Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 16.04.2024, 12:07

Головна » 2012 » Червень » 21 » Його душа - поезія, з якою ми живемо
15:35
Його душа - поезія, з якою ми живемо

16 червня в бібліотеці с. Суховоля (завідуюча Гнесь Світлана Сергіївна) спільно з районною бібліотекою ім. Лесі Українки було проведено літературний вечір-пам’яті поета-земляка Юрія Ковальського на тему: «Його душа - поезія, з якою ми живемо».



Ведучою вечора була провідний бібліотекар відділу обслуговування Софія Олександрівна Перехожук. Вже минуло 15 років, як пішов із життя Ю. Ковальський – поет і журналіст, надзвичайно скромна людина. Витоками його творчості є материнська пісня, краса природи, любов до рідного села і його людей. Поезія Ю. Ковальського веде до роздумів, зцілює душу, наповнює життя новим змістом. Його вірші покладені на музику, піснями промовляють до земляків, захоплюють і дивують красою віршованого слова.



Вірші! Душа у вас щира,
Серце схвильоване б’ється.
Хай же вам доля щаслива
На віки вічні всміхнеться…
… Вірші! Без вас я не можу…
Кроку ступить по землі…

Ніхто не міг уявити скільки віршів написав Юрій Іванович за своє життя. При житті не видав жодної книжки, тільки у місцевій газеті ми могли знайомитись з його віршами.
Завдяки наполегливості дружини Юрія Івановича Галини Василівни Ковальської його вірші і проза побачили світ. І на даний час бібліотеки мають прекрасні книги: «Зимові квіти», «Днів моїх полічені хвилини», «Прозріння», «Вибрані твори», «Чого ми тут, на цій землі?». 



Зустріч шанувальників творчості поета-земляка ще раз показала наскільки жива пам’ять про Юрія Івановича і наскільки велике коло шанувальників його творчості. Виїзд відбувся за сприяння начальника відділу культури і туризму районної державної адміністрації Найдюка С.В. 
На вечорі були присутні працівники районної бібліотеки на чолі з директором бібліотеки Матвійчук М.В., друзями Ю. Ковальського: Ксендзук В.А., Челядіною С.О., тріо с. Пилиповичі «Чарівниця» (художній керівник - заслужений працівник культури України Примак В.О.). Тріо «Чарівниця» виконали пісні на слова Ю. Ковальського «Рідне моє Полісся», «Залишу явору журу». 


Учні Суховільської школи прочитали вірші Юрія Івановича. Глядачі з великим інтересом прослухали вірші: «Є планета така Суховоля», «Вертаємо в село», «Не виганяй надію з хати» та інші у виконанні Карплюк Анджели, Романюк Наташі, Паршиної Надії, Бригодської Олександри, Гнесь Анни та Редьки Діани. Директор районної бібліотеки Матвійчук М.В. також зачитала вірші поета. Усі, з хто був того вечора у бібліотеці, відчули красу поетичного слова Юрія Івановича Ковальського. По закінченню усі присутні відвідали батьківську хату поета, на якій зусиллями районного відділу культури встановлено меморіальну дошку, біля якої учасниця вечора Цюпа Анна прочитала вірш «Услід за сонцем».
Рідні Юрія Івановича: брат Іван та його дружина Марія радо усіх зустріли біля хати. Іван Іванович Ковальський поділився спогадами про дитячі роки з братом Юрієм.
Пам’ять про поета Юрія Івановича Ковальського завжди житиме у серцях своїх земляків. Бо він – як світлий промінь і досі зорить багатьом людям у назві вулиці, у вірші Гімну міста, у книгах.





Матеріал підготували працівники
відділу обслуговування
районної бібліотеки для дорослих
Переглядів: 923 | Додав: Max7 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz