Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 19.04.2024, 11:31

Головна » 2013 » Лютий » 14 » ЗОНАЛЬНИЙ ОГЛЯД КОЛЕКТИВІВ ХУДОЖНЬОЇ САМОДІЯЛЬНОСТІ У ДІДОВИЧАХ ТА ЯРУНІ
22:04
ЗОНАЛЬНИЙ ОГЛЯД КОЛЕКТИВІВ ХУДОЖНЬОЇ САМОДІЯЛЬНОСТІ У ДІДОВИЧАХ ТА ЯРУНІ

10 лютого Будинок культури с.Дідовичі широко відкрив двері для аматорів народної творчості із сусідніх сіл. Після капітального ремонту заклад культури помітно ожив, помолодів, наповнився новим творчим життям. В залі для глядачів було світло і затишно, та, на жаль, холодно. Тут відбулось не просто свято, а справжнє поєднання, сплетіння народних промислів з піснею, музикою, художнім словом.
На зональний огляд прибули самодіяльні колективи із сіл Косенів, Калинівка, Повчине, Крайня Деражня, Піщів, Жеребилівка, Дублинки, Середня Деражня, Велика Деражня, Дідовичі, Борисівка, Суховоля, які старались представити майстерність свого села якнайкраще. Уважно вслухалися і аналізували кожен виступ члени журі: заступник голови районної державної адміністрації Н.В.Даниленко, начальник відділу культури С.В.Найдюк, заслужений працівник культури України В.А.Сидорчук та працівники районного методичного центру народної творчості. 



Святкова культурно-мистецька програма розпочалась виступами колективів із сіл Суховоля (керівник Г.Г.Щербаков) і Калинівка (керівник В.Д.Мельничук), які об`єднали свої зусилля і представили досить різноманітні номери. Крім відомої Д. Редьки, яка є постійним учасником різноманітних масових заходів, до участі в огляді долучилися нові юні таланти, що свідчить про роботу працівників клубних закладів – залучення молоді села до участі у культурно-масових заходах.
Високу виконавську майстерність продемонстрував народний аматорський колектив с.Повчине «Калинові зорі» (керівник В.Сидорчук). Це найперший колектив в районі, який отримав почесне звання «Народний аматорський», брав участь у багатьох мистецьких заходах та у творчому звіті Житомирщини в Палаці «Україна». Колектив виступив з новою програмою.
З великим успіхом виступили хорові колективи із сіл Дідовичі (керівник П.Нестеров) та Борисівка (керівник В.Медецький). Переповнений зал дружньо аплодував своїм землякам. Душею колективів є сільський голова Т.В.Мосійчук. На території сільської ради постійно діє аж два творчих колективи. Всі концерти, навіть репетиції відвідує В.Д.Гальчук, яка підтримує колективи не лише морально, а і матеріально. Завдяки Валентині Дмитрівні колективи мають нові костюми.
Любов до мистецтва, відтворення світлих сторінок минулого наших предків при допомозі мелодій, обрядів, об`єднують всіх учасників колективів сіл Піщів, Дублинки і Жеребилівка. Вони привезли свої декорації і показали сценку сільського життя «Біля криниці» (керівник Л.Татарчук). Цей колектив в своєму репертуарі має ряд фольклорних сценок, вони вміють професійно обігрувати українські народні пісні. Відома в районі і області В.Случак на високому художньому рівні прочитала поему Т.Г.Шевченка «Тетарівна».
Веселі гумористичні сценки і чудові українські пісні подарували учасники художньої самодіяльності сіл Косенів, Середня Деражня і Крайня Деражня. Членам журі, крім вокальної групи, сподобались молоді виконавці. Задушевно і щиро прозвучала пісня у виконанні Т.О.Стадник «Ой, там на тім вигоні».
Яскравими були виступи Дмитра Заїки, Петра Франчука, Іванни Пасічник, Аліни Хруницької, Миколи Кушніра, Юлії Медецької, Ані Бондарук, Маши Голюк, Альони Нюкало та Наталії Романюк.

Продовжуючи перегляд та прослуховування колективів художньої самодіяльності району, цього ж дня члени журі завітали до районного Будинку культури, де їх з нетерпінням чекали директор районного Будинку культури Ю.П.Сидорочук та аматори навколишніх сіл. У залі зібралися глядачі, небайдужі до народних традицій, пісень, танців.
По-особливому святково оформлена сцена художнім керівником В.А.Шевелюк ще більше додавала аматорам святкового настрою. Вразила і виставка народних умільців. Творчі роботи – вишиванки, рушники, серветки Ярунської майстрині вишивальниці Оксани Карплюк радували своїм розмаїттям кольорів та форм.
Вітанням учасників гуртка художнього слова та врученням короваю розпочали свій виступ ярунці. З великим задоволенням глядачі сприйняли найменших учасників цього зонального огляду – танцювальний колектив «Зорецвіт» (керівник Володимир Алексеєнко). Затамувавши подих, слухали дзвінкі переливи голосів підростаючих вокалістів Софії Цибульської, Наталії Михальчук, сестричок Анастасії та Вікторії Коренчук, тріо у складі Анастасії Карплюк, Ані Семенюк та Ксенії Тарасюк. Цікавими видалися номери юних гумористів Влада Сидорчука та Ніни Конончук. Відмічено високий рівень майстерності учасниці районних та обласних конкурсів Катерини Коренчук.
Хочеться відмітити Колодянський Будинок культури (директор Лобащук Р.Н), в якому нещодавно створився жіночий вокальний колектив. З естетичної точки зору колектив на сцені виглядав просто бездоганно. Учасники подбали про головні убори, виготовивши їх власноруч, продумали вихід на сцену та сценічну атрибутику. Цікаво, неординарно виступили учасники із сіл В.Горбаша та Кожушки. Злагоджено прозвучали сімейні дуети у складі Вадима та Ольги Сологуб, Руслани та Марії Федорчук. З усього видно – у цих селах велика робота приділяється саме роботі з молоддю.
Не відставали і представники Жолобненської сільської ради. Відмічено співзвучність учасників вокального колективу із Коритищ, злагодженість протягом багаторічної творчої праці, адже виступають на оглядах та концертах уже не одне десятиліття. Цей колектив підкупає своєю артистичністю, завзяттям, а постійний і єдиний чоловік, учасник жіночого колективу, Покотілов Михайло був просто не перевершений у сценці «Пісенька закоханих».
Вдячні глядачі не стомлювалися аплодувати і аматорам із Малої Горбаші (завідуюча Романюк В.П.). У поточному році проводився капітальний ремонт приміщення клубної установи, але, не зважаючи на незручності, репетиції колективу не припинялися, про що свідчить висока виконавська майстерність виконаних творів. Художнім читанням була представлена самодіяльность клубу села Малий Молодьків (завідуюча Постайчук Г.Б.) Цікаву, різнопланову програму підготували тернівчани. Відчутно, що завідуюча клубом Кришталь Н.О. провела немало репетицій, готуючись до творчого звіту свого села.
Зачаровано слухали присутні у залі сімейний дует Надії та Мирослави Перевертнюк.
Різножанрово був представлений Гірківський Будинок культури (директор Осіпчук Л.Ф). Художнім керівником Ларисою Гаєвською проводиться велика робота над записом, збереженням та відтворенням народних обрядів та традицій. Записані старовинні пісні та танцювальні рухи були відображені на сцені молодіжною підготовчою групою фольклорного колективу «Берегиня».
Малу Цвілю представляв ансамбль «Черемшина» (художній керівник Маліш М.М.).

Сподіваємось, що згодом в районі з`являться духові оркестри, більше танцювальних колективів, виросте їх професійність, стане більше дитячих колективів. Діти – це народні самоцвіти, які є гарною базою для майбутнього. Якщо заспівають діти, то заспіває вся Україна. Загалом, огляд показав, що народна творчість розвивається і збагачується новими талантами!
Підводячи підсумки, члени журі надали необхідні рекомендації працівникам клубних установ для подальшого використання в роботі та подякували аматорам за подарований гарний настрій.

Огляд колективів художньої самодіяльності триває.









































































Матеріал підготували
завідуюча РМЦНТ
Мирослава Повторейко
та методист РМЦНТ
Наталія Мединцева
Переглядів: 1357 | Додав: Max7 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz