Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Липень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 19.04.2024, 03:15

Головна » 2015 » Липень » 3 » Районний зональний семінар фольклорних колективів в селі Немильня
17:45
Районний зональний семінар фольклорних колективів в селі Немильня

Районний зональний семінар фольклорних колективів

в селі Немильня

В купальському вогні Прапращі око

І прабабуньок юні голоси.

Молюся світу на чотири боки

За кожен корінь, крапельку роси,

І за свою земну любов високу.

Вербове колесо горить на бистрині,

В віночках-острівцях — дівочі мрії,

Додолі свічі, і палкі надії

на Того, Хто гортає ночі й дні.

Пітьма і Світло знов стають на прю:

У полум`ї — химер кошлаті гриви.

Невже квіт щастя так і не знайду?..

А стародуб рече речитативом:

«Лиш той, хто впустить в серце Дух Вогню,

Дістати зможе квітку чарівну,

І буде він і рід його — щасливим».

                         (З вірша «Купальська слава» Н. Талько-Петрук).

 

 

25 червня, в найпотужнішій Семиярій енергії зеніту Сонця (дні літнього Сонцестояння), в селі Немильня відбувся районний зональний семінар з керівниками фольклорних колективів району. До запрошених гостей долучилися і жителі села Немильня, аби наснажити свої душі магією купальських мелодій, єднанням із найулюбленішим народним святом всіх справжніх українців від передвіку й донині.

Присутні з цікавістю роздивлялися виставку раритетних побутових речей Немильнянців, слухали розповідь завідуючого клубом села Немильня Рашина Федора Миколайовича про творчий рух славнозвісного народного фольклорно-етнографічного колективу «Колиска», зокрема, про участь у телевізійній передачі «Сонячні кларнети», етнографічних музеях (м. Київ), обласних, районних народних святах, фольклорних фестивалях, про ті далекі часи, коли колектив налічував 59 співаків і співачок!..

Потому всі розмістилися біля клубу, під духмяними липами, полинувши в заворожуючі переливи купальських, народних пісень у виконанні неперевершених співунь Немильнянок, яких, наразі, в кількісному складі хоча й поменшало, але у славних набутках — збільшилось!

Незабутнє враження на присутніх справив показ відтвореного рідкісного весільного обряду «Накривання хусткою плечей молодої», який існував лише у Немильні.

Сільський голова Юрій Процюк щиро дякував учасницям колективу, які під орудою талановитого керівника Федора Рашина самовіддано, безкорисливо, впродовж багатьох десятків років творять духовний подвиг — бережуть скарби своїх предків, є гордістю Звягельського краю, України.

Свої захоплення показовим виступом колективу висловили художні керівники клубних закладів: Валентина Шавловська (будинок культури с.Кикова), Валентина Шевелюк (районний будинок культури с.Ярунь), Світлана Кочубей (будинок культури с.Пилиповичі), Олена Ляшук (клуб с.Вербівка).

Методист РМЦНТ Ніна Петрук говорила про унікальність українського народу, який стоїть на своїй землі понад мільйони років і створив такий дивовижно-духовний світ національної культури, що навіть у вцілілих порошинках простежується генетична самість потужної цивілізації, а ще, закликала чинити спротив загрозі розчинення в сучасному «цивілізованому» котлі народностей, прочитавши цитату з Велесової книги: «Тримайтесь, браття наші, плем’я за плем’я, рід за рід, і бийтеся за себе на землі нашій, яка належить нам і ніколи іншим, се ж бо ми є русичі, Славці богів наших. Співи наші і танці, ігрища і видовища на славу їх».

Навчальний семінар продовжився спільними співами людей, закоханих у свою сонячну, національну культуру, переріс у незабутнє обрядове дійство.

 

 

Методист РМЦНТ

Н.В. Петрук

 

Переглядів: 395 | Додав: DEN | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz