Меню cайту





Пошук

Оголошення

Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Корисні сайти







Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 25.04.2024, 15:33

Головна » 2014 » Квітень » 25 » Бібліотека і краєзнавство: новий час та виміри.
23:40
Бібліотека і краєзнавство: новий час та виміри.

    Бібліотека і краєзнавство: новий час та виміри.

 

 

  

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кожна нація має свої звичаї, що народжувалися впродовж багатьох століть і освячені віками. У районній бібліотеці ім. Лесі Українки та в бібліотеках сіл Новоград-Волинського району  активно ведеться краєзнавча робота. Краєзнавство - це безцінна скарбниця історичного досвіду багатьох поколінь, всього найкращого, що в сфері матеріальної і духовної культури витримало випробування часом. Воно є своєрідним містком, який поєднує покоління минулі з поколіннями сьогоднішніми й прийдешніми.

 

            Сьогодні, в час духовного відродження України, значно підвищився інтерес читачів до історичного минулого нашої держави. Значну роль в цьому відіграє бібліотечне краєзнавство, так як саме бібліотека формує особистість на ґрунті історії, культури, традицій власного народу.

            Саме з метою формування у працівників фахового розуміння проблем бібліотечного краєзнавства, 23 квітня 2014 року  пройшов районний семінар бібліотечних працівників.

            Краєзнавча робота залишається одним із основних напрямків діяльності бібліотек, особливо сільських. Більшість заходів, які  проводяться  в бібліотеках, мають краєзнавчу тематику, багато з них спрямовано на популяризацію історії українського народу, його культури і мови. Збирається фольклорно-етнографічний матеріал, користувачі мають можливість ознайомитися із старовинними предметами побуту, вишиванками, одягом, унікальними роботами з бісеру, різьби по дереву, народними звичаями та обрядами, взяти в них участь, відкрити для себе унікальні лексичні багатства місцевої говірки. Старовинні традиції відроджуються шляхом проведення конкурсів на краще знання колядок,  вечорниць, уроків народознавства.

            Краєзнавча література відображена у каталозі та картотеці статей, ведеться аналітичний розпис краєзнавчих збірників. Така діяльність є особливо важлива, адже для користувачів села тільки бібліотека є основним джерелом відомостей про рідний край, його історію та сьогодення.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відкрила роботу семінару директор районної бібліотеки імені Лесі Українки  Ковалевська Лариса Дмитрівна, котра розповіла про основні форми і методи цієї роботи, відмітила кращих бібліотекарів, які працюють в напрямку збору краєзнавчої інформації та популяризації краєзнавчих матеріалів. Вона наголосила, що саме краєзнавча робота дозволяє зробити бібліотеку особливим центром територіальної громади, надати їй місцевого неповторного колориту та регіональної специфіки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Про організацію та проведення краєзнавчих масових заходів в сільській бібліотеці розповіла головний бібліотекар Дяченко О.В. Вона наголосила, що одним із цікавих напрямків краєзнавчої діяльності бібліотеки є пошукова робота. Зростає значення цієї роботи з вивчення історії краю, пам'яток, творіння майстрів-односельчан. Бібліотекар залучає зацікавлених читачів до пошуку матеріалу, а потім оформляє альбоми.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Помітне місце у своїй діяльності кожна  бібліотека відводить популяризації літературної спадщини мешканців краю.  Бібліограф бібліотеки Жинська Л.В. провела показовий бібліографічний огляд новинок краєзнавчої літератури «Література про Житомирську область».

 

 

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бібліотекар районної бібліотеки Подсадна М.Б., яка займається веб-сторінкою бібліотеки та спеціалізованими бібліотечними програмами,  наголосила  про застосування інноваційних методів у роботі з користувачами, задля подання їм у цікавій формі інформації про минуле та традиції рідного краю. Вона розповіла про віртуальну виставку краєзнавчої літератури, яка оформлена на сайті районної бібліотеки, та  продемонструвала її  бібліотекарям сіл району.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

       Після закінчення робочої частини семінару, бібліотекарі району відвідали краєзнавчий музей міста Новограда-Волинського. Директор музею Жовтюк О.М. розповіла присутнім про історію створення музею, про експозицію, присвячену 200-річчю від дня народження Т.Г.Шевченка та інші цікаві розділи музею.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           Протягом усього часу роботи семінару та відвідування музею, бібліотекарі  спілкувалися з колегами, обмінювалися досвідом роботи, обговорювали проблемні питання. По закінченню семінару було намічено основні напрямки подальшої роботи бібліотек району щодо краєзнавчої роботи, а також основні шляхи зацікавлення користувачів до вивчення історії та традицій рідного краю, вихованні в них почуття національної гідності та патріотизму.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Директор районної бібліотеки

імені Лесі Українки                                                                           

   Ковалевська Л.Д. 

Переглядів: 581 | Додав: Tamplier13 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ культури Новоград-Волинської районної державної адміністрації© 2011-2024

e-mail:   rda-kultura@rambler.ru           тел.:   (04141)52276
Хостинг від uCoz