IX століттях.
Інтенсивне формування нової української мови дослідники відносять до другої половини ХVІІІ-ХІХ століть. Зачинателем сучасної української лі ... Читати далі »
Переглядів: 685 | Додав: Max7 | Дата: 09.11.2013 | Коментарі (0)


Українська держава та національні меншини: 
поступ до взаємної толерантності 

Україна багатонаціональна, поліетнічна держава. Згідно з останнім переписом населення в Україні проживає 48,2 млн. осіб, а це – 130 національностей. Найбільша етнічна спільнота – українці (37,5 млн. осіб). Інші спільноти належать до категорії національних меншин. За роки незалежності в Україні створені політико-правові підвалини державної національної політики, яка будується на принципах рівності політичних, соціальних, культурних прав і свобод усіх громадян незалежно від їхнього походження, на підтримці розвитку національної свідомості і самоутвердження, захисту громадян України на рівних підставах. Йдеться про вивірену державну програму гармонізації міжнаціональних стосунків, захист прав національних меншин, задоволення їхніх культурно-просвітницьких, мовно-освітніх та інформаційних потреб.
З метою реалізації завдань Президента України щодо зміцнення міжнаціональної злагоди та порозуміння, задоволення культурних та освітніх потреб національних меншин у районній бібліотеці для дорослих ім. Лесі Українки представлено книжкову виставку: «Українська держава та національні меншини: поступ до взаємної толерантності».
Організація об'єднаних Націй оголосила 1995 рік роком толерантності.
В рамках його проведення державами – членами ЮНЕСКО була прийнята Декларація принципів толерантності, що містить такі визначено цього поняття:
- повага, прийняття та правильне розуміння багатого різноманіття культур, форм самовираження та самовиявлення людської індивідуальності;
- політична й правова потреба; активна позиція, що формується на основі визнання універсальних прав та основних свобод людини.
Таким чином, толерантність є базовою цінністю ві ... Читати далі »
Переглядів: 588 | Додав: Max7 | Дата: 09.11.2013 | Коментарі (0)

Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz