Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Жовтень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 23.04.2024, 10:47

Головна » 2015 » Жовтень » 19 » Героїв стежина – від батька до сина
11:18
Героїв стежина – від батька до сина

«Героїв стежина – від батька до сина»

Горнусь до тебе, Україно.

Як син до матері горнусь

За тебе, рідна і єдина

Щодня я Богові молюсь.

Молюсь за тебе, Україно,

І свої сили віддаю,

Щоб відродити із руїни

Наш дух і славу бойову.

Очистимо усі джерела,

Дніпро-Славутич оживе,

І заспіваєм: „Ще не вмерла

Україна наша і не вмре”.

 

14 жовтня в нашій історії – це, насамперед, християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, яку українські воїни з давніх часів мали за свою покровительку, а також День українського козацтва та День захисника України.

В цей день ми вітаємо і сивочолих ветеранів, і молодих людей, які в недалекому минулому відслужили військову службу, і тих, хто нині носить погони, і школярів, і зовсім ще маленьких хлопчиків. Мужнім й надійним захисникам України була присвячена патріотична година «Героїв стежина – від батька до сина» у районній бібліотеці для дорослих імені Лесі Українки.

На цей захід були запрошені учні Новоград-Волинської ЗОШ № 5 та читачі бібліотеки. Відкрила патріотичну годину директор бібліотеки Ковалевська Л.Д. Вона поздоровила усіх зі святами, подякувала за участь у Всеукраїнській акції «Бібліотека українського воїна». Директор наголосила, що загальний меседж відзначення Дня захисника України у 2015 році - «СИЛА НЕСКОРЕНИХ» і що дівчата виготовляють «Браслети нескорених» («Оберіг захисника») і дарують хлопцям як потенційним захисникам України.

Ведучою та організатором заходу була головний бібліотекар Олена Дяченко. Вона розповіла славну бойову історію українського війська ще з запорозьких  козаків.

 

В ці дні виповнилося б 160-річчя від дня народження українського історика, етнографа, археолога, фольклориста, письменника, лексикографа «козацького батька» Дмитра Івановича Яворницького. Бібліотекар кафедри юнацтва Галина Осипчук розповіла присутнім про його життя та творчість, провела перегляд літератури біля книжкової виставки присвяченої  Яворницькому Д.І., який протягом життя написав близько 150 праць. Найголовнішими з них є «Історія запоріжських козаків», «Вольності запоріжських козаків», «До історії степової України», «Із української старовини», «Запоріжжя» та інші. Зацікавило присутніх те, що Яворницький зображений на картині Іллі Репіна «Козаки пишуть лист турецькому султану» писарем – у центрі картини.

Олена Дяченко розповіла і про Українських Січових Стрільців, УПА, про ветеранів Другої Світової Війни і Афганістану.

23 роки Україна не знала війни. Наш народ пишався тим, що у буремні 90-ті, Україні вдалося зберегти мир. Але війна не обійшла нашу державу тепер. Ще недавно ми з вами не знали дуже багатьох слів пов’язаних з війною, тепер же майже кожну родину так чи інакше опалило полум’я військових дій. Ще недавно ми не особливо звертали увагу на слова «слава Україні – Героям слава», а тепер ці слова набули нового змісту.

Наразі вже точно зрозуміло кому ці слова адресовані, і ні в кого немає сумнівів, що ці герої – хлопці, що зі зброєю в руках захищають крихкий східний кордон України, лікарі, які в мирний час повертають поранених в АТО з «того» світу, волонтери, на плечах яких тримається наша армія.

Активними учасниками патріотичної години були і запрошені учні. Вони читали вірші, в яких відображали героїчні події захисту нашої держави в різні епохи та від різних ворогів.

В читальному залі бібліотеки оформлена книжкова виставка  «Героїв стежина – від батька до сина». На ній представлені книги та статті з періодичних видань з даної тематики.

Ми з вами живемо в Україні, тому повинні знати і шанувати свою історію, традиції та культуру. І в цей нелегкий час, коли точаться бої на сході України, ми маємо бути справжніми патріотами, відстоювати єдність, суверенітет і незалежність України. Тож бажаю нам всім миру, спокою та світлого майбутнього!

 

Матеріал підготувала

директор районної

бібліотеки імені Лесі Українки

Лариса Ковалевська

Переглядів: 510 | Додав: ovdiychuk16 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz