Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 19.04.2024, 14:51

Головна » 2015 » Листопад » 12 » Скарб України - рідна мова
11:28
Скарб України - рідна мова

Скарб України - рідна мова

Нам в Україні всім судилось жить,

У краю де кожна квітка голос має!

То ж українська мова хай звучить,

Над цілим світом хай вона лунає!

 

9 листопада – День української писемності і мови. Це свято відзначається щороку і було встановлено Указом Президента України в 1997 році на честь Нестора Літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Мова - це великий дар, і в кожного народу вона своя.

Наш народ створював мову віками. В історії українців рідна мова завжди відігравала особливу роль: вона була основним націєтворчим чинником, єднала нас в один народ, хоча наші землі були розтерзані між чужими імперіями. Саме зі слова розпочалось наше національне відродження, яке увінчалось відновленням української державності.

Над удосконаленням української мови працювало багато талановитих майстрів слова. Це й Іван Котляревський, і Тарас Шевченко, і Леся Українка, і Олесь Гончар, а раніше — національні гомери-кобзарі, які складали думи та пісні про героїчне минуле України, про козацьку відвагу. Їх твори навчають нас висловлювати свої думки та почуття, цінити красу рідного слова.

Наша мова – це наша історична пам’ять, невичерпна, духовна й культурна скарбниця. Це живий зв’язок між тисячолітнім минулим народу, сучасністю і майбутнім великого народу.

З нагоди Дня української писемності та мови, в читальному залі районної бібліотеки імені Лесі Українки оформлено книжкову виставку та проведено літературну годину «Cкарб України – рідна мова». Впродовж дня біля цієї виставки читачі бібліотеки знайомились з представленими книгами про історію становлення української мови, її розвиток і сучасний стан як державної мови, довідниками та словниками.

Найбільшу зацікавленість у присутніх викликала книга Олександра Пономаріва «Культура слова: мовностилістичні поради». У книзі даються поради щодо вибору слів, вимовних, наголосових та морфологічних варіантів, синтаксичних конструкцій для найкращого висловлення думки в різних стилях української літературної мови.

 

                                                                                            Матеріал підготувала бібліотекар

                                                     районної бібліотеки імені Лесі Українки

                                                                                           Анастасія Осадчук

Переглядів: 409 | Додав: ovdiychuk16 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz