Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 26.04.2024, 00:39

Головна » 2014 » Жовтень » 23 » ПІСЕННА МОЛИТВА ЗА МИР В УКРАЇНІ
11:44
ПІСЕННА МОЛИТВА ЗА МИР В УКРАЇНІ

               ПІСЕННА МОЛИТВА ЗА МИР В УКРАЇНІ

17-го та 18-го жовтня в прикрашених українською символікою, національними вишивками, осінніми квітами світлицях клубних закладів сіл Івашківки та Суслів, біля святкового родинного вогнища, запаленого від осяйної свічі Матері Покрови — одвічної Берегині нашого народу, покровительки воїнів, зібралася численна громада небайдужих патріотів, учнів, аби пісенною молитвою і матеріальною підмогою допомогти воїнам української армії, добровольчим батальйонам, які самовіддано, героїчно борються за державну і територіальну цілісність неньки України.

Організаторами благодійного заходу «Пісенна молитва за мир в Україні» стали: Суслівська сільська рада, відділ культури РДА, клубні та бібліотечні працівники сіл Івашківки, Суслів, а ще, славний фольклорний колектив «Білі голубки», старші учасниці якого пережили воєнні лихоліття і саме тому мудро вимріяли собі імення, яке символізує мир, гармонію — тобто, щасливу основу земного життя.

Те, що миролюбна Україна в 21 столітті підійде до смертоносної межі, осмислити важко, але реалії життя вже стали жорстокою дійсністю, а перші українські вірші 2014 року вже написані кров’ю кращих українських синів.

Ведучі запросили всіх присутніх долучитися до молитви, аби вона в духовно-множинному гурті зросла високою-превисокою та дісталася до найвищого неба:

Діво Пресвятая -

Матір матерів,

пригорни до серця

всіх своїх синів.

Освіти їх душі

світлом золотим,

виповни любов'ю

неспокійний дім,

научи, як землю

вберегти від зла,

розумом,діянням

і крилом тепла.

Зоря-зоряниця,

сонце доброти,

землю України

щастям освіти!

 

У своєму виступі сільський голова Ігор Савелійович Голуб розповів, що 12 односельців, наразі, захищають цілісність України. Подякував сільській громаді за згуртованість, за те, що в Івашківці, та Суслах люди вкотре відгукнулися, вкидали в скриньки для потреб української армії можливу грошову допомогу, дружно приносили, привозили продукти харчування, теплі речі. Повідомив, що збір допомоги триватиме ще декілька днів, а після того все зібране буде відправлено волонтерами Новоград-Волинським бійцям за конкретною адресою.

На фоні пісні «Плине кача по Тисині» ведучі запросили всіх присутніх запалити свічі пам’яті:

Хай вогник наших свіч світить героям які полягли в боях за найдорожчу святість — неньку Україну і які мандрують в райські світи… Бо полеглих за землю свою золота Жар-Птиця — Мати Слава несе прямо до Раю…

 

О, Господи, почуй мої благання,

Мою молитву, мій скорботний спів

За всіх, чия ця битва вже остання:

Батьків, братів, коханих і синів.

 

У пам'ять закарбовує Вкраїна

Обличчя їхні, їхні імена.

По всі віки найвища і нетлінна

Життям і кров’ю сплачена ціна.

 

Увесь народ прощається із ними.

Їх усмішки світлини бережуть.

З’єднай нас, Боже, дотиком незримим

Крізь вічну, крізь останню цю межу.

 

Хай їхня жертва буде бездоганна

На вічних непомильних терезах.

Хай ця земля, для нас Обітована,

Воскресне, знов омита у сльозах…

Мудрими авторськими роздумами про мир і війну ділилася з односельцями Грінченко Любов Костянтинівна.

Хвилюючими були спогади Миколи Степановича Жуковського про героїв загиблих у цій страшній війні, родичі яких проживають в селі Сусли.

Робити все можливе і неможливе для перемоги, миру, боротися за достойне життя закликав депутат Суслівської сільської ради, полковник Геннадій Дмитрович Данюк.

Відчувалося, що серця людей переповнені болем пережитих багатомісячних бойових, трагічних подій прагнуть щирого родинного спілкування, а ще, полинути у духовний пісенний світ, який наснажує і зцілює, який дарує віру у мирне щасливе завтра.

Присутні з емоційним піднесенням сприймали виступи народного фольклорного колективу «Білі голубки» та молодшої групи «Голуб’ята», юних обдарувань Олександра Павлюка, Олени Чайковської, Вікторії Савицької, талановитої гості — методиста РМЦНТ з Новограда Волинського Іванни Конончук та інших, які впродовж всього заходу пісенно, поетично молилися за мир, за перемогу, за нашу єдину, рідну, неподільну, соборну Україну!

Учні з Івашківської школи оформили виставку малюнків на тему миру, а учні Суслівської школи — Олена Чайковська, Вікторія Тетірко, Петро Кубашевич, Володимир Вовченко, Дмитро Левицький створили обереги для воїнів АТО.       

Завідуюча клубом, заслужений працівник культури України Антоніна Щирська звернулася до односельців, гостей:

     «Вірю, що пісні талановитих учасників колективів «Білі Голубки», «Голуб’ята», які багато подорожували по світу, понад сто разів виступали в Польських містах, більше трьох десятків літ виступають на найрізноманітніших районних, обласних, та Всеукраїнських святах несуть в собі потужну духовну, енергетичну силу, яка працює на перемогу добра над злом, миру над війною. Україна переможе, бо з нею наш незламний всенародний дух, наша пісенна молитва, наш рідний небесний Отець і Матінка Покрова — рідна нам по крові!»

          Депутат Новоград-Волинської районної ради Віктор Васильович Гончарук наголосив, що такі благодійні патріотичні заходи гуртують громадянське суспільство, наснажують та зміцнюють національний дух, особливо в цей важкий для українського народу час.

Геніальний український Поет, Пророк Тарас Шевченко заповідав всім сущим в Україні, заповідав на всі часи і віки:

Свою Україну любіть,

любіть її во время люте,

в найтяжчу гіркую минуту

за неї Господа моліть!

 

У мить, коли присутні в залі цілісною родиною співали гімн України, вірилося: Україну, її героїчний народ — не здолати! А ще, закорінювалось усвідомлення істинності слів В. Еллана, які цвіли на сцені синьо-жовтими кольорами:

«Тобі, Україно моя, і перший мій подих, і подих останній тобі».

   

 

 

 

Методист РМЦНТ

Н. В. Петрук

Переглядів: 503 | Додав: Tamplier13 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz