Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Серпень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 12:48

Головна » 2016 » Серпень » 2 » «У чарівному світі Лесиного свята» (до Міжнародного свята літератури і мистецтв "Лесині джерела")
18:12
«У чарівному світі Лесиного свята» (до Міжнародного свята літератури і мистецтв "Лесині джерела")

«У чарівному світі Лесиного свята»

(до Міжнародного свята літератури і мистецтв "Лесині джерела")

 

 

«…Ми йдемо до Лесі Українки на високий зоряний поріг»

 

«Ріднить нас Леся Українка своїм чарівним словом, своїм невигойним болем, своїм звитяжним життям. Вічно йтимуть звідусіль люди на Лесин майдан — осоння весни, надій і сподівань. Із Поділля, Волині, Галичини, Придніпров’я приїхали в «поліські Нідерланди», пришли на береги Случі —чарівної колиски поезії. Тут сьогодні сонце Італії, Єгипту, Грузії, бо тут вдома маленька Жанна д’Арк, донька Прометея, якій судилося пройти тернисті дороги, до останнього подиху боронити лише тільки одну правду…» (Юрій Ковальський).

Майже 30 років жителі та гості міста Новограда-Волинського святкують чудове Міжнародне свято літератури і мистецтв «Лесині джерела». Найкраще враження про наше місто у гостей завжди залишають три дні великого святкування. Новоград-Волинський претендує на духовну столицю Полісся, тим більше, що в нашому місті народилася славетна Леся Українка. Кожен повинен побувати в музеї Лесі Українки, побачити наскільки вишукано, затишно і скромно жила родина Косачів, аби доторкнутися серцем і душею до генію великої поетеси.

У цей рік святкування пройшли з 29 по 31 липня. В.о. директора бібліотеки Ковалевська Л.Д.(як представник від відділу культури РДА) була у музеї родини Косачів на ХІ Всеукраїнському конкурсі виконавців художнього слова імені Лесі Українки.

Дуже насинена за змістом була наукова конференція «Вона у віки майбутні йти повинна» за участі науковців, краєзнавців, шанувальників творчості Лесі Українки у літературно-меморіальному музеї Лесі Українки. Володимир Литвин, депутат Верховної Ради України, доктор історичних наук подарував бібліотеці 4-томне видання «Історія України».

В суботу, 30 липня, у тому ж музеї, відбулася зустріч за участі лауреатів премії імені Лесі Українки та вручення премій імені Лесі Українки обласного відділення Українського фонду культури. Були присутні: начальник управління культури Житомирської облдержадміністрації Юрій Градовський, голова ЖОО НСПУ Михайло Пасічник, художник Юрій Камишний та багато інших поважних гостей. Дуже приємно, що цьогорічним лауреатом премії Лесі Українки стала багаторічна читачка нашої бібліотеки, найкращий журналіст України, лауреат премії Василя Земляка, землячка Юрка Гудзя (щорічно проводяться заходи з бібліотекою у селі Немильня) Леся Архипівна Гудзь.

Цікаво пройшла презентація книги поезій гостя з Хмельниччини Сергія Мохнюка, яку він теж подарував районній бібліотеці, та Всеукраїнського літературно-художнього видання «Гарний настрій», зміст серпневого номера цілком присвячений Лесі Українці та «Лесиним джерелам».

До свята «Лесині джерела» в районній бібліотеці імені Лесі Українки було проведено бібліоінформину «У чарівному світі Лесиного свята». Бібліограф представила книжкову виставку, на якій зібрано матеріали про історію свята.

Районна бібліотека з гідністю носить ім’я Лесі Українки вже 70 років, вона є найстарішою, найпершою бібліотекою нашого міста. В нашому краєзнавчому фонді зберігаються місцеві періодичні видання з 50-х років ХХ століття, тому, звернувшись до бібліотеки, кожен читач зможе знайти матеріали про «Лесині джерела» від самого початку заснування цього свята.

 

 

Матеріал підготували

в.о. директора районної

бібліотеки імені Лесі Українки

Лариса Ковалевська

та бібліограф Людмила Жинська

Переглядів: 528 | Додав: ovdiychuk16 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz