Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 09:24

Головна » 2014 » Лютий » 25 » Геній, якому судилася вічність
00:05
Геній, якому судилася вічність

 Геній, якому судилася вічність

 до 200 – річчя великого українського поета, письменника, художника Тараса Шевченка

 

В Новоград-Волинській районній бібліотеці імені Лесі Українки оформлена розгорнута  книжково-ілюстративна виставка «Геній, якому судилася вічність», яка присвячена видатному українському поету, письменнику, художнику Тарасу Григоровичу Шевченку.

Виставка має 5 розділів:

  Сторінки життя Великого Кобзаря

  Шевченкові слова «Квіти у серцях, як заповіти»

 Тарас Шевченко – художник

  Шевченкові музи

  Поліський Варнак: поет і Житомирщина.

 

Сторінки життя Великого Кобзаря

Уже для багатьох поколінь українців – і не тільки українців – Шевченко означає так багато, що сама собою створилась ілюзія, ніби ми все про нього знаємо, все в ньому розуміємо, і він завжди з нами, в нас. Та це лише ілюзія. Шевченко як явище велике й вічне – невичерпний і нескінченний. Волею історії він ототожений з Україною і разом з її буттям продовжується нею. Він росте й розвивається в часі, в історії, і нам ще йти і йти до його осягнення. Ми на вічнім шляху до Шевченка...

Тараса Шевченка розуміємо настільки, наскільки розуміємо себе – свій час і Україну в ньому. Але, щоб краще зрозуміти його як нашого сучасника, вам неодмінно треба прочитати книгу:

 Вічний як народ: сторінки до біографії Т.Г. Шевченка: навч посібник/ автори-упорядники О.І. Руденко, Н. Б. Петренко. – К.: Либідь, 1998. -  272с. В ній сторінки життя та творчості Кобзаря, хрестоматійно відомі теми доповнюють і поглиблюють раніше не публіковані документи, спогади сучасників Т. Г. Шевченка, а також репродукції з його картин, офортів, автографи тощо.

 Доля: книга про Тараса Шевченка в образах і фактах/ Авт.-уоряд. тексту В. О. Шевчук.  – К. : Дніпро, 1993. – 779с. , в якій розказано про його високе життя, про людей з якими він приятелював та застрічався, і про світ, який його оточував, про міста та села де він бував і жив. Книга, також,  цікава та цінна саме тим, що в ній вміщені автографи віршів, зиписи зроблені рукою письменника, сторінки з метричної книги села Кирилівки. Книга вражає різноманіттям фотографій про життя Т.Г. Шевченка та малюнків зроблених самим поетом.

 

Шевченкові слова «Квіти у серцях, як заповіти»

В розділі представлено зібрання творів

 Шевченко Т.Г. Повне зібрання творів: У 12 т. / гол ред.  М.Г. Жулинський. – К. : Наукова думка, 2001. Книги містять всю, відому сьогодні, літературну спадщину письменника. До видання входять також творчі заготовки та підготовчі матеріали до нездійснених літературних і мистецьких творів Шевченка: плани, етюди, ескізи, начерки...

Серед різноманіття книг, представлених в даному розділі, треба звернути  увагу на досить цінне видання

 Шевченко Т.Г. Більша книжка: автографи поезій 1847-1860рр./ Т.Г. Шевченко. – К.: Видавництво академії наук української РСР, 1963. – 328с. Цей рукописний збірник Т. Г. Шевченко почав складати у лютому 1858р. в Нижньому Новгороді, повертаючись із заслання і чекаючи дозволу на в’їзд до столиці.  Останній запис зроблено 5 грудня 1860р.

Раніше написані твори (1847-1850 рр.) Тарас Григорович не просто переписував, а редагував, деякі грунтовно переробив. Це надає збірникові особливої цінності.

В оригіналі, що зберігається в рукописному відділі Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка, збірник відкривається сторінкою, на якій рукою Шевченка старанно виведено: «Поезія Тараса Шевченка», а нижче – «1847 г.». В фонді бібліотеки є це цінне факсимільне видання автографів Шевченка, його поезій, написаних в останні роки життя.

Також  є унікальне, перше видання Кобзаря Тараса Шевченка 1840 року, видане в типографії Е. Фішера. Звичайно, що це  також факсимільне видання, але це не робить його менш цінним.

Перша книжечка Шевченка – «Кобзар» – вийшла  в світ майже в день других роковин його викупу з кріпацтва. Це була чи не найсвітліша, найрадісніша доба життя поета, ті «незабвенные золотые дни», дні навчання в Академії мистецтв, про які він згодом не раз згадуватиме в щоденнику, яким присвятить автобіографічну повість «Художник».

Про історію видання першого «Кобзаря» згадок самого Шевченка не лишилось. Протягом тривалого часу чи не єдиним джерелом відомостей про це були спогади П. Мартоса, коштом якого видано книгу. Із спогадів Мартоса виходить, ніби своєю появою в світ «Кобзар» завдячує йому. Проте ця версія викликає чимало сумнівів. Насамперед роль Гребінки у виданні «Кобзаря» навряд чи обмежувалася тільки допомогою в прочитанні нерозбірливих рукописів Шевченка. Є підстави припускати, що ініціатива видання «Кобзаря» належить перед усім Гребінці. Саме він подавав рукопис «Кобзаря» до цензурного комітету. Прочитавши цю книгу, ви дізнаєтесь набагато більше інформації про «Кобзар» Т. Г. Шевченка.

 

Тарас Шевченко – художник

Всім давно відомо, що Т. Г. Шевченко не тільки геніальний письменник, а й талановитий художник. Малярська та графічна спадщина Тараса Шевченка – одне з найдорогоцінніших культурних надбань українського народу. Будучи сином свого народу, Шевченко вже з перших самостійних років художника прагнув у мистецьких творах відобразити історичне минуле народу. Перебуваючи на Україні, Шевченко зарисовує куточки рідної природи, записує народні, прислівя.

У цьому розділі представлена книга

Тарас Шевченко – художник: дослідження, розвідки, публікації. – Т. 1./ ред. Г. І. Вишневський. – К.: Мистецтво, 1963. – 149с.  В книзі розповідається про життя Тараса Шевченка, та про його талант художника. Також тут вміщено репродукції картин Тараса Шевченка.

Наступна книга, на яку слід звернути увагу,  це –

Владич Л. Живописна Україна Тараса Шевченка / Л. Владич. – К.: Мистецтво, 1963. – 126с. Шевченко створив «Живописну Україну», коли ще був учнем Академії худржеств. «Живописна Україна» була задумана Шевченком як художнє періодичне видання. Вона мала виходити окремими випусками, по три естампи в кожному, чотири рази на рік. Це видання – це щось значно більше, ніж звичайна розповідь очевидця. Це правдива, схвильована розповідь художника-патріота. Проте Шевченкові не вдалося повністю здійснити свій задум.  Він спромігся видати лише два випуски «Живописної України», які вийшли наприкінці 1844 року.

У своєму художньому розвитку Шевченко пройшов досить складний шлях. Правдиво, з демократичних і реалістичних позицій відображаючи явища життя, Шевченко творив народне, національне мистецтво, виступив як зачинатель нового прогресивного мистецтва.

Також в розділі представлена книга

 Музей Т. Г. Шевченка Державний музей Т. Г. Шевченка: Альбом / авт.-упоряд.: Л. І. Внучкова, Г. П. Паламарчук, О. І. Паляничко. – К.: Мистецтво, 1989. – 168с. :іл. – Рез. рос. та англ. мовами.    Державний музей Т. Г. Шевченка – один із памятників великому українському поетові, художникові та митцю. В альбомі репродуктовано образотворчу Шевченкіану з колекції музею, створену самим кобзарем, а також живописні полотна, графічні твори його сучасників та послідовників – російських та українських митців дореволюційного часу. Розрахований на широкі кола шанувальників.

В фонді бібліотеки є раритетне видання  в 4-х томах «Тарас Шевченко: Мистецька спадщина».  Це видання 1963 року. В ньому зібрані малюнки поета, систематизовані  за його  творчими етапами життя.

  

Шевченкові музи

Історія зберегла імена жінок, які полонили серце Тараса. Назавжди  почуття поета лишали слід у поезії.

Для Тараса Шевченка ідеалом, його музою була українська проста дівчина: молода, середнього зросту, білолиця, кароока, чорноброва, з пишними червоними устами, з густою темною косою і з гнучким станом, та ще й така палка і кмітлива, щоб, як він казав, «під нею земля горіла на три сажені».

Досить цікавий матеріал розміщено в книзі

 Ковтун Ю. І. Тарасові музи / Ю. І. Ковтун. – К.: Україна, 2003. – 207с. : іл. – Бібліогр. : с. 204-205. У науково-популярній книзі розповідається про жіноцтво, яке оточувало Тараса Шевченка, про його сердечні почуття, його музи, що надихали великого поета й художника на створення геніальних поезій, невмирущих полотен, про музу всього його життя, якою була для нього Україна. В додатку вміщено листи Т. Г. Шевченка до коханих жінок: Ганни Закревської, Варвари Рєпіної, Катерини Піунової, Марії Максимович.

Ще одна книга, присвячена одній із найбільш складних, відповідальних і делікатних тем Шевченкіани «Жінки і кохання в житті Тараса Шевченка» - це книга –

Зоре моя вечірняя... Т. Г. Шевченко й одвічна жіноча таїна / Упорядник Оваденко В. А. Переднє слово академіка НАН України М. Г. Жулинського. – К. : Слов’янський град, 2002, 136с. представлена в даному розділі виставки.

Також на виставці представлені статті з періодичних видань: журналу «Чумацький шлях» та газети «Голос України», де ви можете більш детально ознайомитись з коханням Тараса Шевченка да кріпачки Ликери Полусмак.

 

Поліський Варнак: поет і Житомирщина

Відомо, що перебування Т. Г. Шевченка на Волині, до складу якої входила територія нинішньої Житомирської області, було зумовлене його участю в роботі Тимчасової комісії по розбору стародавніх актів, а потім і в Археографічній комісії по вивченню пам’яток старовини. В деяких творах поет описує наш край, вживає справжні назви міст і рік. В повісті «Варнак», наприклад, Т. Г. Шевченко описує нашу мальовничу природу, згадуючи річку Случ.

Більш детально про перебування Шевченка на Житомирщині можна дізнатись з книги, яка представлена на виставці:

 Т. Г. Шевченко і Житомирщина: по матеріалах обласної літературно-краєзнавчої конференції / Жит. обл. організація тов. охорони пам’яток історії та культури. – Житомир: Ред.-видав. відділ облполіграфвидаву, 1990. – 21с.   

Але найбільш цікавий та повний матеріал про перебування Шевченка саме в Новоград-Волинському, зібраний в таматичній папці «Поліський Варнак: Т. Г. Шевченко і Новоград-Волинський», де зібрані свідчення про перебування Шевченка на Волині, вирізки з періодичних видань, та уривки з поеми «Варнак» де письменник описує красу Звягельського краю.

 

Шевченкова поезія – святиня і скарб українського народу. І нині, в нову епоху, в новий історичний час шевченкове слово запалює мільйони, надихає тих, хто бореться за соціальне і національне визволення.

Вшановуючи нині Т. Г. Шевченка, ми говоримо і про актуальність його творів. Адже поява Шевченка в літературі ознаменувала нове явище в духовному розвитку людства, загострила проблему боротьби і її гідність і велич, піднесла віру в можливість такої боротьби і її позитивні результати. Т. Г. Шевченко утвердив український народ, його мову і культуру. І ми не повинні цього забувати.

 

Завітайте до районної бібліотеки імені Лесі Українки.

Наші двері радісно відкриті для усіх з 9 до 18 годин, вихідний день – неділя.

 

Олена Романчук,

бібліотекар районної бібліотеки

ім. Лесі Українки

      

Переглядів: 622 | Додав: Tamplier13 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz