Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Серпень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 23.04.2024, 21:59

Головна » 2015 » Серпень » 6 » Видатний дослідник українського слова
15:57
Видатний дослідник українського слова

Видатний дослідник українського слова

 

                            «Ми повинні зробити все, щоб зберегти науку, освіту,

                            культуру – це фундамент держави».

                                                                  Микола Жулинський.

 

 

Микола Григорович Жулинський – видатний український літературознавець і політик, доктор філологічних наук, професор, академік НАН України, завідувач відділу української літератури ХХ ст., директор Інституту літератури імені Тараса Шевченка.

Народився видатний вчений 25 серпня 1940 року на Рівненщині. Як і кожен, хто належить до покоління "дітей війни", рано подорослішав і активно здобував освіту. Школа, Дубнівське педучилище, заочне відділення факультету журналістики Київського держуніверситету, потім вступ до аспірантури Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка.

Значну кількість своїх досліджень Микола Жулинський публікує в кінці 80-х- на початку 90-х років - у часи поглиблення процесів національного самоусвідомлення, коли українська історія, література, фольклор, етнографія стають об'єктом суспільного інтересу. Предметом наукового зацікавлення вченого стає творчість В.Винниченка, М.Зерова, М.Хвильового, М.Драй-Хмари та інших представників періоду "розстріляного відродження". Їх творчості і присвячено монографію "Із забуття - в безсмертя", якою зачитувались у свій час і професори, і студенти. Творча спадщина Миколи Жулинського - біля 20 книг та понад 700 статей, оглядів, рецензій.

Микола Жулинський не забуває свою малу Батьківщину - рідні Новосілки, куди приїздить щороку. Він став ініціатором, меценатом та будівничим нового храму Святої Трійці, освячення якого відбулося на батьківщині академіка у червні 2009 року. Завдяки його зусиллям воскресла Острозька академія.

В читальному залі районної бібліотеки для дорослих до 75-річчя від дня народження Миколи Жулинського оформлено книжкову виставку та проведено інформаційну годину «Видатний дослідник українського слова». Відвідувачі дізналися про життєвий шлях видатного вченого, його літературознавчі праці. Велику зацікавленість у присутніх викликали книги Миколи Жулинського «Слово і доля» та «Українська література. Творці і твори».

Микола Жулинський - один із найвизначніших співвітчизників, який, осягаючи історію життя рідного народу та сьогодення, отримує наснагу на творчість в ім'я розбудови нашої держави.

 

 

Матеріал підготувала

головний бібліотекар районної бібліотеки

 для дорослих імені Лесі Українки

Олена Дяченко

Переглядів: 415 | Додав: DEN | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz