Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 19.04.2024, 08:13

Головна » 2014 » Липень » 7 » Липневий янгол – 2014.
15:10
Липневий янгол – 2014.
 

Липневий янгол – 2014.

 

 

Мене відстріляли – і я
Розумію траву…
Ні болю, ні рани…
Для чого ж, мій боже, так
Дивно живу, –
Так дивно, так довго, так
Гарно?..

 

 

 

        Вже стало традицією проводити літературні читання, присвячені Юркові Гудзю у селі Немильня Новоград-Волинського району. 1 липня, як завжди, в день народження відомого українського письменника, художника, філософа, вшанували його пам'ять. Цього року Юрку Гудзю виповнилося б 58 років.

 

                Захід було організовано філологом-літературознавцем, головою поетичного братства імені Юрка Гудзя Марією Андріївною  Рудак.  

 

 

         Делегацію від відділу культури РДА представляли – директор районної бібліотеки імені Лесі Українки Л.Д.Ковалевська, завідуюча районною бібліотекою для дітей О.Б.Данюк та головний бібліотекар районної бібліотеки О.В.Дяченко.  Участь у цьому святі також брала бібліотекар села Немильня  В.С.Рашина. 

 


    

         Усі гості відвідали могилу письменника, поклали квіти. На місці поховання було проведено молебень, якого провів отець Костянтин.

 

Делегація  від відділу культури РДА поклала корзину з квітами до могили поета.

 

 

        Після повернення із кладовища, всі гості та земляки письменника були присутні на відкритті меморіальної дошки Юрія Гудзя на стіні школи, де він навчався і працював. Цю почесну місію виконав ініціатор виготовлення дошки, людина з активною життєвою позицією - Киківський сільський голова Юрій Миколайович Процюк. Він сказав добрі слова на честь свого славного земляка та людям, які є організаторами цього заходу.

 


        Учні школи села Немильня підготували літературно – музичну композицію колишньому вчителю, земляку Ю.Гудзю.

 


 

        Продовжилось свято літературними читаннями в шкільній залі.  Директором школи є О.П.Гудзь, а її талановита донька, вчитель і журналіст Леся Гудзь організувала краєзнавчий шкільний музей, присвячений життю та творчості поета, де зібрані його особисті книги та речі.

 

 

 

 

 

         На літературній зустрічі були присутні друзі, соратники, письменники, колеги, які приїхали з багатьох міст України, а також шанувальники творчості Юрка Гудзя.

 

 

 

 


Літературні читання розпочала Марія Рудак і передала слово голові Житомирської обласної організації Національної спілки письменників України Михайлу Пасічнику. 
 

 


На святі виступили: Лариса Бойко - автор і виконавиця пісень у жанрі «співана поезія», Олександр Сопронюк - головний редактор газети «Слово», Григорій Цимбалюк – письменник, головний редактор журналу «Світло спілкування», Гай Костянтин – поет, бард.

 

 


 

    Ділився спогадами й однокурсник Юрка Гудзя доктор історичних наук із Києва Володимир Студзінський.

 

 

 

 

  Заслуженний художник України Юрій Камишний теж виступив на святі поезії і подарував свою картину шкільному музею.

 

 

 

      Олег Левченко – поет, дослідник творчості Юрія Гудзя та Марія Хімич – поетесса, зачитали уривки з книги Юрка Гудзя  «Барикади на Хресті», що увійшла до всеукраїнського рейтингу найкращих видань 2009 року у жанрі української прози.

 

 

         Лариса Ковалевська, директор районної бібліотеки ім.Лесі Українки, виступила зі словами вдячності усім присутнім за їх творчість, так як книги цих авторів є «золотим» фондом бібліотеки.   Бібліотекарі районної бібліотеки постійно проводять краєзнавчі літературні години, присвячені поетам і письменникам, які народилися на Житомирщині. А Юрко Гудзь – це особливий втрачений-здобутий геній.

 

 

 

       Його твори, багато статей про нього зберігаються у краєзнавчому фонді бібліотеки. Кожен рік працівники оформляють книжкову виставку, проводять бібліографічні огляди. В цьому році оформлено виставку «Об'єднані талантом земляка” та бібліограф бібліотеки Людмила Жинська зробила персональний бібліографічний список літератури «Невимовне. Життя і творчість Юрка Гудзя».

 

 

 

         Головний бібліотекар Олена Дяченко написала слова вдячності у книзі відгуків краєзнавчого шкільного музею села Немильня, де народився справжній патріот України, неординарна обдарована творча особистість – Юрій Петрович Гудзь.

 

                                                        

 

 Л.Д.Ковалевська,

                                                                  директор районної бібліотеки імені Лесі Українки.

 

 

Переглядів: 752 | Додав: Tamplier13 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz