Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 19.04.2024, 07:30

Головна » 2014 » Жовтень » 15 » Біля витоків козацької слави
16:42
Біля витоків козацької слави

Біля витоків козацької слави

    

14 жовтня, в день Покрови Пресвятої Богородиці, в Україні відзначається національне свято - День Українського козацтва. Козацтву належить особливе місце в історії нашої держави та в історичній пам’яті української нації. Саме козацтво було тією силою, яка активно впливала на історію України XVII – XVIII ст., розвивала національну ідею, захищала політичні, економічні та культурні досягнення українського народу, сприяла його духовному розвитку.

Історія українського козацтва цікавить сучасних дітей та підлітків. Для того, щоб якнайповніше ознайомити читачів з цією темою, в районній бібліотеці для дітей оформлено книжково-ілюстративну виставку «Біля витоків козацької слави», на якій представлено книги про виникнення такого історичного феномену як козацтво, про видатних діячів козацької доби, про звичаї та побут козаків, краєзнавча й художня література, збірки прислів’їв і приказок про козаків та козацьких дум і пісень. Завідуюча бібліотекою Данюк О.Б. звернула увагу дітей на книгу «Таємниці бойових мистецтв України» Т. Каляндрука, яка особливо зацікавила хлопців. На виставці також є книги, які знайомлять зі святом Покрови, адже для козаків це було найбільшим святом. Козаки настільки вірили в силу Покрови Пресвятої Богородиці і настільки щиро й урочисто відзначали свято Покрови, що упродовж століть в Українi воно набуло ще й козацького змісту і отримало другу назву - Козацька Покрова.

Під час історичної години «По козацьких місцях Житомирщини», яку провела бібліотекар Артеменко В.М., юні читачі бібліотеки дізналися про те, що чимало вихідців з Житомирщини були знаними козацькими ватажками, про збройні козацькі повстання, які відбувалися на території нашої області, про Звягельський полк під командуванням Івана Тиші – місцевого ремісника, який проявив неабияку мужність в роки Визвольної війни Богдана Хмельницького.

Для всіх народів світу козацтво стало найбільшим символом волелюбства, незламності національного духу українців. Маємо надію, що козацько-лицарські традиції, ідеї та цінності, до яких долучилися діти, стануть тією могутньою силою, яка об’єднає весь український народ!

 

    

 

Матеріал підготувала

бібліограф районної бібліотеки для дітей                                        

   Бондар О.Б.

 

 

Переглядів: 499 | Додав: Tamplier13 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz