Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 25.04.2024, 02:58

Головна » 2014 » Жовтень » 24 » Хранитель духовних скарбів України.
09:50
Хранитель духовних скарбів України.

Хранитель духовних скарбів України.

В усіх народів існує повір’я, що той, хто забув звичаї своїх батьків, карається людьми і Богом. І він блукає по світі, як блудний син, ніде не може знайти собі притулку. Але хто ми? Звідки? Які?

У час духовного відродження нашого народу все уважніше вдивляємося в його історію, все частіше звертаємося до нашого минулого. Кожна людина завжди з великою любов’ю і душевним трепетом згадує те місце, де вона народилася, де промайнуло її босоноге дитинство з дивосвітом-казкою, у затишній батьківській оселі. І для кожного з нас - це його рідна земля, це його рідна Україна.

22 жовтня в читальному залі районної бібліотеки для дорослих імені Лесі Українки відбулося народознавче літературно-мистецьке свято «Хранитель духовних скарбів України», присвячене 75-річчю від дня народження Василя Тимофійовича Скуратівського, відомого українського письменника, етнографа, нашого земляка. Всю свою творчість він присвятив вивченню та збереженню народних свят, традицій та фольклору. Василь Скуратівський, відродивши, подарував Україні Берегиню і тим самим повернув молодь до наших традицій.

На захід були запрошені бібліотекарі сіл Новоград-Волинського району та читачі бібліотеки.

Ведуча - головний бібліотекар Олена Дяченко - ознайомила присутніх з основними символами українського народу, історією створення та зображення етнічної Берегині та Берегині Василя Скуратівського, про вишитий рушник і бабусину скриню.

Методист Юлія Серб розповіла легенду про калину, і про те, яке значення надавав Василь Скуратівський цьому українському символу, все життя згадуючи кущ калини біля материної хати.

Бібліотекар юнацької кафедри Галина Осипчук ознайомила присутніх з біографією Василя Скуратівського та розповіла про його маленьку Батьківщину – хутір Великий Ліс Коростенського району.

Бібліограф Людмила Жинська розповіла слухачам про етнографічні, фольклорні, історико-краєзнавчі, літературознавчі, культурологічні дослідження Василя Скуратівського, про його численні народознавчі монографії і збірки.

Бібліотекар читального залу Олена Романчук провела бібліографічний огляд книжкової виставки «Дослідник духовних скарбів України». Вона ознайомила учасників свята з книгами Василя Скуратівського, які є у фонді бібліотеки: «Святвечір», «Дідух», «Місяцелік», «Берегиня», «Мамина молитва»; статтями з періодичний видань про видатного етнографа, зі збірками про свята і традиції українського народу.

Бібліотекар читального залу Альона Ющенко розповіла про історію створення ляльки-мотанки українським народом. Усі присутні дізналися багато нового про народні звичаї з виготовлення не тільки ляльки-мотанки, але і про інші не менш цікаві традиції нашого народу. З учасниками свята було проведено майстер-клас і вони власноруч виготовили ляльку-мотанку - Ангелочка.

У читальному залі бібліотеки була оформлена виставка «Минуле і сучасне у світі народознавства», яка викликала велику зацікавленість у присутніх на цьому заході.

Знати свій народ – це знати мамину пісню, що вчила добра і ласки, пам’ятати батьківську хату, знати бабусину розмальовану скриню, з трепетом брати в руки речі, які в ній є, і берегти як реліквію. Все своє життя Василь Скуратівський присвятив цій справі. Він на сьогодні є найактивнішим, найплодовитішим, а отже й найвизначнішим етнографом України.

 

 

 

 

 

 

Матеріал підготувала

головний бібліотекар Олена Дяченко

Переглядів: 625 | Додав: Tamplier13 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz