Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Жовтень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 28.03.2024, 16:08

Головна » 2015 » Жовтень » 16 » Козацький батько – Дмитро Яворницький
10:18
Козацький батько – Дмитро Яворницький

Козацький батько – Дмитро Яворницький

На кафедрі юнацтва районної бібліотеки для дорослих до 160-річчя від дня народження українського історика, етнографа, археолога, фольклориста, письменника, лексикографа оформлено книжкову виставку на тему «Козацький батько – Дмитро Яворницький».

Дмитро Іванович Яворницький... Це ім’я овіяне легендами. З ним пов'язані малоймовірні, на перший погляд, пригоди при розшуках залишків козацької старовини. Копіткий збирач народних переказів і спогадів, він сам став героєм багатьох з них. Його знало і щиро поважало чимало людей. Дружбою з ним пишались. Яскраві публічні виступи на історичну тематику, цікаві, часом інтригуючі публіцистичні та наукові твори - все це приваблювало до нього. Чуйність, відвертість і доброзичливість були характерними рисами дослідника. Протягом довгого життя у Д.І. Яворницького існувало і немало недругів, заздрісників, переслідувачів-урядовців. Але, незважаючи на ніякі перешкоди, вже в кінці минулого століття зійшла його зірка, коли він набув широкої відомості на Україні - на любій серцю батьківщині, де за палку пристрасть до історії Запорізької Січі трудові люди нарекли Дмитра Івановича «запорізьким батьком».

Характеризуючи багатогранну діяльність Яворницького, видатний український поет-академік М.Т.Рильський дуже влучно відзначив: «Це був учений і діяч з дуже широким колом інтересів: історик, археолог, фольклорист, етнограф, лексикограф, письменник-прозаїк, що пробував свої сили й у віршуванні. Протягом життя Д.І. Яворницький написав близько 150 праць. Найголовнішими з них є «Історія запорізьких козаків», «Вольності запорізьких козаків», «До історії степової України», «Із української старовини», «Запоріжжя» та інші. В них автор яскраво зобразив життя запорізьких козаків, відзначив фізико-географічні умови краю, встановив місце розташування та кордони всіх Січей, навіть описав козацькі поштові зв'язки та письмо. Крім того, Яворницький показав роль і участь запорожців у військових подіях, їх взаємовідносини з сусідами, визначив керівну роль Богдана Хмельницького та інших представників старшини, висвітлив політику царського уряду щодо населення Січі. В його працях містяться також важливі матеріали з історичної топографії та етнографії Запоріжжя.

У 1907 році побачив світ написаний ним роман «За чужий гріх», а у 1910 році - збірка поезій «Вечірні зорі». В них автор прагнув показати картини життя різних верств суспільства XIX - початку XX століття, змалювати тяжке становище народних мас. У повісті «Де люди - там і лихо» він відверто виступає проти політики царизму в робочому і селянському питаннях, гостро засуджує жорстокість сановників у роки першої російської революції.

Велике значення і сьогодні мають записані ним історичні пісні й думи українського народу. Окремі з них ми зараз знаємо лише завдяки Д.І. Яворницькому. У 1937 році Президія АН УРСР присудила йому вчений ступінь доктора історичних наук. За значні досягнення в справі розвитку історичної науки на Україні в 1924 році Д.І. Яворницький був обраний членом-кореспондентом, а в 1929 році - академіком АН УРСР.

Наша бібліотека має багатий вибір книг, статей про життя та творчість Дмитра Яворницького. Кожен читач, завітавши до нас, зацікавившись історією нашої країни, може ознайомитись з цією літературою.

Матеріал підготувала

бібліотекар кафедри юнацтва

Галина Осипчук

Переглядів: 418 | Додав: ovdiychuk16 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz