Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 28.03.2024, 16:40

Головна » 2015 » Квітень » 16 » «Ой ти, Весно, краснися, ой ти, Земле, веснися!»
20:57
«Ой ти, Весно, краснися, ой ти, Земле, веснися!»

«Ой ти, Весно, краснися, ой ти, Земле, веснися!»

Українці є тим унікальним народом, у генетичній основі якого сяє животворне Сонце прапредківських свят, народом, який рухається по глибинній Ріці культури, створеної на честь культу Ра (Сонця) впродовж мільйонів числобожих днів і віків цією неперевершено-творчою нацією. Українці, за легендами народжені в Сонці, саме йому дарували найбільше своїх пісенно-молитовних слав та з особливим духовним піднесенням зустрічали одне з найрадісніших свят сонячного циклу - Великдень — Великий День приходу Весни, пробудження Матері Землі, воскресіння замерзлої Води, Природи.

Саме таке прадавнє свято «Ой ти, Весно, краснися, ой ти, Земле, веснися!» відбулося 13 квітня в селі Чижівка біля річки Вершниця на лоні лісової природи. Організаторами захоплюючого святкування були працівники відділу культури районної державної адміністрації в співпраці з Чижівською сільською радою в особі сільського голови Ратушнюка А.В., завідуючих клубами Ляшук О.В., Кузьменко В.М. та іншими небайдужими до рідної національної культури людьми.

Весняне святкування від початку до завершальної квітки розбрунювалося на сонячній основі народних традиційних весняних обрядів, в першім акорді яких залунало: «Благослови Ладо, ой Мати Ладо, Весну закликати, Зиму проводжати», задзвеніла молитовна розмова з сонечком, закрутився струмочок весняних хороводів із закличними піснями-веснянками, піднялися у вишину небес поетичні запросини птахів, будіння Матері Землі, закликання Зеленого Шума з його парою Шумихою та багато іншого давнього-прадавнього і, водночас, сучасно-вражаючого у різнобічних світоглядних проявах.

Названі обрядові дійства з дитячою щирістю, молодечим запалом, художньою професійністю відтворили дитячі фольклорні та хореографічні колективи сіл: Піщів (керівник Людмила Татарчук), Пилиповичі (керівник Світлана Кочубей) та районного Будинку культури (керівник Валентина Шевелюк).

Святковими оплесками зустріли святкуючі з’яву дивовижно-прекрасної Весни (Лариса Демчук — лауреатка премії Лесі Українки, ведуча народних велелюдних свят), яскравого Бога весняного Сонця — Ярила (Олексій Коренчук), весняних Місяців, Веснянок та інших незабутньо-казкових міфологічних персонажів, а ще завзято підтримували переможний бій Ярила з Духом Мороку.

У весняному багатті, розпаленому непереможно-ярим Ярилом, дружною громадою спалили символічне опудало Зими, а разом із ним кровожерливих лиходіїв, війну, яку вони спородили.

При спалюванні опудала звучало заклинання:

Весняне Вогнило,

даруй Ярову силу

ворогів спопелити,

війну, зло спалити,

мир посіять в іскринках,

нездоланність в жаринках.

Весняне Вогнило,

хай прибуде Ярова сила

в твоє полум’я, в жар іскросяйний,

щоб у мить цю, в цей день надзвичайний

все проказане нами збулося,

все замислене нами вдалося!

Святкуючі, як діти, так і дорослі, охоче долучалися до традиційних народних весняних забав, зокрема: очищення вогнем, котіння крашанок, плетіння вербових віночків з пусканням їх на бистрі води гомінкої річечки, відгадування загадок, єднання закоханих пар на гойдалці та очищенні весняним повітряним духом.

Традиційні богатирські змагання на честь приходу Весни, які провів семиразовий чемпіон світу, майстер спорту, чотириразовий рекордсмен книги рекордів Гіннеса України, заслужений працівник спорту України - Олександр Дідовець - справили незабутнє враження, безмежну гордість, що в нашому краї є справжні козачки і козаки, а ще — вкотре підсилили думку про нездоланність української нації. Саме в богатирських змаганнях Настя Казанцева, Віктор Сарніцькій, Андрій Манжура, Володя Франт показали не лише майстер-клас, український характер, а й гармонійну цілеспрямовану силу фізичного і духовного, що є сонячним ядром Людини.

Для підтримки українських воїнів, які в ці весняні миті стоять на обороні священних українських рубежів, Весна поклала насінину свого даруночка у скриньку, приготовлену для мужніх захисників-оборонців.

Свято вигравало пісенним розмаїттям, яке дарували фольклорний колектив «Вербиченька» (керівник Микола Бакало), вокальний ансамбль «Намисто» (керівник Степан Іванцов), Леся Редька, Іванна Конончук, сміялося іскрометним українським гумором, озвученим юним Олегом Цехівським.

У найсокровеннішу святкову мить Весна звернулася до присутніх: «Сонячні люди! Навесні, перед початком польових робіт не забувайте привітатись, поговорити з Матінкою-Землею, поспівати для неї та пригостити її кашею з медом, маком, молоком, маслечком! Хай вона втішається, сили від нашої безмежної любові набирається!».

До традиційного пригощання медовою Яриловою кашею закликали всіх, хто вийшов весну зустрічати. Хвилини святкового єднання людей повнилися мелодіями магічних веснянок, а ще вітальними словами голови районної державної адміністрації Михнюка В.В. та заступника голови районної ради Рудницького Д.В.

Блакитним пролісковим квітом піднялися над верховіттям захоплюючих лісових краєвидів слова:

«Вельмишановні святкувальники-веснувальники!

В сяй-усмішках Землі проснулись квіти,

У руслі соку — гімн Життю звучить!

Вростає голос Живи в Древо Світу

Рай-громовицею: цвісти, кохати, жить!

Слава українському національному народному обрядовому святу Весни! Слава Україні!»

А у відповідь і люди, і дерева, і птахи, і душі пращурів, і небо відгукнулися гучно, урочисто: «Героям слава!».

Методист РМЦНТ

Ніна Петрук

Переглядів: 668 | Додав: DEN | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz