Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Жовтень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 25.04.2024, 16:56

Головна » 2015 » Жовтень » 29 » Презентація книги
12:13
Презентація книги

Презентація книги

         28 жовтня в районній бібліотеці для дорослих імені Лесі Українки  відбулась  презентація книги «Книга Пам’яті України. Переможці».

        28 жовтня – славна дата в історії нашої держави – 71 річниця визволення України  від  фашистських загарбників. Це світлий і водночас сумний день. Він незабутній для всіх тих, хто визволяв Україну.

       А для нас всіх війна - вічно у незгасній пам’яті. Перегорнути героїчну сторінку історії Другої Світової війни, встановити і увічнити імена загиблих, віддати данину глибокої поваги пам’яті полеглим за Батьківщину  в 1941-1945 роках – така мета створення Всеукраїнської Книги Пам’яті України, яка започаткована урядовим рішенням у липні 1989 року.

      За цей час відповідно до Указів Президента України підготовлено і випущено понад 400 меморіальних  томів  Книги Пам’яті  України. Книги  Скорботи    України (про цивільних громадян) та Книги  Пам’яті України (про загиблих  у воєнних конфліктах за рубежем), в яких увічнено понад  10 мільйонів українців.       

     Свій внесок у створення 12-ти томів історико-меморіального серіалу Книга Пам’яті  України. Житомирська область, в яких повернуто із забуття імена понад 145 тис. воїнів житомирян, що загинули зі зброєю в руках, захищаючи Батьківщину та  3-х томів у 5-ти книгах  обласної  Книги Скорботи, на сторінки якої занесені імена 60800 мирних громадян, які стали жертвами окупації області німецько-фашистськими загарбниками в 1941-1945 роках.

      З метою виконання заходів, визначених законом України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр.»  обласною радою прийнята Програма з видання серії «Книга Пам’яті України. Переможці. Житомирська область»

     Видається історико-меморіальне видання з метою вшанування воїнів-фронтовиків Великої Вітчизняної  та Другої Світової воєн, збереження у пам’яті народу їх подвигу в ім’я свободи, незалежності Батьківщини, самовідданої  праці у повоєнні роки з відбудови зруйнованого фашистськими загарбниками народного господарства України.

     До першого тому серіалу «Переможці» Книги Пам’яті України увійшли короткі історико-публіцистичні коментарі, в яких  міститься інформація  про життя населення районів і міст у довоєнний період, участь жителів області у воєнних подіях 1939-1945рр.      У книзі також подаються:

  • Імена учасників бойових дій у Великій Вітчизняній 1941-1945рр. і Другій Світовій війні Андрушівського, Баранівського, Бердичівського, Брусилівського, Володарсько-Волинського  районів усього понад 10 тисяч персоналій;       
  • Уточнені       та додаткові  відомості про воїнів, увічнених у попередніх томах видання;
  • Імена військовослужбовців, які загинули  в роки Великої Вітчизняної війни та з різних причин не були внесені до «Книги Пам’ті України. Житомирська область»;
  • Імена мирних громадян, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни та з різних причин не були внесені до «Книги Скорботи України. Житомирська  область».

     У другому томі серіалу «Переможці» окрім коротких історико-публіцистичних коментарів вміщено також:

  • Імена учасників бойових дій у Великій Вітчизняній  1941-1945рр.     і Другій Світовій війні Ємільчинського, Житомирського, Коростенського, Коростишівського районів - усього понад 10,5 тисячі персоналій;
  • Уточнені та додаткові відомості про воїнів, увічнених у попередніх томах видання;      
  • Імена військовослужбовців, які загинули в роки  Великої Вітчизняної війни  та з різних причин не були внесені до «Книги Пам’яті України.Житомирська область»

      Третій  том серіалу «Переможці» містить в собі короткі історико- публіцистичні коментарі, а також:        

  • Імена учасників бойових дій у Великій Вітчизняній війні 1941-1945рр. і  Другій Світовій війні Лугинського, Любарського, Малинського,      Народицького,  Новоград-Волинського районів - усього  понад 10,4 тисячі персоналій;
  • Уточнені та додаткові відомості про воїнів, увічнених у попередніх томах видання;
  • Імена  військовослужбовців, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни та з різних причин не були внесені до «Книги Пам’яті України». Житомирська область.

      У четвертому томі серіалу «Переможці»   єдиного пошуково-видавничого проекту «Книга  Пам’яті  України» вміщено короткі історико-публіцистичні нариси, а також:

  • Імена учасників бойових дій у Великій Вітчизняній війні  1941-1945рр.і другій світовій війні Овруцького,Олевського, Попільнянського, Радомишльського районів-усього понад 12 тисяч персоналій;
  • Імена військовослужбовців, які загинули в роки Великої  Вітчизняної війни та з різних причин не були внесені до «Книги  Пам’яті  України»;
  • Уточнені та додаткові відомості про воїнів, увічнених у попередніх томах видання.

    П’ятий  том  серіалу  «Переможці» складається з:

  • Імен учасників бойових дій у Великій Вітчизняній війні 1941-1945рр. і

Другій  Світовій війні Романівського, Ружинського,    Червоноармійського, Черняхівського, Чуднівського районів  –  усього понад  15400 персоналій;

  • Імен військовослужбовців, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни та з різних причин не були внесені до «Книги Пам’яті України»;
  • Уточнених та додаткових відомостей  про воїнів, увічнених у попередніх томах видання.

     Увічнення пам’яті полеглих у Великій Вітчизняній війні і вшанування тих, хто ще живий - наш обов’язок перед нащадками.

     Тож збережемо і передамо прийдешнім поколінням пам’ять про подвиг героїчного покоління нашого народу, яке в жорстокій битві перемогло фашистських загарбників.

 

Матеріал підготувала та провела презентацію

бібліотекар читального залу

Марія Матвійчук

Переглядів: 530 | Додав: ovdiychuk16 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz