Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 26.04.2024, 22:39

Головна » 2014 » Січень » 21 » Від Різдва святого, гожого, до Водохреща Божого
01:15
Від Різдва святого, гожого, до Водохреща Божого

Від Різдва святого, гожого,

до Водохреща Божого

 

Звичаї народу – це ті прикмети, по яких розпізнається народ не тільки в сучасному, а і в його історичному минулому.

Кожна нація, кожен народ має свої звичаї, що склались протягом багатьох поколінь і освячені віками. Зараз всі українці відзначають Новорічні свята. З цієї нагоди в читальному залі Новоград-Волинської районної бібліотеки ім. Лесі Українки оформлена виставка-перегляд під назвою «Від Різдва святого, гожого, до Водохреща Божого»,  на якій представлені книги та статті з періодичних видань про свята та звичаї українського народу. Особливу увагу привертають книги саме про Різдвяні свята: «Православні свята та народні звичаї», «Різдвяні свята в Україні», «Різдво-коляда і щедрий вечір», «Обряди і страви святого вечора».

Свята починаються з 6 січня – Надвечір’я Різдва Христового. До цього дня всі справи в господарстві пороблено, лише готується святковий стіл. Господиня запалювала в печі дванадцять полін і готувала традиційні дванадцять страв.

7 січня – Різдво Христове – діти заздалегіть вибирали собі ватагу, тобто керівника, міхоношу, «козу». «Козу» зодягали у вивернутий кожух, прилаштовували соломяні роги, хвіст і дзвіночок на шию. Таким гуртом ішли колядувати. Якщо в хаті була дівчина «на виданні» – вона обдаровувала кожного колядника яблуками та горіхами.

13 січня – Меланка, Щедрий вечір, Щедра кутя. Готують щедру кутю. Святковий стіл був уже скоромним, адже піст закінчився. Звечора і до півночі обходили оселі щедрувальники. Зазвичай це були дівочі гурти. Та хлопцям також не сила сидіти вдома на свято. Вони збирались до гурту, перевдягали одного в жіночий одяг, нарікали Маланкою і йшли від хати до хати, щедрувати, звеселяти, з Новим Роком вітати.

14 січня – Новий Рік, Василя – у тих селах, де була церква, засівали після святкової відправи, а де не було –удосвіта. Батьки споряджали синів на засівання урочисто. Дітлахи наповняли зерном спеціальну рукавицю та починали засівати зі своєї хати. Засівали тільки хлопчики.

Звернувшись до нашої бібліотеки, ви зможете дізнатися набагато більше цікавої інформації про Новорічні свята.

 

 

Матеріал підготувала

бібліотекар  районної бібліотеки

 імені Лесі Українки 

Романчук О.Ю.

Переглядів: 477 | Додав: Tamplier13 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz