Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Червень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 25.04.2024, 08:34

Головна » 2015 » Червень » 26 » Героїко-патріотичне виховання як фактор консолідації українського суспільства
12:39
Героїко-патріотичне виховання як фактор консолідації українського суспільства

Героїко-патріотичне виховання

як фактор консолідації українського суспільства

«Не думайте, що Ваша країна може зробити для Вас,

думайте, що Ви можете зробити для Вашої країни»

Джон Кеннеді 

 

12 травня 2015 року Верховна Рада України ухвалила Постанову «Про вшанування героїв АТО та вдосконалення національно-патріотичного виховання дітей та молоді», а 12 червня Президент Петро Порошенко підписав Указ «Про заходи щодо поліпшення національно-патріотичного виховання дітей та молоді» і створив робочу групу для розробки стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016-2020 роки.

Районна бібліотека для дорослих імені Лесі Українки завжди приділяє увагу патріотичному вихованню і організовує заходи. Тож, 24 червня у бібліотеці пройшов семінар для бібліотекарів сільських бібліотек району з обслуговування юнацької категорії читачів «Героїко-патріотичне виховання як фактор консолідації українського суспільства».

Роботу семінару розпочала директор бібліотеки Лариса Ковалевська. Вона наголосила, що успіхи у здійсненні завдань патріотичного виховання залежать від кожного бібліотечного працівника, адже бібліотекарі – в якійсь мірі вихователі, порадники, вчителі, що працюють з молоддю, з юними характерами, які ще формуються. І для цього у нас є невичерпне джерело знань – це книги, періодичні видання та доступ до мережі Інтернет, що допомагають багатоаспектно, найдосконаліше і різнобічно розкрити цю тему. Бібліотеки, як накопичувачі історичної пам’яті, мають виступати провідниками між поколіннями, передаючи знання і традиції за допомогою заходів.

Дуже зворушливим був виступ начальника сектору сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації Дейнеки Віктора Івановича. Він є багаторічним читачем нашої бібліотеки. Віктор Іванович сказав, що патріотичному вихованню молоді слід приділяти надзвичайну увагу: показувати велич української нації, її історію, необхідність дотримування заповітів батьків, забезпечення розвитку української мови та літератури на території України. Бібліотекарі повинні багато читати. Дуже важливим є висвітлення негативних наслідків війни на регіональному, національному і міжнародному рівнях.

Завідуюча методичним кабінетом Новоград-Волинського Палацу Дітей та Молоді Олена Євгенівна Костюк зробила презентацію «Патріотизм – серцевина людини, основа її активної позиції». На моніторах комп’ютерів сільські бібліотекарі побачили роботу Олени Костюк, яка є дійсно патріотом України зі своїми вихованцями. Олена Євгенівна подарувала збірку власних віршів «Наедине с собой».

Методичну консультацію «Вимоги та завдання в організації роботи з користувачами-молоддю» надала бібліотекар І категорії кафедри юнацтва Галина Осипчук. Вона наголосила, що впровадження в практику роботи інноваційних форм масових заходів і удосконалення методики їх проведення також допоможе у роботі з питань патріотичного виховання. За допомогою масових заходів та наочності, бібліотеки, як накопичувачі історичної пам’яті, мають виступати провідниками між поколіннями та намагатися повернути істинне значення таким словам як «патріотизм», «геройство», «мужність», «подвиг».

У районній бібліотеці оформлено постійно діючу виставку, присвячену вшануванню героїв АТО. Багато наших земляків-військовослужбовців беруть участь в антитерористичній операції на сході України. Для всіх нас вони вже стали героями. Головний бібліотекар Олена Дяченко провела бібліографічний огляд за цією виставкою і порадила сільським бібліотекарям які розділи повинні бути, де брати матеріали для оформлення виставки і як проводити бесіди з відвідувачами бібліотек на цю важку тему для кожного українця.

 

Бібліотекар Галина Осипчук також провела презентацію нової виставки на кафедрі юнацтва «Героїзм та мужність йдуть поруч», яка розкриває розділи нашої бойової історії.

В ці дні в нашій країні відзначається декілька патріотичних дат. В районній бібліотеці для дорослих оформлено книжкові виставки і бібліотекарі провели за ними перегляди літератури:

-  головний бібліотекар Олена Дяченко - про виставку «Біженці – міфи і реальність» (до Міжнародного дня біженців);

 - бібліотекар абонементу Марія Бака представила книжкову виставку «Конституція і високе звання громадянина Української держави» (до Дня Конституції України);

-  бібліотекар юнацької кафедри Галина Осипчук - виставку до Дня Молоді «Молодь за майбутнє України».

Також сільські бібліотекарі з зацікавленістю ознайомились з виставкою, присвяченою 70-річчю Перемоги у Другій Світовій війні в Європі. На усіх виставках представлені книги та статті з газет і журналів, які виписує наша бібліотека.

Працівники бібліотек повинні сприяти залученню населення до участі у громадських ініціативах, громадських акціях, тобто: благодійна допомога, волонтерство. Тому завершився семінар Всеукраїнською акцією «Бібліотека українського воїна» для підтримки бойового духу та патріотизму українських військовослужбовців. Колектив районної бібліотеки імені Лесі Українки та бібліотекарі сіл району зібрали книги для подальшої передачі до бібліотек військових частин Збройних Сил України.

Бібліотекарі повинні намагатися лікувати постраждалі душі книгою, відволікати від суворої буденності. Працівники бібліотек Новоград-Волинського району мають продовжувати відстежувати події, що відбуваються нині в Україні, виховувати молодого громадянина-патріота незалежної України, здатного змолоду брати творчу участь у розбудові суверенної України, захисті та піднесенні міжнародного авторитету. Акцентувати увагу на тому, що той, хто захищає свою землю – завжди перемагає. Результатом патріотичного виховання має бути сформованість почуття патріотизму, яке означає прояв особистістю любові до свого народу, поваги до українських традицій, усвідомлення спільності власної долі з долею Батьківщини.

Директор районної бібліотеки для дорослих імені Лесі Українки

 Лариса Ковалевська

 

 

 

Переглядів: 559 | Додав: DEN | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz