Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 09.05.2024, 09:22

Головна » 2015 » Квітень » 25 » Краєзнавча робота бібліотеки: витоки, напрями діяльності, пріоритети та перспективи розвитку
16:28
Краєзнавча робота бібліотеки: витоки, напрями діяльності, пріоритети та перспективи розвитку

Краєзнавча робота бібліотеки: витоки, напрями діяльності, пріоритети та перспективи розвитку

(семінар)

Краєзнавство – це галузь діяльності, спрямована на всебічне, комплексне вивчення певної території всередині країни. Об'єктами краєзнавства можуть бути природа, населення, економіка, екологія, історія, мистецтво, пам'ятки історії та культури краю тощо.

Останні роки стали періодом активного відродження бібліотечного краєзнавства, основною метою якого є підвищення ролі бібліотек як центрів відродження національної, духовної культури, відновлення історичної пам'яті народу, виховання патріотизму.

Саме це зумовило визнання краєзнавчої функції публічної бібліотеки як пріоритетної, дало новий поштовх для її розвитку.

Становище бібліотек на селі заслуговує на прискіпливу увагу, оскільки для сільських мешканців відвідування цих закладів є чи не єдиною можливістю задовольняти свої інформаційні та культурні потреби. Краєзнавча робота – одна із благодатних сфер діяльності публічних бібліотек, яка робить їх важливими центрами життя місцевої спільноти, дає можливість її членам найповніше розкривати та використовувати свої потенційні можливості.

Районна бібліотека для дорослих імені Лесі Українки приділяє дуже багато уваги краєзнавчій роботі, вона є методичним центром для сільських бібліотекарів району. Проведення тут краєзнавчих семінарів стали традиційними.

22 квітня 2015 року був проведений семінар з краєзнавчої роботи сільської бібліотеки «Краєзнавча робота бібліотеки: витоки, напрями діяльності, пріоритети та перспективи розвитку», на який були запрошені сільські бібліотекарі району.

Відкрила роботу семінару директор районної бібліотеки для дорослих Лариса Дмитрівна Ковалевська, яка розповіла про основні форми і методи цієї роботи, відмітила кращих бібліотекарів, які працюють в напрямку збору краєзнавчої інформації та популяризації краєзнавчих матеріалів. Директор наголосила про проведення масових заходів у травні до 70-річчя Перемоги та Року Європи в Україні.

А ще на черзі дня – індивідуальна підписка краєзнавчої періодики сільськими бібліотекарями на II півріччя 2015 року. Цьому питанню приділено чимало уваги, адже газети, що отримуватимуть сільські бібліотекарі, потрібні у веденні краєзнавчої картотеки, оформленні виставок, створенні папок-досьє та проведенні масових заходів краєзнавчої тематики.

На бібліотечний захід була запрошена Ліна Дмитрівна Наумець - член Національної спілки краєзнавців України, Гордість міста «Мистецько-просвітницька діяльність». Її історико-краєзнавчий виступ «Новоград-Волинщина у роки боротьби з фашизмом 1941-1945 р.р.» був дуже змістовним, цікавим, пізнавальним, і проходив у формі тісного діалогу із слухачами. Бібліотекарі дізнались багато нових краєзнавчих розвідок та отримали поради щодо подальшої своєї роботи в краєзнавстві.

Продовжила роботу семінару методист бібліотеки Ніна Нюкало. Вона ознайомила присутніх із законопроектом «Про добровільне об'єднання територіальних громад», розповіла про нову форму здачі звітності сільських бібліотек в режимі онлайн, про організацію та проведення краєзнавчих масових заходів в сільській бібліотеці та оформлення паспорту масового заходу.

Також перед бібліотекарями виступила Олена Бондар, бібліограф районної бібліотеки для дітей. В своєму виступі вона звернула увагу присутніх на форми і методи популяризації дитячої краєзнавчої літератури.

Бібліотекар ВКІО Галина Семенюк оголосила список сільських бібліотек, які повинні зробити перевірку книжкового фонду у 2015 році.

Впродовж усього часу роботи семінару бібліотекарі спілкувалися з колегами, обмінювалися досвідом роботи, обговорювали проблемні питання, знайомились з книжковими виставками, які оформлені у районній бібліотеці для дорослих до Дня Перемоги, до Року Європи в Україні, до Дня Чорнобильської трагедії, з виставкою, присвяченою героям АТО та ін.

По закінченню семінару було намічено основні напрямки подальшої роботи бібліотек району щодо краєзнавчої роботи.

Матеріал підготувала

 директор районної бібліотеки

для дорослих імені Лесі Українки

 Лариса Ковалевська

 

 

 

Переглядів: 410 | Додав: DEN | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz